A Magyar Barlangi Mentőszolgálat szerint a barlangfal omlása állhat a tragédia hátterében.

Mint ismert, vasárnap hozták felszínre annak a tűzoltóbúvárnak, M. Mártonnak a holttestét, aki még április 3-án tűnt el a jósvafői Kossuth-barlangban merülés közben. A tűzoltóbúvár a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben is részt vett.

Omlás okozhatta a Kossuth-barlangban eltűnt búvár halálát

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az Index a Magyar Barlangi Mentőszolgálat MTI-hez eljutottatott közleményére hivatkozva arról számolt be, hogy a holttest kiemelése érdekében egy mesterséges gátat is építettek a kutatásban résztvevők, amely megduzzasztotta a barlangtó vízszintjét, így a hordágyat, amelyen a búvár holtteste volt, a víz felszínén lehetett úsztatni.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat közlése szerint a balesetet omlás okozhatta, ami miatt eltömődött a barlang járata agyaggal, a vezetőkötél pedig ez alá került. Az eltűnt búvár holtteste a merülés kezdőpontjától, a Reménytelen-szifon bejáratától jelentős, 250 méteres távolságban és 30 méteres mélységben került elő. A közlés szerint a barlangi búvárok merülését rendkívüli mértékben nehezítette, hogy komoly mélységben dolgoztak hosszú időn keresztül, rettenetesen szűk és kanyargós járatokban, értékelhető látótávolság nélküli vízben.

A kutatásban három szervezet barlangi mentőiből álló 50 fős csapat dolgozott a TEK vezényletében, vasárnap szűk három óra alatt hozták ki egy speciális hordágyon elhunyt társuk holttestét. A észtvevők egy ideig abban reménykedtek, hogy M. Mártonnak sikerült egy olyan víz feletti szakaszt találnia a palackja kifogyása előtt, amelynél van légtér, de kedden este végül a víz alatt találták meg a holttestét.

A tragédia okáról Nagy Gábor barlangi oktató már korábban elmondta, hogy biztosra vehető, hogy a járat agyagfalának beomlása miatt következett be.

"A 42 éves férfi 2008 óta dolgozott tűzoltóbúvárként; az Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki" – olvasható a cikkben.

Forrás: index.hu, mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.