Már nem csak a háború szó használata tilos az orosz médiumokban.

Oroszországban tilos közzétenni a Zelenszkij-interjútMTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Figyelmeztetést adott ki az orosz állami médiafelügyelet, a Roszkomnadzor, miután híre ment, hogy egyes orosz médiumok interjút készítettek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – adta hírül a 444.hu. A lap információi szerint az orosz hatóság megtiltotta, hogy bárki is közzétegye az ukrán elnökkel készített interjút.

A biztonság kedvéért folyamatosan monitorozni fogják az ország médiumait, nehogy valaki megszegje a tiltást. 

Azok az orosz lapok – a Meduza, a Dozsd TV és a Kommerszant –, amelyek közösen készítették a videóinterjút az ukrán elnökkel, már beharangozták azt. Közülük a Meduza és a Dozsd egyaránt blokkolva van Oroszországban, de az orosz médiahatóság láthatóan tart attól, hogy egyes csatornák átveszik a határon túl működő orosznyelvű portáloktól az interjút.

A Roszkomnadzor leszögezni, hogy az interjút készítő médiumok közül korábban többet is már „külföldi ügynöknek” minősítettek Oroszországban.

Nem ez persze az első eset, hogy a háború kapcsán korlátozásokat vezetnek be a médiában. Korábban már megtiltották például, hogy háborúnak nevezzék a háborút – arra „különleges katonai műveletként” lehet csak hivatkozni, ha nem akar egy platform büntetést kapni.

Az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatban hamisnak vélt híradások nyomán a tartalomszolgáltatók működtetőit akár 15 éves börtönbüntetés is fenyegetheti. 

Forrás: 444.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.