Tíz felsőoktatási intézmény áll át augusztustól a korábbi állami modellről alapítványira, Tokajban pedig egy új borászegyetem alakul meg.

Bejegyezték a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványokat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének növelése, a korszerű képzések érdekében nyitotta meg a fenntartói modellváltás lehetőségét az egyetemek előtt.

ITM: bejegyezték a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványokat

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mosoni-Duna torkolati szakaszán folyó vízszint-rehabilitációs építkezés készültségi szintjét bemutató sajtótájékoztatón, a műtárgy közelében, Vének határában 2021. június 18-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Krizsán Csaba

"Szenátusaik kezdeményezései alapján idén augusztustól újabb tíz felsőoktatási intézmény működhet rugalmasabb keretek között, Tokajban pedig új borászegyetem alakul" – tették hozzá.

Az ITM felidézte, az Országgyűlés áprilisban döntött arról, hogy újabb felsőoktatási intézmények fenntartói jogait adják át közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak.

"A mai nappal az utolsó alapítvány bejegyzése is megtörtént, mindegyikük megkezdheti tehát működését. Kuratóriumaik és az egyetemi szenátusok közösen dolgoznak azon, hogy a modellváltás kínálta lehetőségeket gyakorlati eredményekre váltsák" – áll a közleményben.

Az ITM tájékoztatása szerint 2021. augusztus 1-jével csatlakozik az új fenntartói modellben működő intézmények sorába a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. A világhírű borvidéken létrejön a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézmény, a Tokaj-Hegyalja Egyetem – jegyezték meg.

A minisztérium közlése szerint az így már összesen 21 modellváltó egyetemen a hazai hallgatók közel 70 százaléka, több mint 180 ezer fiatal tanul majd 2021 szeptemberétől. Az Eszterházy Károly Egyetemet az Egri Főegyházmegye veszi át, ezzel összesen 30 ezer egyetemista próbálkozhat a diplomaszerzéssel egyházi fenntartású intézményekben.

"A magyar kormány azon dolgozik, hogy a hazai felsőoktatás egész rendszerét és annak minden szereplőjét érdekeltté tegye a nemzetközi szinten is elismerést kiváltó eredmények felmutatásában. A kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően az intézmények rugalmasabban, gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre" – írták.

A modellváltó egyetemek a helyi gazdaságfejlesztés motorjaiként biztosíthatják a képzési, kutatási, innovációs, művészeti, sport- és kulturális szolgáltatási hátteret régiójuk és Magyarország versenyképességének növeléséhez" – olvasható a tárca közleményében.

Forrás: mti.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Orbán közhasznú alapítványokba menti ki az állami vagyont. Orbán mindenik pénzét ellopja.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/172627579_1753592071515636_7926994721228591231_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-3&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=AHvUPV4Q8PYAX9reoWb&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=007c3f60b8babe26680e4ad3fd7ebb59&oe=60EB715E
A nemzeti vagyon egy részét alapítványi gazdálkodásba adtuk, hogy már soha ne lehessen idegeneké
A nemzeti vagyon mindenkié, minden egyes állampolgár tulajdonosnak kell, hogy érezze magát. Ezt a mindenki tulajdonában lévő közvagyont osztják fel maguk közt a potrohos alapította Mutyi Ezerrel Klub tagjai.
Aggódnak, egyem a szívüket, hogy ezek a kincsek idegenek kezére kerülnek. Jogos. Én sem teszem ki az erkélyre a pudingot hűlni, ki tudja, egy huncut ejtőernyős migri még beereszkedne és felfalná az egészet. Úgy ahogy van melegen, és még egy gyomorrontást is kockáztatna. A kertjében mindenki lakatot köt a virágai gyökereire, elvégre sose tudni, hogy egy arra járó Mézga Gézának nem pont a muskátlira fáj-e a foga. Logikus tehát, hogy a kormány aggódik a közvagyonért. Nehogy idegeneké legyen. Most már csak azt kellene kitalálni, hogy kik lennének azok az idegenek, ha a közvagyon mindenkié és az állam kezeli?!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/179508340_502253067806085_6833361075435028048_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-3&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=56ZZ5zgenmAAX9UP4aj&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=aa7c79a8338b6b92d44005083242d81e&oe=60E9CDA6
Eladott Ország
Szóval lehet itt kergetni a délibábos álmokat arról, hogy jogállami eszközökkel mit és hogyan fogunk megakadályozni, de én úgy látom, hogy itt már nemigen van mit megakadályozni. Ez itt már múlt idő, bevégeztetett. A gondosan meg- és kiválogatott fideszes kuratóriumi káderek bizony nem csak (több) havi milliós, tiszteletdíjnak nevezett zsetonokat tesznek zsebre életfogytiglan, de az egyetem teljes vagyona felett is életük végéig rendelkeznek. Nem egyszerűen senki nem szólhat bele, és rá sem láthat arra, hogy mit művelnek a lopott vagyonnal, de leváltani sem lehet őket. Az állami vagyon ellen elkövetett alkotmányos puccsnál és merényletnél nemigen van enyhébb kifejezés arra, ami történt. Uralják a törvényhozást, ügyészséget, bíróságot, közigazgatást, ellenőrző szerveket, bármit, mindent. Mészáros tulajdonában szavazatszámláló informatikai rendszer feletti ellenőrzés. Ismerve a nép hozzáállását, mi ad itt okot bármi reményre?!
Csizmás Kond
@Eladott Ország: Szerintem azt sem tudod mit beszélsz...egy iskola mióta állami vagyon ?...mert azt tudjuk hogy értéket termel és azt is hogy milyen áron, de azt senki nem nevezné vagyonnak. Az egy nagyon nagy kiadás, költség ami a társadalomnak elméletileg visszafordul de nem igazán éri meg, ezért is szippantja el minden nyugati ország a művelt és tanult embereket hogy maradjon a vagyona...na de akár veled akár a sorosplakáttal...
Pipás
@Csizmás Kond: Szerintem meg te tudod, hogy mit hazudsz itt össze-vissza. Rohadt hazaáruló tolvaj vagy te is, mint Palkovics, Orbán és az összes fideSS rabló. Igazi teher nem az iskolák, vagy egyetemek az országnak, hanem az ilyen elmeháborodott gerinctelen férgek, mint te vagy. A "sorosplakát" neveztű baromságot pedig a jó édesanyádnak próbáld bemagyarázni. Ő úgy is mindent elhisz neked.
ómió
Mi történt? Nem "gyütt" meg az Auróra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.