12,07 százalékos csökkenést hozott a magyar értéktőzsde a héten. 

Jelentős forgalom mellett csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 40 246,70 ponton zárt pénteken, 5522,46 ponttal, 12,07 százalékkal alacsonyabban, mint egy hete.

A részvénypiac forgalma csaknem megduplázódott, 322,227 milliárd forint lett a múlt heti 176,57 milliárd forint után, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek.

Nagyot esett a BUX a héten

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött összefoglalójában kiemelte: az orosz-ukrán katonai konfliktus miatt jelentős nyomás alatt állt a hazai részvénypiac és a forint árfolyama a héten. Amíg a helyzet nem oldódik meg, sajnos ez fennmaradhat a következő hetekben is.

Kiváló eredményekről jelentett a Richter: minden soron felülteljesített, és éves alapon is szép növekedést tudott felmutatni. Az Evra felkapaszkodott a Top10 terméklista 8. helyére. A Vraylar royalty-bevétele a vártnál nagyobb lett a negyedévben.

Rekordévet zárt a 4iG, a magyar rendszerintegrációs vállalat hétfőn piaczárás után tette közzé a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó számait. A társaság árbevétele a negyedévben 74 százalékkal 42 milliárd forintra bővült, mely új rekordnak számít. Az organikus növekedés mellett a megvásárolt vállalatok eredményének folyamatos beépülése is segíti a társaságot.

Felidézték, hogy jelentős változások történtek az üzemanyagárakban. A kormány hétfői rendelete szerint az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is 480 forintban rögzítették, a rendelkezés május 15-ig van érvényben. Emellett csökkentették az üzemanyagok jövedéki adóját is, ezekre a lépésekre a töltőállomások folyamatosan termelődő veszteségének elkerülése érdekében volt szükség – közölték.

A hét eseményei közül az Equilor kiemelte még, hogy a jegybank visszavonta a magyarországi Sberbank tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül, fejenként 100 ezer euróig kártalanítja a betéteseket. Pénteken az OTP jelezte, hogy megvásárolhatja a hazai Sberbank eszközeit.

Az OTP péntek hajnalban megjelent gyorsjelentésből kiderült: 2021 negyedik negyedévében a teljes bevétel és a kamatbevételek is jelentősen emelkedtek éves alapon, meghaladva a konszenzust. A vártnál nagyobb költségnövekedés és adó miatt azonban az eredménysorok elmaradtak a várttól. Az orosz és az ukrán leánynak 15,5 százalékos volt a teljes eredmény hozzájárulása, azonban a két ország kockázattal súlyozott eszközértéke az OTP sajáttőkéjének kétharmadával egyenlő – közölték. A menedzsment továbbra is elkötelezett a korábban elhatárolt osztalék kifizetése mellett, azonban ilyen részvénykorrekció után, a sajátrészvény visszavásárlást megnyugtatóbbnak neveznék az elemzők.

Azt is közölték, hogy rontott az OTP osztályzatán az S&P. A hitelminősítő a bankcsoport önálló hitelprofiljára vonatkozó osztályzatát BBB+ minősítésről BBB minősítésre rontotta, mivel az orosz-ukrán konfliktus negatív következményekkel jár majd, az eszközök értékeltsége pedig romlani fog. Ugyanakkor a rövid- és hosszú távú adósbesorolást változatlanul, A-2 és BBB osztályzaton hagyták, stabil kilátás mellett, mivel úgy gondolják, hogy összességében ellenállónak fog bizonyulni a vállalat.

A héten a Mol árfolyama tudott csak emelkedni, 2,11 százalékkal, a részvény pénteken 2512 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 16,74 milliárd forintot.

A Richter árfolyama csökkent a legkisebb mértékben, 1,84 százalékkal, pénteken 6950 forinton fejezte be a kereskedést a részvény, heti forgalma meghaladta a 25,11 milliárd forintot.

A Magyar Telekom részvényei 6,00 százalékkal gyengültek, 399,5 forinton zártak a hét utolsó kereskedési napján, forgalmuk a héten 2,5 milliárd forintot tett ki.

A legnagyobb esést az OTP-részvények könyvelhették el: a bankpapír 29,39 százalékkal esett, a hét utolsó kereskedési napján 10 415 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 256,37 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3572,17 ponton zárta a hetet, ami 340,80 ponttal, 8,71 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.