Napközben még több helyen lehet akár 39 fok is, de délutántól és estétől már az érkező hidegfront zivatarjai hűthetik le a levegőt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn reggel még az ország északkeleti harmadában erősen felhős lesz az ég, ott több helyen zápor, zivatar is várható. Ez a felhőtömb a csapadékával lassan elhagyja az országot, és a nap nagy részében napos idő várható kevés felhővel.

Durva hőséggel ér véget nyár, délutántól már jönnek a zivatarok

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Késő délután, este megérkezik a hidegfront felhő- és csapadékrendszere: először a Dunántúlon, később keletebbre is várható zápor, zivatar. A déli szél estétől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megerősödik, zivatarokban viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 39 fok között valószínű, a Fertő térségében és az északi határnál lesznek az alacsonyabb, a Dél-Alföldön a magasabb értékek. Késő este 20, 31 fok várható.

Durva hőséggel ér véget nyár, délutántól már jönnek a zivatarok

Fotó: met.hu

A meteorológiai szolgálat hétfőre a hőség miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyék kivételével az összes megyére figyelmeztető előrejelzést adott ki. Harmadfokú, vagyis vörös figyelmeztető előrejelzés Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben van érvényben (29 °C felett lehet a napi középhőmérséklet), másodfokú figyelmeztető előrejelzés Baranya, Somogy, Tolna, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben van érvényben. Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést Zala, Veszprém, Fejér. Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre adtak ki.

Durva hőséggel ér véget nyár, délutántól már jönnek a zivatarok

Fotó: met.hu

A zivatarok miatt másodfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest (és ezen belül Budapest), Veszprém, Nógrád megyékre (ezekben a megyékben felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzés is érvényben van). A zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzés a fentebb felsorolt megyéken kívül az ország többi megyéjében van érvényben.

Hétfő éjjel északnyugat felől egyre többfelé növekszik meg a felhőzet, és egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar. Kedd reggelig a keleti határszélen még kevés marad a felhő, és a Tiszántúlra is csak kis eséllyel ér el a csapadék. A szél mindenhol északnyugatira fordul, és megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 23 fok között alakul.

Kedden egy hidegfront szakadozott, változó vastagságú felhőzete vonul északnyugatról délkelet felé. Emellett számítani lehet hosszabb-rövidebb napsütésre. Estétől északnyugati irányból összefüggőbb felhősáv érkezhet. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Az északnyugati, északi szelet többfelé erős lökések kísérik. Zivatar környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között valószínű, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, keleten a magasabb értékeket.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.