Elsősorban a lakáshitelek teszik ki a növekedést, a babaváró hitelek viszont gyengén teljesítettek.

A legerősebb évet zárhatja a lakossági hitelpiac a január-novemberi adatok alapján, erről a Világgazdaság írt a Magyar Nemzeti Bank számai alapján, amelyet az MTI nyomán a Telex szemlézett.

Durván sok hitelt vettek fel tavaly az emberek Magyarországon

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint mindez elsősorban a lakáshiteleknek köszönhető, 2021. január eleje és november vége között csaknem 40 százalékkal nőtt az új szerződések összege, amely így az 1200 milliárd forintot közelítette meg. A fogyasztási hitelek piaca is nőtt, az egy évvel korábbinál 6,7 százalékkal nagyobb volument mértek (1142,8 milliárdos volumen).

Novemberben az egy évvel korábbinál közel 33 százalékkal több, 111,4 milliárd forintnyi lakáshitelszerződést kötöttek a háztartások, ehhez a cikk szerint valószínűleg az októbertől elérhető Zöld Otthon Lakáshitel is hozzájárult. 

A fogyasztási hiteleknél a következő a helyzet a Világgazdaság szerint:

A személyi kölcsönöknél 38,3 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket, ez kissé elmaradt az októberi szinttől, de az egy évvel korábbi 23,9 milliárdos értéket így is meghaladta.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt is stabil kereslet van, a novemberi 9,3 milliárd forintnyi új szerződést nem sokkal maradt el az előző havi adatoktól.

A babaváró kölcsön viszont gyengén muzsikált, az új szerződések értéke 37,6 milliárd forint volt, ami mind az októberi 44,5 milliárdtól, mind az egy évvel korábbi 49,7 milliárdtól jócskán elmaradt.

