Beszólt Kövér Lászlónak a szlovák külügyminiszter. Ivan Korčok arra kérte a legfőbb magyar közjogi méltóságokat, hogy a történelmi eseményekkel Szlovákiát tiszteletben tartva foglalkozzanak.

Kiverték a biztosítékot Kövér László szavai a szlovák külügyminiszternél, nem kíváncsi a házelnök "saját történelmi vízióira" – Kemény válasz érkezett a szomszédból

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a felvidéki Somorján a kitelepített magyarok emlékművének átadásán 2021. augusztus 2-án. Az emlékmű Lipcsey György szobrászművész alkotása. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A magyar Országgyűlés elnöke a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének átadásán mondott beszédet a hét elején, és szavai Szlovákia külügyminiszterének figyelmét sem kerülték el.

Az Országgyűlés elnöke beszédében hétfőn emlékeztetett arra, hogy Alaptörvényben a magyarországi szlovákokat államalkotó tényezőnek ismerték el, biztosították számukra a kulturális autonómia intézményrendszerét és a működtetésére szolgáló pénzügyi forrásokat az Országgyűlés a 2010. évi nagyságrend hatszorosára növelte. "A magyar állam elítéli a kollektív bűnösség bármilyen elvét. Megkövette zsidó honfitársainkat, országgyűlési határozattal ítélte el a németek elüldözését magyarországi szülőföldjükről, és nemzeti emléknappá nyilvánította a felvidéki magyarság kitelepítésének kezdőnapját" – jelentette ki Kövér László.

Magyarország a Visegrádi Négyek regionális együttműködési keretein belül – és ezen kívül is – olyan bizalomerősítő politikára törekszik térségbeli partnereivel, amely lehetővé teszi a legnehezebb nyitott kérdések kölcsönösen elfogadható lezárását is az államközi kapcsolatokban – mondta a politikus.

Hozzátette, ennek is köszönhetően Magyarország és Szerbia közel jutott ahhoz, hogy ne csak a politikai nyilatkozatokban, hanem a lelkekben is le tudja zárni az egymás közötti konfliktusokkal terhelt, XX. századi múltat.

"Mindezek alapján okkal bizakodhatunk, hogy ez a politika további követőkre és támogatókra talál; s van erkölcsi alapunk arra is, hogy szelíd, de állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért, az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében" – mondta Kövér László.

A magyar Országgyűlés elnöke a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének átadásán mondott beszédet a hét elején, és szavai Szlovákia külügyminiszterének figyelmét sem kerülték el.

Kövér László Somorján hétfőn, a Beneš-dekrétumokra utalva úgy fogalmazott:

A bűn nem akkor teljesedik be amikor elkövetik, hanem akkor, amikor elfelejtik. Amit a felvidéki magyarság ellen 1945 és 1947 között elkövettek, az Isten és ember előtti bűn volt. Ha az áldozatok utódai elfelejtik az elődeik ellen elkövetett történelmi bűnöket, akkor a bűnök a jövőben megismétlődhenek, és az utódok ismét bármikor védtelen áldozatokká válhatnak. ...van erkölcsi alapunk arra is, hogy szelíd, de állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért, az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében.

Ezek a gondolatok verhették ki a biztosítékot Ivan Korčoknál, amikor közösségi oldalán kelt ki a magyar közjogi méltóság ellen. Amint arra a Körkép.sk felvidéki magyar portál felhívta a figyelmet, a szlovák külügyminiszter azt kérte, hogy országának tiszteletben tartásával foglalkozzon a házelnök a történelmi eseményekkel.

Elfogadhatatlan ugyanis számára, hogy különböző üzenetekkel és felvilágosító magyarázatokkal látják el magyarországi politikusok a közös történelmi eseményeket.

Azt sem tartotta helyesnek, hogy Kövér László Szlovákiában a történelemről alkotott saját véleményét hirdesse. A magyar hivatalos képviselőit arra szólította fel, hogy mérlegeljék szavaikat és kezeljék Szlovákiát partnerként.

A Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékműve több kőből készült, útra összekészített koffert ábrázol, alkotója Lipcsey György szobrászművész. Az alkotás elkészítésére 2017-ben indított gyűjtést a Via Nova Somorja Ifjúsági Csoport (a Magyar Közösség Pártja ifjúsági szervezete), a Csemadok Somorja, a Somorja Hangja, a Magyar Polgári Kör és a Vest Music & Culture.

Horváth László helytörténész visszaemlékezése szerint Somorjáról a korabeli iratok szerint 813 lakost hurcoltak el csehországi kényszermunkára. A Csehországba telepítettek többsége hazatért, tíz százalékuk viszont ott maradt, az ő leszármazottaik máig az országban élnek.

A magyarországi lakosságcserére kijelölt személyek listáján csaknem nyolcszáz somorjai neve szerepelt, de ezeknek csak egy részét tudták kitelepíteni. A legtöbbjüket Szigetbecsére, Rajkára, Dunabogdányra és Mosonmagyaróvárra telepítették, távolabbi településekre is kerültek somorjaiak, többek között Kecskemétre vagy Pécsre.

Az 1945 májusa és októbere között hatályba léptetett Benes-dekrétumok a magyar és német lakosságon torolták meg Csehszlovákia szétdarabolását, a nem-szláv népességet megfosztották állampolgárságától, vagyonától és állásától. Közel 170 ezer magyar hagyta el az állam területét, javait kényszerűen hátrahagyva.

A törvényeket mind a rendszerváltás utáni Csehszlovákia, mind a szétváló cseh és szlovák állam – egyes rendeletek kivételével – megőrizte jogrendjében.

Forrás: Index.hu, korkep.sk

Címlakép:  MTI/Krizsán Csaba

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Ez a mocskos szájú,wc kefe pofájú többet árt a felvidèki magyaroknak,mint használ. Bèkèben meglennènek a szlovákokkal,erre jön ez a háborodott,ès sok èv munkáját,bèkessègèt teszi tönkre. Tènyleg nem normális egy sem ezek közül
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Shikari: Miért vagy te ilyen buta ? Hogy csinálod ?
Néro
@Clavigo: Ű sehogy. Sok munkája volt benne az apjának. Feleslegesen.
Néro
nem kíváncsi a házelnök "saját történelmi vízióira" Mi sem erre az ökörre de Fitymáknak illen kö. Egyszintes velük ezért tetszik nekik.
csak úgy....
@Néro: most képzeld el,hogy mi mindenen ment keresztül ez a szerencsétlen kövér az életében,mire teljesen becsavarodott! komcsi ösök liberális komcsi gyereke...,ennél a pontnál egy értelmes gyerek is megzakkan,nem ám a laci..
istván irén
olyan mint a tanyasi kutya ugat ha kell ha nem. a wc kefe nagyon találó
Gazella
@Shikari: Menj vissza a lágertáborba elmélkedni !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.