Végignézve a mától életbe lépő legfontosabb jogszabály-módosításokat nem lehet nem észrevenni, hogy beléptünk az országgyűlési választás évébe, foglalta össze röviden és tömören a helyzetet az Index.

Így változik az életünk január 1-jétől: mutatjuk a változásokat
Kép: Pixabay

De kezdjük is az elején, és haladjunk csak szépen sorban.

200 ezer forintra nő a minimálbér

2022. január 1-jétől 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, és 260 ezer forintra nő a garantált bérminimum, az úgynevezett szakmunkás-minimálbér.

Mivel a vonatkozó rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba, az emelt összeg már az idén januárra járó munkabérekre vonatkozik.

A legalább középfokú végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknál a garantált bérminimum teljes munkaidő teljesítése esetén:

havibér alkalmazásakor 260 000 forint

2022 első napjától emelkedik a közmunkások bére is, beleértve a közfoglalkoztatási bért, akárcsak a közfoglalkoztatási garantált bért. Az év elejétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére a minimálbér fele, azaz 100 ezer forint lesz.

Így a legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörnél a közfoglalkoztatottat megillető garantált bér 2022-ben 130 ezer forint.

Idén az öregségi nyugdíjasoknál eléri utolsó szakaszát a korhatáremelés, így 65 évesen lehet csak nyugdíjba menni, ugyanakkor velünk marad a Nők40 intézménye is.

Bár 2022-ben továbbra is 28 500 forint marad az öregséginyugdíj-minimum, az általános nyugdíjemelés öt százalék lesz.

Orbán Viktor kormányfő 2021. december elején jelentette be, hogy három helyett öt százalék lesz a nyugdíjemelés 2022. január elsejétől. Az infláció ugyanis jóval magasabb lehet a korábban vártnál, ez indokolja a növelést.

Az átlagnyugdíj a 2021. novemberi 1,2 százalékos emelése után jelenleg 153 290 forint, ez az összeg 2022 januárjában, az ötszázalékos emelés után 160 960 forintra emelkedik.

A havi 7670 forintos emelés éves szinten mintegy 92 ezer forintos pluszt jelent az átlagnyugdíjas számára.

Még több fizetésemelés érkezik az idén

Több, állami fenntartás alá tartozó ágazatban is várható kisebb-nagyobb fizetésemelés az év elejétől. Ezen belül is jellemzően az egészségügyben, a szociális és kulturális szférában dolgozók számíthatnak béremelésre.

A kormányzati ígéret szerint az egészségügyi szakdolgozók bére például január elsejétől 21 százalékkal nő, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatottaké 20 százalékkal, akárcsak a kulturális szektorban dolgozóké.

2022. január 1-től újabb 4 százalékponttal csökken a munka közterhe.

A szocho adó 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

Mérséklődik a kisvállalati adó 11-ről 10 százalékra.

A koronavírus-járvánnyal érintett szektorokban dolgozókra vonatkozó bértámogatási szabályok 2022. december 31-ig élnek.

2022. január 1-től külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszközügyletekből származó jövedelme. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem után 15 százalékos szja-t kell fizetni, a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatók, és adókiegyenlítés is alkalmazható. Az adót évente az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

Mától megvalósul a gyakorlatban a 25 éves kor alatt munkát vállaló fiatalok szja-mentessége is.

Vagyis a 25 év alatti fiataloknak 2022-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a munkával megszerzett és az egyéb jövedelmeik után.

Fél évig ketyeg a lakossági kamatstop

Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtt néhány nappal lakossági kamatstoppal "ajándékozta" meg a hiteles lakosságot.

Az intézkedés lényege röviden, hogy a kormány az október végi szinten rögzíti a jelzálogalapú hitelek kamatait.

Az intézkedés január elején lép hatályba, és június végéig, azaz a járványügyi veszélyhelyzet végéig tart. Mindez azt jelenti, hogy a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lehet a korábbiaknál.

A háziorvosok mostantól dolgoznak hétvégén is

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte, hogy a háziorvosoknak az év elejétől biztosítaniuk kell pácienseik számára az online vagy a telefonos elérhetőséget. A beérkező, de nem fogadott hívásokra pedig mielőbb visszahívással kell reagálniuk.

Szintén új keletű kötelezettség, hogy a háziorvosoknak a januári, koronavírus elleni oltási akcióban legalább egy hétvégén kötelező lesz részt venniük. Aki megtagadja a hétvégi munkavégzést, 30 ezer forinttól akár ötmillió forintig terjedő bírságra is számíthat.

Jön a patikaszigor

2022. január 1-jétől vége az online gyógyszerrendelés eddig ismert formájának. Beleértve a vény nélküli gyógyszerek internetes rendelését is. Az új törvénymódosítás értelmében a futárok mostantól nem vihetik ki az interneten megrendelt gyógyszereket, ezeket mától egyedül a gyógyszerészek vagy a patikában dolgozó szakasszisztensek szállíthatják házhoz.

Újabb utakért fizethetünk

Boldog új évet kívánnak nekünk a 2022. január 1-jétől érvényes, megemelt e-matrica-díjak és -pótdíjak és a legújabb fizetős útszakaszok. 

Ami a jövő év elejétől mind fizetőssé válik:

az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza;

az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza (az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza továbbra is díjmentes);

az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza;

valamint az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

2022. január 1-jétől hatályos úgynevezett üvegkapu-rendelet, amely alapvetően az építőipar kifehérítését célozza.

Ennek érdekében 2022. január 1-jétől a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alá tartozó valamennyi, 700 millió forintot elérő vagy meghaladó becsült értékű építési beruházással összefüggő építőipari kivitelezési tevékenység tekintetében kötelező lesz az Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltató Rendszer vagy más néven Üvegkapu rendszer alkalmazása.

Másik kukába kell dobni az italosdobozt

Szintén január 1-től lép életbe a Budapesti Közművekhez tartozó FKF Hulladékgazdálkodási Divízió új hulladékgyűjtési rendje. Vagyis a fővárosban mától az italos kartondobozt – tipikusan ilyen a Tetrapak – a sárga fedelű tartályokba kell dobni, míg a kék fedelű kukákban mostantól kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető.

Forrás: Index
Címlapkép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
És az efftársilag immár 12 éve nélkülözött gázáremelés még mindig sehol?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.