Erről Szijjártó Péternek, de a Belügyminisztériumnak is lehet tudomása már egy ideje az oknyomozó portál állításai szerint.

A Direkt36 oknyomozó portál Telexen megjelent friss anyaga szerint évek óta nem tudják elhárítani az orosz hekkereket a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban, a hekkerek a legbizalmasabb anyagokba is belelátnak. 

Direkt36: több éve járkálnak ki-be a magyar külögy gépeibe az orosz hekkerek, a kormány nem tudja elhárítani őket

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert 2021. augusztus 24-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Soós Lajos

A cikk szerint amikor Szijjártó Péter külügyminisztert Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a legmagasabb orosz állami kitüntetéssel kitüntette (Barátságért Érdemrend, melynek adományozására Vlagyimir Putyinnak is rá kellett bólintania a Direkt36 szerint), akkor Szijjártó már régen tudott arról, hogy az orosz titkosszolgálathoz köthető hekkerek "teljesen kompromittálták a külügy számítógépes hálózatát és belső levelezését, és feltörték a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is."

Ez már 2021 második felére kiderülhetett a minisztériumban a Direkt36 anyaga szerint, és még 2022 januárjában is érték célzott támadások a külügyi hálózatot. (És a Belügyminisztérium is értesülhetett erről addigra már az alá tartozó és elhárításért felelős titkosszolgálati szerveken keresztül – írja az oknyomozó portál.) A cikk szerint az utóbbi hónapokban többször is küldtek olyan körleveleket a vezetők a külögyi munkatársaknak, amelyben arra utaltak, hogy valami baj lehet a levelezőrendszerrel. (Mellékszál, de az egyik levélből kiderült, hogy a kormány hiába támogatja a kínai telekommunikációs eszközöket, maguk is tudják, hogy biztonsági kockázatot rejtenek – ebben az esetben viszont nem a kínaiak, hanem oroszok a hunyók.)

A Direkt36 azt állítja cikkében, részben adathalász támadásokkal, részben pedig vírusos email-csatolmányokkal juthatott be olyan fertőzés a külügyi rendszerbe, amely oroszokhoz köthető a felderítésben résztvevő szervek szerint. Az oknyomozó portál azt is állítja több példával illusztrálva, hogy legalább 2012 óta érik orosz kibertámadások  a rendszert, ezek alapján pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz titkosszolgálatoknak napi szintű rálátása is lehet a magyar külügy számítógépeire.

A cikk szerint az orosz fertőzöttség még most is fennáll, vagyis az oroszoknak még most is rálátása van arra, hogy miket egyeztet a magyar külügy a NATO- és EU-partner országok külügyeivel. De hivatalos tiltakozást nem tett a magyar kormány, vagy legalábbis ennek nincs nyoma. 

Az oknyomozó portál szerint az orosz titkosszolgálathoz köthető hekkerek még olyan védett pontokba is behatolhattak, amelyeken keresztül a diplomáciai képviseletek megfelelő szintű besorolással rendelkező munkatársai "államtitoknak számító nemzeti, NATO-, vagy EU-információkat akarnak közölni kollégáikkal és feletteseikkel."

A Direkt36 az üggyel kapcsolatban megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, az elhárításért felelős Belügyminisztériumot, és a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, de egyelőre nem kaptak választ még a kérdéseikre.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Azért lehet egy-két adu Putyin kezében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@sgl: Ebből is látszik, hogy nem az ország az első számukra, hanem a hatalom.
Mindent ami előre vitt volna, elgáncsoltak.
Sőt, kijártak az Eu-ba árulkodni, pénzcsapot elzárni.
Aki Én
@kereső: Ha lenne ellenzékünk, ez is könnyebben menne. Nem is jutottunk volna idáig.
Béla333
"A cikk megjegyzi, a magyar diplomácia a külügyi hálózatok feltörésével gyakorlatilag nyitott könyvvé vált Moszkva számára. Az oroszok előre tudhatják, miről mit gondol és mit tervez a magyar külügy, ráadásul mindez egy nagyon érzékeny időszakban történik. Az orosz fertőzöttség az ukrajnai invázió előtt és részben utána, a jelenlegi EU-s és NATO-s válságtanácskozások idején is aktív maradt – írják, hozzátéve, hogy eközben nincs semmi jele annak, hogy a magyar kormány nyilvánosan tiltakozott volna Oroszországnál a támadás miatt."
24.hu/belfold/2022/03/29/orosz-titkosszalgalat-hekker-feltort-magyar-kulugyminiszterium-szijjarto-peter-szergej-lavrov/

Azért ez nagyon-NAGYON durva! Ez a magyar érdekek elárulása!
HAZAÁRULÓ MAFFIA!
Nyírfa
Ez akkora árulás, hogy a fal adja a másikat.
8 éve megy a fű alatti egyezkedés, a meghunyászkodó zsellértempóba torkolló manőverek...ezt a kormányt nem szégyellni kell, hanem undorodva kidobni a kukába.
Haza, nemzet? Egészítsük ki egy szóval: áruló. Haza- és nemzetárulók vagytok, Orbán, kivétel nélkül, egytől egyig. Amit tettetek ezzel az országgal, arra nincsen szó, nincsen mentség.
Nyírfa
@sgl: Sajnos, ebben a tragédiában, ki-ki a maga módján, de játszótársak voltunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.