A napi.hu fejtegeti, hogyan alakulhat a hamarosan házasságot kötő Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea vagyonközössége.

Mészáros-Várkonyi esküvő: mi lesz a közös vagyonnal?
 Fotó: MTI/Földi Imre

Köztudott, hogy Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea hamarosan összeházasodnak. És rájuk is, mint minden más magyar állampolgárra, vonatkoznak majd a házaspárok vagyonközösségét szabályozó jogszabályok.  

A napi.hu szerint ezek közül sok szabállyal nincs tisztában a magyar lakosság nagy része – derült ki  a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) online felméréséből. Pedig van néhány olyan jogszabály, aminek az ismerete ilyen helyzetben kiemelkedően fontos lenne.

Alapvető jogszabály– főként egy Mészáros-Várkonyi pároshoz hasonló frigy esetén –, ami a házastársak bevételeire vonatkozik. Eszerint a házasságkötés után a bevételek – ha házassági vagyonjogi szerződésben eltérően nem rendelkeznek – általában közös vagyonnak számítanak. Például, ha a férj még az esküvő előtt alapított egy vállalkozást vagy vásárolt egy ingatlant, az továbbra is a különvagyona marad, de az abból származó bevétel már közös lesz a feleségével.

Szintén nem elhanyagolandó szabály, hogy nemcsak a bevételek, hanem a tartozások is közösek. Valójában a házaspároknak – ha házassági vagyonjogi szerződésben máshogy nem rendelkeznek – nemcsak a bevételeik, hanem általában a tartozásaik is közösek, még akkor is, ha csak az egyikük vette fel a hitelt.

És mi a helyzet a házasságkötés előtt az egyik fél által vásárolt, örökölt vagy ajándékba kapott vagyontárgyakkal? Nem lesz például közös vagyon az az ingatlan, amelyet valamelyik házasfél vásárol, kizárólag az ő régi – még a házasságkötés előtt szülőktől kapott, tehát a különvagyonának számító – lakásának árából. Ahogy nem lesznek közösek a házasságkötéssel az örökölt és az ajándékba kapott vagyontárgyak sem.

Sok vitás helyzet adódhat abból, hogy a házastársak nem tudják, mi a közös, és mi a különvagyonuk. Többek között erre nyújt megoldást a házassági vagyonjogi szerződés. Tiszta helyzetet teremt, egyúttal akár a jövőbeli adósságok is elkülöníthetők vele, ezért a házastárs biztonságáról és védelméről is szól

– mondja Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

A házassági vagyonjogi szerződésben a házastársak saját akaratuknak megfelelő vagyonjogi rendszert alakíthatnak ki, emellett öröklésből származó vagyoni kérdéseket is szabályozhatnak. Ráadásul nemcsak a vagyont, hanem az adósságokat is elkülöníthetik, ezzel megkímélhetik a házastársukat például egy nem fizetett jövőbeli hitel terhétől. Itt már csak az a kérdés, hogy a Mészáros-Várkonyi páros szeretné-e már a kezdetekben pénzügyekkel beárnyékolni a színtiszta szerelmen alapuló kapcsolatát. 

Forrás: napi.hu
Fotó: MTI/Földi Imre

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ábel
Majd megmondja a tulajdonos, hogy mit oszthat fel Mészáros, és Várkonyi.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
ne kerüljön rá sor, hogy osztozkodni kell, de egyértelmű, hogy a férj pénze oszthatatlan, az új feleségé pedig jelentéktelen(havi 1-2 milla), azt nem is lehet elosztani oly kevés..(nekik)

Szóval maradjanak életük végéig együtt, mindenki örül.
NKF
Nem kell aggódni!Tudta azt Andika hol kell furulyázni!Nem fog éhen halni az tuti!
Yoda69
Ezt a kérdést majd a váláskor kell feltenni.
Ha a pénztárosnak van esze irat egy vagyon regisztrációs okmányt, hogy ki mennyi közpénzzel szallt be az esküvőbe.
Ha varkonyinak van esze, ezt megpróbálja elodázni, mert akkor fele-fele.
Istenakinincsen
Mi lesz a közvagyonnal?Ez itt a kérdés!
Vagy szegény Andi évtizedek alatt összespórolt pénzét is megkaparintja a férj?
Vagy az Andi okosabb?...és megszerzi az ország pénzét?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.