Fontos bejelentéseket tehetünk ma közösen – kezdte Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a Gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs pénteki ülését megelőzően számol be róla a Portfolio.hu.

Orbán megígérte Szijjártó bejelentette – ezeket az új rendelkezéseket hozták
Fotó:Koszticsák Szilárd/MTI

A tárcavezető ismertette azt a hat javaslatot, amit az operatív törzs kezdeményezésére elfogadott már a kormány és jelezte, hogy milyen lépések vannak még tervben.

Az operatív törzs letette az első javaslatait a kormány asztalára. Ezek közül hatot elfogadott a kormány

- ismertette. Ezek a döntések azt a célt szolgálják, hogy Magyarország minél több beruházási versenyt meg tudjon nyerni és biztosítani tudjuk minél több vállalatnak az exportsikereket – tette hozzá.

1, Döntöttünk arról, hogy az eddigi 5 megyéhez képest újabb 2 megyében tesszük lehetővé, hogy vállalati beruházásokhoz a kormány vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosítson már 5 millió eurós alsó határtól. Eddig erre 5 megyében volt lehetőség, a többi megyében 10 millió euró volt az alsó határ. Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is elérhető most már ez a könnyítés.

2, A második döntés: a magyar gazdaság dimenzióváltását felgyorsíthassuk, a K+F-re alapuló gazdasági tevékenység arányának növelése érdekében.A 3 millió eurós minimum beruházási szintet 1 millió euróra csökkentettük, már ekkora kutatás-fejlesztési beruházásra adhat a kormány készpénztámogatást. Az eddigi 30 főnyi új kutatás-fejlesztési kritériumot is 10 főre vittük le.

3, Az Eximbankról szóló jogszabályt úgy változtattuk meg, hogy a bank a magyar exportáló vállalatok számára olyan exporthitel biztosítást nyújthat, amit eddig csak néhány ilyen bank nyújtott a vállalatainak. Rugalmas exporthitel biztosítás, így az exportáló vállalatok nemzetközi versenytársaikhoz hasonló exportgaranciákat kapnak az exporttevékenységük során.

4, Munkaerőpiacot érintő döntés. A világjárvány egyik következménye, hogy a munkavállalók távmunka vagy otthoni munka keretében látják el a feladataikat. A kormány úgy módosította az otthoni munka és a távmunka szabályozását, hogy jóval rugalmasabb körülményeket hozott létre, felesleges és értelmetlen szabályokat töröltünk el. A Munka Törvénykönyvének módosításával lehetővé tettük azt, hogy a munkavállaló és a munkáltató megegyezzen abban, hogy a munkavállaló a feladatát részben távmunkában lássa el. Azt eddig ellehetetlenítő bürokratikus munkavédelmi és egyéb szabályokat vagy teljesen kiiktattuk, vagy leegyszerűsítettük – magyarázta. Az elszámolási kötelezettségeket is jelentősen csökkentettük, az ezzel kapcsolatos előírásokat egyszerűsítettük – fűzte hozzá.

6, Külföldön szakképesítést szerzett munkavállalók az itteni vizsgájukat, pl OKJ-vizsgájukat csak magyar nyelven tehették volna le, tehát ellehetetlenítettük a külföldön szakképzéshez jutó emberek alkalmazását a magyar vállalatoknál. Akik külföldön szereztek szakképesítést és nem magyar az anyanyelvük, akkor a saját anyanyelvükön tolmács segítségével le tudják tenni a gyakorlati vizsgát. Ezáltal újabb munkaerő kínálatot nyerünk a magyar gazdaság számára.

Ez a hat lépés hamarosan meg is jelenik a Magyar Közlönyben

- ismertette. Ezzel teljesíthető az idei 5,5%-os növekedés, mellyel elérhető az szja-visszatérítés kifizetése a magyar családok számára – fogalmazott.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a kamara radikálisabb oltási eszközöket is el tudott volna képzelni, mint amivel ma Magyarország él.

Sajnos sok ember a saját bőrén fogja megtapasztalni, hogy mit jelentett volna ha beoltja magát, ha jön a 4. hullám

- mondta.

Forrás:Portfolio.hu
Címlapkép:Koszticsák Szilárd/MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
azt a parragh tetvet szívesen felrúgnám...most megjósolom, ha lesz is " 4. hullám "...ugyanazok fognak kórházba kerülni, akik eddig,...vírusfanok, el lehet menteni ezt az írásom, aztán majd megbeszéljük...
tudode
Ez az egész operatosdi csak habverés ahhoz képest, hogy mindazokat, amelyek közvetlenül érintik/ték az állampolgárok életét, egy muk nem hangzott el
.
-- az alaptörvény barkácsolásától,
-- az autópályák koncesszióba adásáig!
.
A többi az mind a mindenkori állam feladatkörébe tartozik azzal, hogy a választók szentesítik a megelégedettségüket.
.
Jól kinézett volna az ország a II. világháború újjáépítésekor, amikor eltüntek a romok, épültek a hidak:
.
------ Budapest akkor és most – 75 éve ért véget a II. világháború egyik legborzalmasabb városostroma
welovebudapest.com/cikk/2020/2/13/kepek-budapestrol-akkor-es-most-75-eve-ert-veget-a-ii-vilaghaboru-egyik-legborzalmasabb-varosostroma-1
.
bparchiv.hu/statikus/v-laszlo-zsofia-hidcsatat-megnyertuk-ideiglenes-hidak-ii-vilaghaboru-utan-budapesten
.
fortepan.444.hu/2014/02/13/budapest-1945
-------------------------
.
Azzal a különbséggel, hogy a lélekrombolás kiheveréséhez több évtizednek kell elműlnia!
Toller Béla
Csak szigorúan a pofazacsival ! A kakadu ugyan nem mondott semmi konkrétet, költi a pénzt a szokásoknak megfelelően, lehetőségekre ! Aztán vagy bejön, vagy nem ...Csak az a biztos, hogy mi vagyunk és leszünk a legjobbak ! De hol, miben ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.