„Ha a Debrecenben működő Erdélyi Szövetségek Egyesülete valóban pénzt kínál a magyarországi parlamenti választáson részvételre jogosultaknak azért, hogy menjenek el voksolni, az felveti a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúját” – szögezte le Magyar György.

Egy Debrecenben működő egyesület pénzt kínált a voksolás érdekében: bűncselekmény gyanúja merül fel?

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Hírklikk Amiatt kereste meg az ellenzéki politikai nézeteiről ismert ügyvédet, mert egy Debrecenben bejegyzett civil szervezet, az Erdélyi Szövetségek Egyesülete Facebook posztban tette közhírré, hogy:

„Szövetségünk jutalmat ad azoknak, akik elmennek szavazni”.

Valószínűleg menetközben ők is rájöttek arra, hogy ezzel „lebuktak”, ugyanis azóta, hogy Hadházy Ákos hírt adott a posztjukról, az elérhetetlenné vált. Magyar György szerint van mozgástér a fellépésre, ha tényleg fizetnek a szavazatokért.

Magyar György a lapnak kijelentette:

„Amennyiben a Debrecenben működő Erdélyi Szövetségek Egyesülete valóban pénzt kínál a magyarországi parlamenti választáson részvételre jogosultaknak azért, hogy menjenek el voksolni, az felveti a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúját.”

Hozzátette: a választási eljárásról szóló törvény szerint ilyen esetben kifogással lehet élni. Ilyen értelmű kérelmet gyakorlatilag bárki – természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet ­– benyújthat.

Mint leszögezte: „az egyesület sajátos akciója kapcsán – feltéve persze, hogy tényleg fizetnének azért bárkinek, hogy szavazzon – a választásra jogosult valamennyi magyar állampolgár élhet a kifogás jogával, és a panasszal kapcsolatos döntést az arra illetékes választási bizottságnak kell meghoznia, amely ellen jogorvoslatnak van helye”.

A végállomás pedig, ha a vélelmezett jogsértés túlmutat egy egyéni választókerületen, a Nemzeti Választási Bizottság. De még azután is van mozgástér: a választási bizottság döntése kapcsán bírósághoz is lehet fordulni, különösen akkor, ha felvetődik a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény.

Forrás: hirklikk.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@csak Húgy...: Kár erre tényszerűen válaszolni, mert akkor is a valótlant szajkózod Paraszt...!
verőce21
Ezt a sok köcsög zsidót egy csomóban...!
csak úgy....
@verőce21: farkasom,téged elhagyott a maradék sütnivalód! :)
verőce21
@csak Húgy...: Vicces, ha engem el tudott hagyni..., ami neked sosem volt...! :)
csak úgy....
@verőce21: Háááááá…Háááááááááááá…Hááá…! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.