Forrás: Világgazdaság via MTI via telex.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Probléma egy sem!
.
----- Már saját bankja is van az Orbán családnak
444.hu/2021/12/30/mar-sajat-bankja-is-van-az-orban-csaladnak
---------------------
.
Megszugerálták a dicsőségeSS nagyurak a muterhotelban élő ivarétetteket, hogy saját otthonra vágynak ahelyett, hogy az üresen tátongó stadionerdők helyett ahhoz hasonló bérlakásokat építettek volna, mint ahol a paraszt bácsi, aki fölgyütt Pöstre ingyér "hajlékot" teremtett, amelyet zsibizéssel, pénzér hasznosított
.
----- FÉSZEKRAKÁS ORBÁN MÓDRA
www.hocipo.hu/content/view/128_feszekrakas_orban_modra
.
Ingyér Mesterből, lóvéért Harrisba, majd
.
Harrisból jó pénzért továbbadva Svábhegyre!
------------------
.
---- Devizában fizette vissza lakáshitelét Orbán - de miből?
nol.hu/gazdasag/20111018-devizaban_fizetett_orban-1242391
------------
.
Ma már ki tudja hány puszta, kastélyt, bányát, földet kuporgatott össze az enyveskezű család törvényesíTETTEN, amely akkor fog napvilágot látni amikor a az ország/család "feje" rossz időben rosz helyen lesz, mivel már "Orbán viaskodik Orbánal"!!
---------------
.
Azok után mi várható el az egyeduralkodótól, akinek a családjában is van un. "csöves", akit őfélesége úgy aposztrofált, hogy 3,5 gyermeke van, valószínűsíthetően a megszólaló unokahug lehet az, aki
.
Megszólalt “Orbán Viktor koldus, csöves unokahúga”
24.hu/belfold/2012/12/21/megszolalt-orban-viktor-koldus-csoves-unokahuga/
------------
.
Mindezért á
Ágyesz, bugyesz, "Gyurcsány a hibás, Soros, és az Atyaúristen!!!
ómió
De legalább nem háromszorozódik a törlesztés, mint az efftársi devizahitelnél!
namihami
@ómió: Pedig kéne. Mert amíg nem verik a fejébe, nem lakoltatják ki, nem veszik el az autóját--addig ez a réteg ugyanolyan hülye marad. Ennek az országnak még mindig van (és sajnos, lesz is) egy olyan rétege, amelyik a saját lehetőségeivel annyira nincs tisztában, mint egy ötéves.
Emlékszem, amikor az egészet a bankok nyakába akarták sózni. Talán a bank vette fel a pénzt? Kötelezte a hitelfelvevőt?
Csak úgy mellékesen, a példa kedvéért: Te beteszed a pézedet egy bankba. Jönnek a hitelfelvevők, majd közlik, hogy nem törlesztenek (nincs). Amikor te mész a pénzedért, akkor a bank kijelenti, hogy már neki se és neked se tud fizetni. Ez, így oké?
Nincs ennek némi Questor fílingje? És az mekkora felháborodás volt?
Jaaaa és még annyi:: A devizában való hitelfelvétel az BIZONY fideszötlet volt. Azok is vezették be. Pech...
ómió
@namihami: Kommented elejével egyetértek. Az utolsó 2 mondatod viszont hazugság. A devizahitel lehetőségének biztosítása - akkor folytak az EU-csatlakozásunk "jogharmonizációs tárgyalásai" - EU-s követelmény, követelés volt! Lehetővé kellett tennünk! És elvileg lehetővé is tettük! Azért elvileg, mert kizárólag azok részére lett lehetővé téve, akik a jövedelmüket külföldi devizában kapják, "keresik"! És, mivel az ilyenek száma elenyésző volt, BE SEM LETT VEZETVE! Egészen 2002-ig! Akkor jött az efftársi kormány, amelyik csak ennek felvételét tette lehetővé és mindenki számára, aki kölcsönt akart! Eszi, nem eszi, ezt követően már csak ez a devizahitel volt! Az addigi kamattámogatott Ft-hitel felvétele lehetőségét pedig megszüntette! Így döntötték az efftársaid a devizahitel nyomorába az "ennek beugrókat"! Na, ez volt a pech! Sőt! Sokak számára maga a katasztrófa!
namihami
@ómió: 10.05: ""EU-s követelmény, követelés volt! Lehetővé kellett tennünk! És elvileg lehetővé is tettük! Azért elvileg, mert kizárólag azok részére lett lehetővé téve, akik a jövedelmüket külföldi devizában kapják, "keresik"! ""
De hát éppen te írod, hogy ""követelmény volt"". És olyan nincs (mert nem lehet), hogy ""csak devizában keresők"" részére. Ha a bevezetés EU követelmény, abban nem lehet a csak devizafizetést előírni. Tehát, BE LETT VEZETVE!
2002-ben nem volt kötelező (NEM VOLT) a devizahitel. Csupán a deviza- és a forinthitelek között egy akkora szakadék volt (összegben), ami miatt (majdnem) mindeni a svájci frankost vette fel. Arra ugyanis senki nem számított, hogy annak így meg fog ugrani az ára. És azt nem a szoci kormány csinálta, hanem a világ fordult egyre inkább a dollár helyett a frankhoz. Amiatt, hogy a nép 2002 után ennyit kellett, hogy fizessen, nem a kormány, hanem a világ devizapiaca a felelős.
A bankok megvették éshitelezték a napi árfolyamon. Amikor vissza kellett adni a felvett devizát, már azok is kénytelenek voltak az éppen aznapi áron (tehát emelten) megvenni és visszaadni. Ugyanis a hitel nem forint, hanem svájci frank alapon lett elszámolva. Függetlenül attól, hogy a polgár milyen pénzben kapta.
Az ""pkpsmagyar"" miért vette fel az olcsó devizahitelt, ha vehetett volna fel drága forinthitelt is? Bukott? Igen! Nagyot? Igen.
Hogy a támogatott (!!!) forinthitelt megszüntették? Még szép!!! Miért várná el bárki, hogy vadidegeneket támogassanak az ő pénzéből. (ahogy ez ma orrba-szájba megy---babahitel, 25 évesek, lakástámogatás,stb) Ez pl engem ma is irritál. És gondolom, nem vagyok egyedül.
De, ez a pénzvilág---tetszik, nem tetszik.
ómió
@namihami: Bizony! Uniós követelmény volt! És igenis van olyan, hogy csak a jövedelmüket devizában szerzők részére volt erre lehetőség, mert így szólt a vonatkozó jogszabály! Emiatt NEM BEVEZETVE LETT, hanem LEHETŐVÉ TÉVE, EGY KORLÁTOZOTT KÖR SZÁMÁRA! Az a BE LETT VEZETVE - mert nem volt más(!) - csak 2002. után, a bolsi "kormányzás" alatt történt! Addig a kamattámogatott Ft-hitelt vehették fel a Ft-ban jövedelmet szerző kölcsönkérők, amit az efftársak 2002. után megszüntettek! Innét , aztán, mosdathatod a bolsi bandátokat, ahogy akarod, de a devizahitel nyomorába (is) ők vittek bele százezreket, bármilyen elszántan is próbáljátok ezt a Fideszre hazudni! Egyébként meg a kamattámogatott Ft-hitelre se lett volna szükség, ha 2004-2008. között Bokros efftársadékkal el nem száll az infláció meg vele együtt a kamatok is! Volt olyan év, hogy még a 25%-ot is túllépte, (most meg nem győztök mutogatni az 5-6%-osra) aminek visszafogásához hosszú évek kellettek! A hozzáállásodan meg nem csodálkozom: tipikus bolsi! Nyomorba döntünk százezreket - a "köz megbízásából kormányozva", de a kimentésük ebből a "köz" pénze segítségével már pfuj-pfuj! Ezek vagytok ti!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.