Orbán Viktor hónapok óta vívja éppen aktuális háborúját a „brüsszeli bürokratákkal”, mert szerinte ők azokkal a magyar családokkal akarják megfizettetni a klímaváltozás megfékezésének költségeit, amelyeket reménytelen helyzetbe sodorna, ha havonta további 30 ezer forinttal növekednének a kiadásaik.

Hátba szúrja a szegényeket Orbán – a tehetősebbek járnak jól a felzárkóztató támogatással
Kép: Pixabay

Bár éppen az ő kormánya írt ki egy olyan pályázatot, amely sem arra nem alkalmas, hogy a valóban alacsony jövedelműek napelemmel válthassák ki az áramfogyasztásukat, sem arra, hogy érdemben csökkenjen a károsanyag-kibocsátás.

A 200 milliárd forint abból a pénzből származik, amelyet a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kivédésére különített el az Európai Unió, és amelyhez egyébként Magyarország egyelőre nem fér hozzá, mert az Európai Bizottság a jogállamisági feltételek teljesítéséhez kötötte a 2500 milliárd forintos terv jóváhagyását.

A kormány azonban bejelentette, hogy előfinanszírozza az összeget.

A pályázati kiírás szerint decembertől mintegy 35 ezer háztartás részesülhet a legfeljebb 2,9 millió forintos támogatásban, ha csak napelemeket telepít az ingatlanra, illetve 11,3 millió forintban, ha a napenergia felhasználását hőszivattyú beépítésével, valamint áramtárolóval és nyílászárók cseréjével kombinálja.

Az elbírálás pontozásos rendszerben történik, a gyermekek száma és a hátrányos helyzetű lakóhely pluszpontokat ér. Bár a pályázatot elvileg az alacsonyabb jövedelműekre kalibrálták, a háztartásban a tulajdonosok egy főre jutó éves jövedelme elérheti a bruttó 4,850 millió forintot. 

Hiába hívja fel a figyelmet a kormány az unióhoz benyújtott támogatási tervben arra, hogy a legalacsonyabb jövedelmi ötödbe tartozó háztartások harmada olyan szénnel és fával tüzel, amely súlyosan szennyezi a levegőt és károsítja az egészségét, a fentiek alapján valószínűtlen, hogy éppen ők lennének a nyertes pályázók. Különösen súlyos a helyzet a Sajó-völgyben és Pécs térségében.

Napelemekkel és hőszivattyúkkal csak olyan házakat érdemes felszerelni, amelyeknek az energiaigényét már a lehető legalacsonyabbra leszorították, például szigeteléssel, nyílászárócserével, árnyékolással, ellenkező esetben a megújuló energiát is csak elfecséreljük. A pályázatban azonban csak a nagyobb összeg esetében elvárás a nyílászárók rendbetétele, és más energiahatékonysági feltételt a 11 millió forintért sem szabtak.

Ám ha egy energetikai szempontból elavult otthonban akarnak átállni az elektromos fűtésre, az bármennyire is megújuló energiából származik, bármennyire is modern napelemeket és hőszivattyúkat alkalmaznak hozzá, az eredmény tetemes villanyszámla lesz.

A pontos részletekről, a populista ígéretekről, és az erre szánt összegről bővebben a HVG360-cikkében olvashat. 

Címlapkép: Pixabay

Forrás: HVG360

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rizikó
Ez arra példa, hogy a kormány segíti azokat, akik már tettek valamit magukért. Ha már a lakás energetikai mutatóit javították, akkor jár a támogatás, ha igénylik.
Erre pedig bőven volt alkalom és a vidéki házak jó részét is szigetelték már. Ők attól, hogy szegények, nyugodtan megpályázhatják ezt a programot.
A jövedelem maximalizálása havi 280 ezer körül van. Ez nem igazán vezérigazgatói fizetés Magyarországon. Szakmunkás simán a dupláját keresi.
Gazella
Mint mindig a legnagyobb réteg lett az àrokba rugva
Málna
@kissé felnőttem: Milyen pályázat nincs? Mit szerettél volna?
kissé felnőttem
napelemet Málna kedves mivel a gyerekeim már felnőttek esélyem sincs pedig a havi villanyszámlát kisütötte volna a nap de a megyében ilyet nem terveztek mert kevés fideszes van errefelé , meg sok az unióban kereső jómódú polgár. pedig kettőnk jövedelme messze nem éri el a 4.800,000 éves szinten nagyjábol 230 KW x 12 hóna na nem is teszek ixet orbánra.
Max ha járok a farkasréti temetőben gyujtok egy mécsest.
kissé felnőttem
@KisTehen: kicsi bocika a napenergiát egy inverter átalakitja, hogy tudd sok személyautóban is van 12 voltról átalakitó pld 220 v ra hogy lásd ez oda vissza műlödhet na már most amit a tetőn termelnek az megy a közös hálózatra és egy számláló alapján elszámolják a termeltet és a fogyasztottat is ha keveset fogyasztasz akkor 1-2 hónapig nem kellesz fizetni sem ha tudtad követni igy MÜKÖDIK
csak orbán megint beleköpött és hadakozik Brüszellel de miért nem értem.neki semmi nem jó hát sajnálom már nem a régi.
kissé felnőttem
ez a fickó annó azt tutulta mi senkit nem hagyunk az út szélén, na igen ott van egy árok is gödör is oda lökitek, aztán egy túl iskolázott fajtársuk meg hogy meg lehet élni 47,000 ből ja dollárra euróra érthette de a forintról ilyet állítani badarságra vall. Máig is a parlamentben ül de minek? ja havi / 2 milláért? PAZARLÁS ÁM !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.