A jobboldaliak bizalmatlanok Márki-Zay Péterrel, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével szemben – derült ki a Századvég Alapítvány októberi, 1000 ember megkérdezésével készült kutatásának eredményéből. 

A Századvég szerint a jobboldaliak már nem szavaznának Márki-Zay Péterre
Fotó: Facebook

Azt írták, Márki-Zay Péter előválasztási győzelmét követően a hazai sajtó egy részében markáns vélemények és elemzések láttak napvilágot, amelyek szerint a hódmezővásárhelyi polgármesternek a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként esélye mutatkozhat a konzervatív-jobboldali szavazók eredményes megszólítására is, ezért megvizsgálták Márki-Zay Péter támogatói bázisának összetételét a politikai önbesorolás, illetve a kétpólusú pártpreferenciák mentén.

Az alapítvány által készített felmérés szerint azon megkérdezettek 44 százaléka, akik Márki-Zay Pétert látnák szívesen a miniszterelnöki pozícióban – a politikai önbesorolásuk tekintetében – baloldalinak, 45 százalékuk középen állónak vallotta magát, míg a baloldal kormányfőjelöltjének támogatói között a magukat jobboldalinak vallók aránya mindössze 9 százalékra tehető.

Az elemzés alapján hasonló a kép, ha a kétpólusú pártpreferenciák mentén vizsgálják Márki-Zay Péter szimpatizánsi táborának összetételét. A felmérés rávilágít arra, hogy a Márki-Zay Péter miniszterelnökségét favorizálók 93 százaléka az ellenzéki összefogást támogatná egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson, míg 7 százalékuk megtagadta a válaszadást vagy nem döntött a kérdésben. Márki-Zay támogatói körében a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak jelenléte nem kimutatható – olvasható a Századvég közleményében.

A Századvég Alapítvány szerint kijelenthető, hogy Hódmezővásárhely polgármestere nem vagy kevésbé tud új, mérsékelt, konzervatív szavazókat becsatornázni a baloldali összefogásba.

Ezen felül a kutatás arra is rámutat, hogy Márki-Zay Péter szavazói között – Karácsony Gergely bázisához hasonlóan – jelentős súllyal fővárosi, nagyvárosi, illetve magasabb iskolai végzettséggel rendelkező választópolgárokat vannak. Úgy vélik, Márki-Zay a balliberális pártok "hagyományos", urbánus törzsbázisát tudja sikeresen megszólítani, míg a jobboldali érzelmű, vidéken, kisebb településeken élő választók bizalmatlanabbul viszonyulnak személyéhez.

A Századvég szerint a korábban említett állításokat alátámasztja az a körülmény is, hogy a baloldali kormányfőjelölt szimpatizánsainak döntő többsége – nem pusztán nem kifogásolja, hanem – üdvözli Márki-Zay Péter baloldali pártokkal kötött szövetségét, amely végigkísérte a jelölt politikai pályafutását. A Márki-Zay Péter miniszterelnökségét favorizálók 64 százaléka szívesebben támogatná a hódmezővásárhelyi polgármestert annak tudatában, hogy amikor függetlenként indult a polgármesteri székért, Gyurcsány Ferenc, a DK, valamint az MSZP is támogatta őt – írták.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: gyurcsánnyal - csak orbán közösülésezett a kisz. ben ! :)
Yoda69
Miert? A fideSS jobboldali part? Ugyanmar. Bolsevik es naci egyvelegbol osszegyurt massza. Tagjai ex munkasorok, KISZ-titkarok, MSZMP tagok. Jo nehany besugo ugynok is van koztuk. Es akkor meg nem is beszeltunk, az asszonyvero, kurvazo, korrupt, kokainozo eresztenyekrol.
A jobboldali erzelmu fideSS szavazoknak a legjobb valasztas MZP.
namihami
""...a jobboldaliak már nem szavaznának..."
Bevallom, én (igaz, baloldaliként), már eleve nem bíztam benne. És ez az érzés, egyre inkább, de folyamatosan erősödik.
verőce21
Azt pedig csak mi "konteós fidesznyikek" hisszük, hogy a DS belepofázik az országunk belügyeibe.
Zökkenőmentesen cserélte le a Hálózat KariFerit erre az eszelősre. SZarosGYurka embere, és a CIA kiképzettje...
verőce21
A 444 cikk alatti kommentelők teljesen el vannak ájulva a csávótól... :)
csak úgy....
@verőce21: azt mond meg,hogy mire fájna a világ foga ,éppen magyarországgal kapcsolatban? :) már a pick szalámitok sem a régi...
ha így folytatod,te tavaszra totál megkergülsz! :) -látom a látomásaid már nap közben is gyötörnek..
csak úgy....
@verőce21: az elsö unokatesók gyereke a hülye! :) csak kérdezd meg a föorvos barátaidat...
verőce21
@csak úgy...: Te egy álhírterjesztő szellemi fogyatékos!
csak úgy....
@verőce21: te aki mindenkiröl mindent tudsz,még ha nem is ...,pont te mondod? :)
képes lennél a hülyeségeid érdekében megtagadni magad? te mindíg is ekkora csótány voltál? farkaskoma,nézz végre magadba..
csak úgy....
@Pegero: apád a hülyegyerek,aki bevette anyádnak,hogy töle lett terhes... :)
csak úgy....
@Pegero: csak az "okosságaidra" reagálok! :) különben a te látásodat már réges-rég elvette a fidesz,szóval kár is beléd a drága szuri,te az nélkül is egy setétben tapogatózó..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.