Hamarabb elkelnek az eladásra kínált használt lakások. A fővárosi panellakásokra az idén átlagosan 51 nap alatt érkezett vevő, a téglaépítésű társaikat pedig 102 nap alatt lehet eladni, szemben az egy évvel korábbi 85 és 113 nappal – írja a penzcentrum.hu.

Mi történt a lakáspiacon? Ezeket az ingatlanokat kapkodják el
Fotó (illusztráció): Pixabay

A megyei jogú városok piaca is felgyorsult, panel- és téglalakások, valamint a házak ebben az évben 56-95 nap alatt gazdára talált. Ami jelentős változásnak tekinthető a múlt év azonos időszakához képest, hiszen akkor 86-144 napos időszak volt.

A gazdasági környezet, így a gyorsuló infláció, az Ukrajnában zajló háború miatt bizonytalanabbá váltak a gazdasági kilátások, ez pedig a lakáspiacra is hatást gyakorolt.

Emiatt a lakásvásárlók egy része rákapcsolt, ugyanis jelentősen csökkent az eladási idő, mind a fővárosban, mind a Budapesten kívül.

A gyorsulás annak köszönhető, hogy sokan tartanak a lakások további drágulásától, ezért minél hamarabb szeretnének lépni. Többen azért is előrehozták az adásvételeket, mert az infláció ellenszereként alkalmazott kamatemelések miatt drágulás látható és várható a lakáshitelek terén is

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

A befektetési célú vásárlók viszonyulása a helyzethez még kérdéses, mivel már számos olyan befektetés elérhető, ami az ingatlanoknál magasabb hozamot biztosít.

A szakértő kiemelte, hogy a vevők aktivitása várhatóan lecseng az első félév végére.

Az ingatlan.com elemzése több mint 15 ezer eladott ingatlan adatai alapján vizsgálta meg, hogy mennyi idő alatt érkeztek vevők az eladásra kínált házakra, valamint panel- és téglaépítésű lakásokra.

Az elemzésből kiderül, hogy

Budapesten továbbra is a panellakások kelnek el a leggyorsabban.

Balogh László szerint a lakótelepi lakások sikere nem meglepő, hiszen olcsóbbak a téglaépítésű társaiknál és a családi házaknál. Idén a fővárosi panelek már 51 nap alatt gazdára találtak a tavalyi első negyedév 85 napjával szemben. A téglaépítésű fővárosi lakások értékesítési ideje az idén 102 napra csökkent. Ugyanez tavaly átlagosan 113 napig tartott.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: penzcentrum.hu
Címlapkép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
amikor bátorkodott valaki szóvátenni, hogy igen szerényen él a nép, Kádár azt válaszolta, hogy nézze meg a kedves felszólaló, hányan várnak gépkocsira, melynek az ára három éve be van fizetve...

Most meg elkapkodják a panellakásokat? Hát Istenem...megvan a rávaló.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.