Ha éppen cégalapítás előtt áll, bizonyára már utánajárt a legfontosabb lépéseknek. Az egyik fő pont a lajstromból a társasági forma kiválasztása, ami egy cseppet sem tűnik egyszerűnek a releváns jogi és gazdasági kompetencia hiányában. (x)

Ha egy klasszikus, hétköznapi ügymenetre vágyik, akkor a korlátolt felelősségű társaság vagy a betéti társaság alapítása a legkézenfekvőbb, ezek a legnépszerűbb társasági formák hazánkban. Persze számtalan más kritérium is közrejátszhat a végső döntésben. Nem mindegy például, hogy a tagok mennyi pénzt tudnak vagy akarnak bevinni az új vállalkozásba, de az adózás témaköre is kulcsfontosságú szempont. Nézzük, mire érdemes még gondot fordítani!

Mire érdemes figyelni cégalapításkor?

• Cégnév

Egy jó cégnév rövid, egyedi, könnyen megjegyezhető, figyelemfelkeltő, de persze nem árt óvatosan eljárni abban az ügyben sem, hogy olyan nevet válasszunk, amit még senki más nem használ.

• A forgalmi adónem és az adózási forma megválasztása

Nem mindegy, hogy a vállalkozás a bonyolított tevékenység és forgalom alapján áfa-köteles vagy sem, és nyilván az sem, hogy az értékesített termék vagy szolgáltatás milyen áfa-kulcs besorolás alá tartozik. Ha a cégalapításkor rosszul határozzuk meg az általános forgalmi adónemet, az azért problémás, mert az áfa kört év közben nem lehet módosítani. Pénzügyi szempontból óriási kérdés, az optimális adózási forma kiválasztása is: KATA, KIVA, EVA, TAO, SZJA. Ezek mind az aktuálisan érvényben lévő adózási formák rövidítései. Mindhez különböző bevételi értékhatárok, társasági formák és alkalmazási feltételek kötődnek, ezért ezt a döntést a vállalkozási formáról való határozás előtt célszerű meghozni.

• Megfelelő társasági forma kiválasztása

A választott vállalkozási forma elementárisan meghatározza a cég jövőjét, lehetőségeit és sikereit. Érdemes tehát alapos és megfontolt döntést hozni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az egyes cégtípusok fontos jellemzőivel.

• Székhely

A székhely az adott szervezet hivatalos levelezési címe, vagyis ide érkezik minden hivatalos irat, ez az a cím, ahol mindennek pontosan úgy kell működnie, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, különben rövid úton felfüggeszthetik a cég adószámát, enyhébb esetben pedig bírságot szabhatnak ki. A székhely lehet saját tulajdonú ingatlan, ebben az esetben egy tulajdoni lappal igazolható a székhelyhasználati jogosultság. Bérelt ingatlan ürügyén kulcsfontosságú a bérleti szerződésben rögzíteni, hogy a bérlemény megjelölhető a cég székhelyeként, ehhez elengedhetetlen a tulajdonos vagy a főbérlő hozzájárulása. Amennyiben ezt a procedúrát székhelyszolgáltatás igénybevételével szeretnénk megoldani, úgy alapvető kritérium, hogy a székhelyhasználat jogszerű legyen, azaz vagy a cégalapítók tulajdonában, haszonélvezetében álljon, vagy pedig legyen hozzájáruló nyilatkozat.

• Vezető tisztségviselő

A nagy kérdés: ki legyen a vezető tisztségviselő? Papíron jól hangzik, hogy „ügyvezető vagyok”, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a gyakorlatban sok kötelezettséggel és felelősséggel jár betölteni egy ilyen pozíciót. Fontos, hogy az cég leendő vezetőjével szemben ne álljanak fenn a törvény által kizáró oknak minősített faktumok, mint például a büntetett előélet vagy az ilyen feladatoktól való eltiltás. Ezek hiányáról amúgy a kiválasztott tisztségviselőnek írásban nyilatkoznia is kell, amelyet a cégbejegyzési kérelemhez kötelezően mellékelni kell.

• Jó könyvelő

Egy cég működésének fontos kiindulópontja egy megbízható, korrekt könyvelő. Tömérdek olyan dolog van, amire laikusként nem is számítunk, amikor beleugrunk a cégalapítás folyamatába. Nem árt, ha a kezdetektől magunk mellett tartunk egy profit, aki mindig pontosan navigál a financiális kérdésekben.

Partner tartalom (x)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.