A közel 1,8 milliárdos uniós támogatás harmadából pedig egy turisztikai portál indulhat egy olyan alapítványhoz kötődő cégnél, amely eléggé közel áll a támogatást elosztó Magyar Turisztikai Ügynökséghez. Az MTÜ azt még az Uniónak sem árulta el, hogy az Orbán Ráhelhez közelálló cég menny támogatást kapott ebből a pénzből. 

A 24.hu cikke szerint 630 millió forint európai uniós támogatást utalt ki napilapkiadásra a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft-nek.

A vendéglátósok megsegítésére adott pénzt az EU, Orbán Ráhelhez közelálló cég is kapott belőle

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint a hír érdekessége abban rejlik, hogy az MTÜ a "Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején" elnevezésű programban 1 milliárd 746 millió forintot oszthatott szét, ez az az alap a gazdasági védekezést szolgálta. A kormány ezt le is jelentette az Európai Unió felé, de így derülhetett ki, hogy a gazdasági védekezés érdekében kapott uniós pénz harmadát nem a vendéglátósok közvetlen megsegítésére használták fel, hanem napilapkiadásra.

További érdekesség, hogy a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Lénárd Gábor, aki az általa alapított Primefund befektetésialap-kezelőt mindössze pár hónappal az alapítás után átadta Mészáros Lőrinc ügyvédjének, Kertész Józsefnek. 

A 24.hu megkereste Lénárdot a napilapkiadás kapcsán, aki azt írta válaszában, hogy valójában nem is erre a célra fordították a támogatást – mint ahogy az az uniónak küldött jelentésben szerepel –, hanem egy turisztikai portál létrehozására, amit március végéig kell elindítaniuk. Lénárd ugyanakkor azt nem árulta el, hogy pontosan mi az indítás határideje, illetve hogy milyen névre hallgat a turisztikai portál. 

A lap szerint a Hellohungary a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tulajdonában áll, mely erős szálakkal kötődik az MTÜ-höz. A cikk szerint az alapítvány első támogatója a turisztikai ügynökség (MTÜ), vezetője Princzinger Gábor, aki korábban vezető beosztásban dolgozott az MTÜ-nél. Az alapítvány kuratóriumában tag Könnyid László is, aki pedig az MTÜ vezérigazgató-helyettese. 

Az 1,7 milliárdos támogatásból 23 cég, illetve egyéni vállalkozó részesült, köztük az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is – ennél a cégnél az MTÜ még az Európai Unióval sem közölte, hogy mekkora támogatást kaptak az uniós forrásból. 154 millió ment a nemrég állami kézbe került Hévíz-Balaton Airport Kft-nek, a harmadik legnagyobb összeget a félig állami-félig helyi tulajdonú Büki Gyógyfürdő Zrt. kapta. 100 millió forint felett kapott még az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. 

A 24.hu a 100 millió forint alatti odaítélt támogatásokból is szemezget (jobbára Veszprém megyei és budapesti személyek és cégek részesültek belőle), valamint arra is kitért, hogy az MTÜ-től megkérdezték, mennyit kapott az Orbán Ráhelhez közelálló cég támogatásként, és hogy milyen szempontok alapján ítélték oda a támogatásokat. 

"A Magyar Turisztikai Ügynökség érdemben nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy milyen szempontok alapján ítélték oda a pénzt, ahogy arra sem, hogy mekkora összeget kapott a Magyar Divat & Design Ügynökség.

Válaszukban azt írták, hogy az MTÜ uniós támogatást nem nyújtott, de az uniós adatok szerint a támogatást nyújtó hatóság a Magyar Turisztikai Ügynökség volt"

- olvasható a cikkben.

Forrás: 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Miért? Ráírta, hogy "kizárólag efftársi vállalkozásoknak"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.