Orbán-kormány egykori szóvivője és a miniszterelnök volt főtanácsadója a Privátbankár.hu-Mfor.hu csütörtöki Klasszis Klub rendezvényén válaszolt a kérdésekre – számolt be róla a mfor.hu.

Orbán volt főtanácsadója szerint az ellenzék racionális térben nem tudja legyőzni a kormányt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Giró-Szász András úgy gondolja

nagyon kicsi az esély arra, hogy az ellenzék kormányváltást ér el a jövő tavaszi választáson.

Ezt egyrészt azzal indokolta, hogy nem érzékel kormányváltó hangulatot. Szerinte a konjunktúraindexek sem jeleznek ilyet: a mutatók visszatértek a Covid-válság előtti szintre, nulla környékére, míg 2009-2010-ben mínusz 40 pont körül álltak.

Hozzátette: az ellenzék érdeke, egyben egyetlen reménye és narratívája, hogy a politikai diskurzus emocionális, ne pedig racionális térben folyjon.

Racionális térben nem tudják legyőzni ezt a kormányt

- jelentette ki. Igaz, volt már példa a történelemben arra, hogy az emóciók eredményre vezettek.

Azt is elmondta, hogy bár jóslásokba nem akar bocsátkozni, de úgy véli, ha most vasárnap tartanák a választásokat, a Fidesz jelentős győzelmet aratna. Szerinte, ha egy család racionálisan átgondolja az érdekeit, akkor egyértelmű, hogy miként dönt, fogalmazott.

A kérdésre, miszerint Orbán meddig maradhat hatalmon, azt válaszolta: reményei szerint addig, amíg akar; nem lát okot a váltásra.

Akik nem hallják a zenét, azok bolondoknak nézik azokat, akik táncolnak

- idézett fel egy mondást ezzel kapcsolatban.

Azon kérdésre, hogy potens kihívónak tartja-e a Márki-Zay Pétert, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét a korábbi ellenzéki jelöltekhez képest, azt mondta:

nem gondolja őt esélyesebbnek. Szerinte gúzsba van kötve a mögötte lévő pártkonstelláció miatt.

Helyzetét pedig egy, a kártya világából vett mondással érzékeltette. Eszerint

ha beszállsz egy partiba, először azt kell megtudnod, hogy ki a balek az asztalnál. Ha nem találod, akkor te vagy az

- mondta.

A felvetésre, hogy hamarosan ezermilliárd forintos nagyságrendekben juttat a kormány forrásokat különböző társadalmi csoportoknak – a lap szerint gyaníthatóan választási céllal –, azt felelte, hogy ezeknek az intézkedéseknek törvényi alapja van. Utalt arra is, hogy a gazdaság állapota lehetővé teszi mindezt.

Meglátása szerint a nemzeti tőkésosztály létrehozása nem öncélú, hanem egy egészséges egyensúly létrehozását szolgálja. És bármilyen magyar tulajdonos jobb a külföldinél, például azért, mert nem a hazai dolgozókat fogja elbocsátani, ha választania kell.

Mészáros Lőrincről pedig azt mondta:

amikor megvett egy francia tulajdonú tokaji pincészetet, sokan csak azt látták, hogy már megint vett valamit, nem pedig azt, hogy ezt követően kifizette a pincészet több milliárd forintos adósságát, és 2,5-szer többet fizetett a szőlő kilójáért a korábbi tulajnál.

Beszélt arról is, hogy 2010-ben Orbán Viktornak a kormányalakításkor fix elképzelése volt arról, hogyan lehet a gazdaságot társadalompolitikai célok szolgálatába állítani, és hogyan lehet ezek vállára nemzetpolitikát építeni. Szerinte kezdettől fogva világos volt, honnan hova akar eljutni a kormány.

További részletek és a teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

Forrás: mfor.hu
Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
tisztában lehet a faxi az orbán kormány csalási lehetöségeivel, -a többi csak rizsa...,gondolom ezért még mindíg frankón megfizetik. :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Gíró-Száz kisfius zavarában illethette racionálisan gondolkodó egyesuralkodót, mivel nincs tisztában a racionális melléknév szinoniMÁJÁVAL sem, amely/aki racionális érben, utcai harcosként, pofakaratéval, volt amikor a korosztályának azt üzente, hogy a SZABADSÁG mindig nyugatról jön, és idővel mindnféle konzultáció nélkül
.
------Dedikált cargo-terminál nyílik a budapesti repülőtéren a kínai áruk számára (2021.04.27)
airportal.hu/dedikalt-cargo-terminal-nyilik-a-budapesti-repuloteren-a-kinai-aruk-szamara/
.
„””A Kína és Magyarország közötti légi Selyemút létrehozásáról, valamint a csengcsoui és a budapesti repülőtereken az export és import áruforgalom kiszolgálására szolgáló, dedikált logisztikai központok megnyitásáról kötöttek megállapodást 2021. április 27-én a Liszt Ferenc-reptéren.”””
-----------------------
.
Miután 2021. október 27-én azon nyivákol, azt írja az ujság, hogy
.
-----Miért akarja a kormány minden áron a Liszt Ferenc Repülőteret
hvg.hu/kkv/20211020_Az_Orbankormany_uj_stadionja_a_repuloteret?
----------------------
.
Miért, miért?
.
Amiatt, mert rálépett a ferdeszeműek un. ""Egy övezet, egy az út"" selyemútjára a Budapest-Belgrád selyemút mellé légihídat is álmodott gyermekkorában!
----------------------
.
Mi zörög, mi zörög a zöldleveles bokorban,
Se nem róka se nyem nyúl
Csengcsui meg egy nyúl ugrott ki a zöldleveles bokorBÚ!
-----------------------
.
Ha őfélesége még az irracionalitást is átugorja -- szinte minden szinten --!!!.
csak úgy....
@KisTehen: a te agyad csak krumplira ketyeg? -hamarosan jön a hántolt rízs program...
csak úgy....
@KisTehen: az enyémet biztosan nem! :) ök nálam ott tartanak ahol a viktorod!
elnézést a kedves dk. szavazóktól de a volt kisz. titkároktól csalánkiütést kapok! :)
ti is kipróbálhatnátok végre valami mást ...,ez vonatkozik a megrögzött fidesz hívöre is,-mert semmi sem késö ha használod az eszed és nem hagyod magad kihasználni a hivatásos és hobbiból politikusoktól...,ök megengedhetik maguknak-te nem!
verőce21
Az ellenzék annyira szar, annyira nem érti a lényeget, hogy a Parlamentbe lök lassan egy viccpártot úgy, hogy az idétlen performance-on kívül semmi érdemlegest nem csinált... :)
ómió
Hát, dől is az efftársakból az "irracionalitás"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.