Az Európai Unió heteken belül elindíthatja Magyarország és Lengyelország ellen a jogállamisági eljárásokat. Összesen 40 milliárd eurótól eshet el a magyar költségvetés így, míg a lengyelek vesztesége 130 milliárd euróra rúghat – írja a Napi.hu.

Mindennél nagyobb pofonba szaladhat bele az Orbán-kormány
Kép: pixabay

2021-ben egy Lengyelország és Magyarország által is elítélt lépéssel az EU felhatalmazást kapott arra, hogy visszatartsa a költségvetési kifizetéseket a demokratikus visszalépésekkel vádolt országoktól.

A keleti országok számára nem is jöhetett volna rosszabbkor a harc, hiszen a nacionalista Orbán Viktor miniszterelnök április 3-án a magyar választók elé áll, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökre pedig jövőre várnak választások.

Az Európai Bizottság, a blokk végrehajtó szerve már február elején beindíthatja ezt az úgynevezett feltételességi mechanizmust, amint az Európai Bíróság döntést hoz annak jogszerűségéről

- mondta egy, a tervet ismerő tisztviselő.

Az EU azzal vádolja a Morawiecki- és az Orbán-kormányokat, hogy úgy alakították át az igazságszolgáltatást, hogy azzal sérült annak függetlensége, korrupcióval gyanúsítja őket, és azzal, hogy nem hajlandók betartani az uniós jog elsőbbségét, amely a blokk alapító szerződésének egyik legfontosabb alaptétele.

A Brüsszelből érkező eurómilliárdok segítettek a két volt kommunista gazdaság átalakításában, de az EU óvatossá vált amiatt, hogy a kormányok a demokrácia aláásására és a blokk elleni támadásra használják fel a forrásokat

- írja a Bloomberg.

Az ÁKK szeptemberben megnövelte a 644 milliárd forint egyenértékű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét, így lehetővé téve további, benchmark méretű devizakötvény kibocsátás(oka)t.

A lépést azzal indokolták, hogy az EU-tól várható RRF (helyreállítási alap) előleg kifizetései csúszhatnak a tervezett őszi időponthoz képest.

Forrás: Napi.hu
Címlapkép: Pixabay

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Rizikó: Visszahívják az oroszokat, újratemetik Kádárt és szobrot kap Rákosi...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Rizikó: Shikarescu...mit kell figyelni..?( szerinted )
kissé felnőttem
de ne is a hir tevéből mert szalonépes szótáruk sincsen ja de etikai kódex ? az mi ne má?akkor mire vagytok trágárkodni kire mire ki fizetiÍ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.