E hét második felében érkezik meg a nyugdíjasok számláira a prémium, illetve a kiegészítés, ami egy átlagos nyugdíjjal rendelkező esetében több mint 100 ezer forint plusz összeget jelent majd a rendes havi nyugdíjon felül – számol be róla az mfor.

Kormányzati csodafegyver – De mire is elég a fideszes pénzeső
Kép: Pixabay

A gazdaság teljesítményéhez mérten megállapított prémium összege egységesen 80 ezer forint lesz, az infláció miatt járó kiegészítés viszont attól függ, mekkora a rendes nyugdíj, amit havonta utal az állam, vagy kihoz a postás.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai segítenek megítélni, hogy mire lesz elég a novemberi pénzeső. Ezúttal a könnyebben kalkulálható prémiummal számolunk, mert – mint jeleztük – annak összege egységesen 80 ezer forint.

Ha csak a 80 ezer forintos prémimumot nézzük, azt kapjuk, hogy ennyi pénzből bő két hónapnyi élelmiszerkiadásukat tudják fedezni a nyugdíjasok. Erre ugyanis tavaly átlagosan 452 846 forintot költöttek.

De nézhetjük onnan is a kilátásokat, hogy a 80 ezer forintból egy teljes évig futja két árucsoport, a "szeszes italok, dohányáruk" és a "ruházat, lábbelik" kiadására.

Ezekre együttesen, átlagosan tavaly 79 865 forintot költöttek a nyugdíjasok, vagyis szintre forintra fedezi ezt a két tételt a prémium összege. Persze itt sem mindegy, hogy mennyi nyugdíjból kell megélni:

a legalsó ötöd egy évben 40 460 forintot költött tavaly ezekre a termékekre, a legfelső pedig 133 885 forintot. Míg az első csoportba tartozóknál mintegy két évi kiadást fedez a prémium, a másiknál hét havit.

Tovább haladva a listán, a prémiumból egy évig futná az átlag szintjén a "lakberendezésre, háztartásvitelre" (74 162 forint volt ez a tétel az előző évben a KSH kimutatása szerint), valamint a "kultúrára, szórakozásra" (79 859 forint). A kikapcsolódásra vágyó, arra nyitott idős emberek egy évben 24 044 forintot költenek átlagosan a "vendéglátásra, szálláshely-szolgáltatásra" – a prémiumból akár háromszor többet is fordíthatnak erre a célra.

Az egyik legfontosabb tétel a nyugdíjasok fogyasztásában az egészségügyi kiadás. A statisztika szerint tavaly 145 613 forint ment el erre átlagosan a körükben. A prémium szűk hét havi egészségügyi kiadást tud fedezni, ha csak erre költik el az idősek ezt a pénzt.

A legvaskosabb tétel az élelmiszerek után a "lakásfenntartás, háztartási energia" csoport, amire a KSH számításai szerint 326 940 forint ment el a nyugdíjasok pénztárcájából az előző évben.

Ha csak erre költenék el a prémiumot, akkor három havi kiadást tudnának fedezni.

Ha minden kiadási tételt figyelembe veszünk, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy a legalsó ötödbe tartozó nyugdíjasok éves átlagos költése 686 958 forint volt, a legfelsőbe tartozóké 2 451 089 forint.

Ha ehhez viszonyítjuk a prémium 80 ezres összegét, kiderül, hogy legalul másfél hónapnyi kiadást tud lefedni a prémium, legfelül bő másfél hetit.

Forrás: mfor
Címlapkép: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió: Hogy te milyen egysíkú és ostoba elmebeteg vagy.
ómió
@Aki Én: Amikor a tükörben kigyönyörködöd magad önmagadban, a látottakat mindig így hazudnád másra?
Aki Én
@ómió: Hogy te mennyire unalmas bolsi hazudozó csicska vagy...
ómió
@Aki Én: Téged az ápolóid direkt nem szedálnak? Csak nem már szedáltan is másra hazudod a tetves bolsiságodat? De azért előtte 1-1 Internacionálét csak-csak el szoktál énekelni!? Tartsál ki: Márki efftársad fixre ígéri neked a masszív gázáremelést! Ettől a hírtől, azért, ugye, csak-csak jobban vagy már?
Aki Én
@ómió: Hogy te mennyire unalmas bolsi hazudozó csicska vagy...
ómió
@Aki Én: Még mindig a hazug és tetves bolsiságod rám hazudásán gyötrődsz, efftársék idiótája!? Próbálj talán egy jointot! Idiótább már úgyse leszel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.