Az Index.hu számolt be róla, hogy a hazai szervektől nem tudták megszerezni a korcsoportokra bontott hazai Covid-átoltottsági adatsort, így az európai járványügyi központ adatbankjából dolgoztak.

Aggasztó adatok az átoltottsági statisztikában
Fotó: Pixabay

Kilenc kor- és társadalmi csoportra szedve nézték meg, hogy állunk, és mindezt összevetették a többi európai ország adataival. Pár hónapja még éllovasok voltunk, mára visszaesett az oltási tempó – írja az Index.hu.

Feltérképezték, hogyan áll Magyarország a koronavírus elleni átoltottságban. A kormányzati Covid-tájékoztató oldalon rengeteg hír sorakozik, ám részletes Covid-adatokat hiába keresték. A lap úgy gondolja, létfontosságú lenne tájékoztatni a lakosságot a vírushelyzet és az oltottság részletes alakulásáról.

Ezért életkorra, nemre, területi megoszlásra lebontott adatsort kértek a Koronavírus Sajtóközponttól és a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

Csütörtök óta várják a választ, de egyelőre semmi hír felőle, így a statisztikai adatok közül egyedül az életkori bontást tudták közreadni.

Ugyan nem kormányzati tájékoztató oldal segítségével, hanem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatbankjából – amely egyébként a magyar kormány járványügyeseitől kapja az információkat.

Az első Covid-oltást 2020. december 26-án Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa adta be, majd idén szeptember 1-ig

5 509 259 fő kapta meg a második oltását. Az Index  „két adagosokat” összesítette, a vakcinagyártók ugyanis az alkalmazási előiratban azt írták, a második oltás utáni 14. napot követően alakul ki a maximális védettség.

A magyarok 2021. január második hetétől kapták a 2. adag Covid-oltóanyagot.

Kilenc korcsoportra illetve társadalmi csoportra bontva nézték végig a 36 hetes, tavaly decembertől induló adatsort, és táblázatba rendezték. (A táblázat itt tekinthető meg.)

9,7 millió magyarból 8 millió 60 ezer 478 a felnőtt, 18 év feletti lakos, és valamivel több mint 590 ezer 18 év alatti van. Az európai járványügyi központban külön gyűjtik a egészségügyi dolgozók (ide tartozik mindenki, aki beteggel találkozik az egészségügyben vagy otthoni ápolást végez) és a hosszú távú ellátást nyújtó intézmények (pl. szociális otthon) lakóinak adatait, ezért összesítettük mi is külön őket.

Átoltottságban sokáig a világ élvonalában voltunk. Jelenleg a magyar lakosság 63,2 százaléka számít védettnek. A leginkább védtelen korosztály, a 80 év felettiek körében igen messze vagyunk a teljes átoltottságtól.

A 80 felettiek körében több ország elérte a 100 százalékos átoltottságot, Belgium, Ciprus, Finnország, Olaszország és Svédország pedig 90 százalék fölötti szinten áll. A 72,6 százalékos magyar mutatónál a horvát, az észt, a lett, a szlovák is rosszabb. A románok döbbenetesen gyengén, 19,8 százalékon állnak, még a bolgárokat (20,1 %) is alulmúlják.

A táblázatból úgy látszik, itthon a 70-79 évesek örvendenek a legmagasabb átoltottságnak (83,7 %), ám szeptember elején ebben a mutatóban is csak a 17. helyen állunk az ECDC listáján.

Szintén gyenge a mutatónk a 18-24 éves korcsoportban, itt a 19. helyet foglaljuk el. A többi korosztályt nézve a középmezőnyben vagyunk.

A legalább egymilliós populációval bíró európai országok teljes átoltottsági indexe alapján, mi a 63,2 százalékkal jelenleg a 15. helyen állunk, megelőzve Ausztriát.

Forrás: Index.hu
Címlapkép: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
"9,7 millió magyarból 8 millió 60 ezer 478 a felnőtt, 18 év feletti lakos, és valamivel több mint 590 ezer 18 év alatti van."
A maradék közel 1 millió pedig kiskutya??
Peller Anikó
@tothjani: Hihi, ők már meghaltak vagy éppen pont 18 évesek.

Egyébként meg 12 év alattiak lehetnek:
"9,7 millió magyarból 8 millió 60 ezer 478 a felnőtt, 18 év feletti lakos, és valamivel több mint 590 ezer vannak a 12-18 éves korosztályban, 12 év alattiaknak még nincs oltás."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.