A GKI és a Masterplast közös felméréséből kiderül, hogy Budapesten a használt lakásoknál 4-5, az újépítésűeknél pedig 7-8 százalékos áremelkedés várható – írja az MTI.

Még sokáig álom maradhat a saját lakás: további áremelkedés várható a piaconFotó: Pexels

A GKI negyedévente végez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezésére. A mostani kutatásban, amelyben 110 cég vett részt, a lakosság körében 1000 ember megkérdezésével készített reprezentatív véleménykutatás eredményeit is felhasználták. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

A felmérés szerint az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest érdemben javultak.

Kelet-Magyarországon is lényegesen, Nyugat-Magyarországon viszont csak kissé javultak a piaci várakozások.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások a 2020 második negyedévi mélypont és 2021 első negyede között folyamatosan javultak, de júniusban megtorpant a javuló trend. A mostani kutatásban ismét javulást állapítottak meg, lényegében a fél évvel ezelőtti várakozások köszöntek vissza.

Magyarországon 74 ezer biztosan és 180 ezer valószínűleg lakást építő vagy vásárolni szándékozó háztartás lehet a következő egy évben

– derült ki a szeptemberi felmérésből.

A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci index – amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait fejezi ki egyetlen számban – negyedéves alapon 8, éves alapon 16 ponttal nőtt. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci index 6, illetve 20 ponttal emelkedett. Mindkét index kétéves csúcsán áll.

Országos átlagban a felmérés válaszadóinak 52 százaléka a használt lakások árainak emelkedésére, 40 százalékuk stagnálásra, 8 százalékuk árcsökkenésre számít a következő 12 hónapban. Budapesten csaknem 70 százalékuk vár áremelkedést, miközben árcsökkenéssel csak 4 százalékuk számol. A vidéki körzetekben a stagnáló árakat előre vetítők kerültek enyhe többségbe.

Budapesten 4-5, vidéken 2-3 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Az új építésű lakáspiacon a megkérdezettek 70 százaléka vár áremelkedést a következő egy évben, s csökkenésre lényegében senki sem számít, ezen a téren nincs nagy különbség az egyes régiók között.

A válaszok alapján a közeljövőben 7-8 százalékos áremelkedést jeleznek előre.

A lakásbérleti piacon a fővárosban a díjak emelkedésére, a vidéki körzetekben ezek stagnálására számít a többség. A következő 12 hónapban lassú, 3-4százalékos díjemelkedés valószínű.

Forrás: MTI
Fotó: Pexels

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.