A világhírű járványügyi szakember, Mark Dybul az Index.hu-nak adott interjújában beszélt arról, hogy a koronavírus idővel megtanulhatja megkerülni a mai oltásokat.

Mark Dybul: egy-másfél évünk van, amíg a mai vakcinák fenntartják a védelmet a vírusvariánsokkal szemben
Fotó: MTI/Varga György

Mark Dybul a pandémia kitörése óta a G20-akat, az Európai Bizottságot és az Egyesült Államok kormányát is tanácsokkal látta el a válaszok kidolgozásában, és ő az egyetlen amerikai tagja az Egészségügyi Világtanács járványügyi szakbizottságának (IPPPR) – írja az Index.hu

A lapnak beszélt arról, hogy a mai oltások hatásosak a vírussal szemben. Azonban hosszú távon, több variáns kialakulásával már nem biztos, hogy hatékonyan fel tudnak majd lépni.

Amikor nagyon sokan lesznek már beoltva – néhányan azonban sosem –, akkor az nyomást fog helyezni a vírusra, hogy próbáljon olyan irányokba alakulni, mellyel képes lesz megkerülni a ma elérhető vakcinákat

– mondta az Index.hu-nak.

Mivel minden vírus állandó változásban van, a védettséget nem szerzett emberekben variánsok sora keletkezik folyamatosan. A vírus pedig addig fog próbálkozni, amíg ki nem találja, hogy hogyan kerülheti meg azokat az antitesteket, amelyeket éppen a vakcinák hoztak létre.

Dybul azt is elmondta, hogy szakértői véleménye szerint 12-18 hónapunk van addig, amíg a vírus nem fejleszt ki olyan újabb variánsokat, amelyekkel a vakcinák nem fognak bírni.

Forrás: Index.hu
Fotó: MTI/Varga György

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.