Aszódi Attila nukleáris szakértő szerint napról napra rosszabbra fordul a háború.

„Az, hogy egy erőműre sorozatlövővel rálőjenek, abszolút túlmegy minden normán és a józan észen is”Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Péntek reggel ütött ki tűz Európa legnagyobb atomerőművében, a zaporizzsjai erőműben, és bár a tüzet eloltották, a létesítmény orosz kézre került. Azaz: olyanok tulajdonába, akik minden ajánlás, kérés és fenyegetés ellenére tűzerővel támadnak atomerőműveket. A témában a hvg.hu kérdezte Aszódi Attila nukleáris szakértőt, a BME dékánját, a Paksi bővítésért felelős volt államtitkárt.

Az ENSZ alapdokumentumaiban van rögzítve, hogy nukleáris létesítményeket nemhogy támadni, de fenyegetni sem szabad. Az, hogy egy erőműre sorozatlövővel rálőjenek, abszolút túlmegy minden normán és a józan észen is

– nyilatkozta a lapnak. Kifejezetten a zaporizzsjai erőmű kapcsán elmondta: „nagyon masszív beton védőépület van ugyan a reaktorok körül, de az nem arra van méretezve, hogy katonák lövöldözzenek rá”.

Aszódi szerint katonai jelentősége nincs az épületnek, viszont az energiaellátás szempontjából kiemelten fontos, „hiszen ha azt blokkolják, nyilván a védekezésben részt vevők kevésbé férnek hozzá az erőforrásokhoz, de érinti a városi infrastruktúrát, a mobilhálózatot és akár a vízellátást is, ha lekapcsolják az áramtermelést”.

Ami Magyarország érintettségét illeti, a szakértő azt mondta, most más a helyzet, mint anno Csernobil esetében, hiszen ma már online folyamatosan rendelkezésre állnak a sugárzási adatok.

Most is meg tudnám nézni a budapesti, pécsi vagy debreceni mérőállomás adatait.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az atomerőművek elfoglalása nélkül nem lehet-e korlátozni az energiaellátást elmondta:

De, lehet. Elképzelhető, hogy azért ezt a megoldást választották, hogy így a helyi és az európai lakosságot fenyegetett helyzetbe hozzák és abban tartsák. Valljuk meg, mindannyiunknak összeszorul a gyomra, mikor azzal ébredünk reggel, hogy egy atomerőmű is érintett egy ilyen cselekményben

–vélekedik a szakértő.

Forrás: hvg.hu
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Köszönjük Aszódi úr, nagyszerű okfejtését/magyarázatát, mert magunktól nem jöttünk volna rá. Javasoljuk Aszódi úrnak is, hogy ugyanolyan veszélyes Orbán és a fidesz seggét nyalni, mert nem csak a nyelvünk lesz tőle barna és szaros, hanem agyilag is hülyék leszünk tőle.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rizikó
Szólok mindenkinek, aki sérteget és személyeskedik velem, azt elküldöm anyjába.
Aki normális hangnemben szól, az normális hangú választ kap, ha egyetért velem, ha nem. Tehát ez a szabály.
Akit az anyja nem tanított meg viselkedni, azt most megtanítom én!
surdilloFUJT
@Rizikó: Szőröstalpu,bocskoros nyustyu,takarodj vissza Romániádba,aljas gazember,fidess troll!!!
Rizikó
@surdilloFUJT: A döglött kurva anyáddal szarházi!
Pálinkás Pál
@Rizikó: kussolj büdös román...végetek lesz kormányváltás után..
Rizikó
@Pálinkás Pál: Takarodj haza Izraelbe!
ómió
És szerinte melyik háborús lövés "esik normán belül"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.