Az új variáns jellemzően gyorsabban terjed, mint a korábbi változatok.

Tíz napon belül tízezer új fertőzöttet jósolnak Magyarországra: beindult az omikron-hullámFotó: MTI/Vasvári Tamás

Jelenleg az új koronavírusos esetek 25-30 százalékát okozza az omikron-variáns Magyarországon. Ez azonban hamarosan megugorhat, tekintettel arra, hogy a gyorsan terjedő omikron-variáns még csak most kezdett el terjedni hazánkban. 

Vattay Gábor fizikus, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője a portfolio.hu-nak küldött elemzésében kifejtette, hogy a várakozásoknak megfelelően elindult egy új járványhullám Magyarországon, amelyet az új variáns okoz – írja az index.hu. A szakember két és fél héttel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy a járványgörbe esésének lassulásából tudjuk majd kikövetkeztetni a helyzetet – az esés lassulása pedig most következett be a napi adatokat figyelembe véve.

A szakember szerint hétről hétre 30-40 százalékot kellene esnie a napi esetszámnak, de a csökkenés mértéke lényegesen elmaradt ettől az elmúlt napokban – ezt ő az omikron-variáns terjedésével magyarázza.

Vattay Gábor külön kiemelte Budapest járványgörbéjét: a fővárosi új fertőzési számok hétnapos mozgóátlagának görbéjén látható a járványügyi fordulat. A szakember becslése szerint január 10-re már tízezer körüli napi esetszámoknál tarthatunk.

Forrás: index.hu, portfolio.hu
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.