A vád szerint az öt fiú változatos módon jutott törvénytelen haszonhoz, elsősorban időskorúakat fosztottak ki, azonban benzinkutakon is loptak. Az ügyészség a bűnbanda 4 tagja ellen is szabadságvesztés büntetést indítványoz.

Ötfős fiúbanda fosztogatott átvert idős embereket ezekkel a trükkökkel

Fotó: pixabay.com

A vádirat lényege szerint a vádlottak, 5 fiú – az elkövetéskor 15-17 év közöttiek – 2019-ben szervezetten fosztottak ki időskorú sértetteket és követtek el más, vagyon elleni bűncselekményeket – írják az ügyészség honlapján.

A fiatalkorúakból álló bűnszövetség, különböző összetételben, közülük egy 15 és 16 éves vádlott egyedül is követett el bűncselekményeket Budapest több kerületében.

A tipikus módszerük az volt, hogy kiválasztottak egy időskorú sértettet, majd szóba álltak vele és elterelték a figyelmét, azzal az indokkal, hogy pénzt szeretnének felváltani, ezután a tárcájába nyúlva megkárosították. Volt, hogy aprópénzt ejtettek a földre, vagy azt állították, hogy már beletették a sértett elővett pénztárcájába a felváltandó összeget.

Banki készpénzfelvételek során is odamentek a sértettekhez, körbeállták őket, és készpénzt, bankkártyát loptak el.

A megszerzett bankkártyákkal pénzt is vettek fel, mivel a sértettek a PIN-kódjukat a kártya mellett tartották felírva. Emellett számos alkalommal tankolás után az üzemanyagot nem fizették ki és távoztak, vagy a benzinkútról akkumulátort, motorolajat, illetve élelmiszert loptak.

Az egyik alkalommal három fiú egy gyorsétteremben fogyasztott, majd fizetés nélkül elhagyták a helyszínt.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a fiatalkorúak ellen csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztások, üzletszerűen elkövetett lopások és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítéljen 4 vádlottat fiatalkorúak börtönére és fogházára, emellett tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától (vagyis az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kéri – a szerk.), valamint rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a megszerzett összeg erejéig.

A fiatalkorúak ügyésze csak az egyik, néhány cselekményben szerepet vállaló vádlottnál lát lehetőséget enyhébb büntetésre, ezért vele szemben közérdekű munka kiszabását indítványozta.

A fővárosi nyomozók 2019. telén megszakították a bűncselekmény-sorozatot, azonosították a fiatalokat és lefolytatták velük szemben a nyomozást.

A vádlottak közül négyen kényszerintézkedések, bűnügyi felügyelet, illetve letartóztatás hatálya alatt vannak.

Forrás: ugyeszseg.hu

Címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.