A 2022-re halasztott lesz az első teljesen elektronikusan megvalósuló népszámlálás Magyarországon, amely október elsején indul. 

Népszámlálás Magyarországon: ha megpróbálja megúszni, 200 ezres bírságot is kaphat
Kép: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020 őszén végzett próbanépszámlálást, ám a népszámlálást a járványhelyzetre hivatkozva a kormány 2021 májusáról 2022 októberére halasztotta. 

Az egyes népszámlálások között tíz év telik el, ezalatt sokat változik körülöttünk a világ. 2001-ben még kizárólag papír alapú kérdőíveket alkalmaztunk, az internethasználat mértéke akkoriban elhanyagolható volt. 2011-ben már volt lehetőség interneten keresztül is válaszolni a kérdésekre, az adatszolgáltatók 20 százaléka élt is ezzel az opcióval.

- mondta el Kovács Marcell, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály főosztályvezetője.

Ez lesz tehát az első, teljesen elektronikusan megvalósuló népszámlálás hazánkban, ami nem csak a népszámlálás ökológiai lábnyomát csökkenti, hanem meggyorsítja majd az adatok feldolgozásának idejét is.

Szerinte a magyar lakáshelyzet rendkívül változatos, sokan több lakcímmel rendelkeznek, sőt, előfordulhat az is, hogy a tényleges, életvitelszerűen használt lakóhelyük ezektől is eltér.

A népszámlálás szempontjából ugyanakkor az a fontos, hogy arról kapjunk pontos képet, valójában hol laknak az emberek, illetve, hogy mindenkit csak egyszer, a tényleges lakóhelyén számoljunk össze. A próbanépszámlálás arra is lehetőséget biztosított, hogy ezeket a lakhatási viszonyokat megismerjük.

- tette hozzá.

Jelenleg úgy számolnak, hogy 30 ezer ember dolgozik majd a terepen. Ebben benne vannak a számlálóbiztosok és az ő munkájukat koordináló felülvizsgálók is. Őket minden településen a helyi jegyzők szervezik majd.

A népszámlálás 2022. október elsején indul, 16 nap áll majd minden háztartás rendelkezésére, hogy önállóan, saját maga töltse ki a kérdőíveket az interneten, a népszámlálás honlapján keresztül. Ehhez a KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérő levelet küld szeptember utolsó napjaiban.

A felkérő levél tartalmazza majd a címhez tartozó egyedi belépési kódot, ennek segítségével tudják a háztartások önállóan, interneten kitölteni a lakásra és az ott élő személyekre vonatkozó kérdőíveket.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha valaki épp a járványra hivatkozva nem nyit ajtót a számlálóbiztosoknak, vagy egyéb okból nem hajlandó részt venni a népszámláláson elmondták:

A népszámlálásban a részvétel törvényben előírt kötelezettség. A statisztikai törvény szerint, aki a kötelező statisztikai adatgyűjtési kötelezettségét nem teljesíti, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke 200 ezer forintig is terjedhet. A KSH-nak azonban nem az a célja, hogy büntessen, hanem az, hogy a lakossággal együttműködve sikeres népszámlálást hajtson végre.

A népszámlálás során feltett kérdések legtöbbje nem érzékeny kérdés. Többek között az iskolai végzettségről, a foglalkozásról, a családi viszonyokról és a lakáskörülményekről érdeklődnek. Ezek megválaszolása kötelező.

Kivételt képeznek a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi, baráti körben beszélt nyelvre, a vallásra és az egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozó kérdések.

Ezekre a jogszabály szerint önkéntes a válaszadás, ugyanakkor arra kérünk mindenkit, hogy tegyék ezt meg, mivel ezek közül a legtöbb adatra nem létezik más adatforrás, és fontos információkat közvetítenek a társadalmunkról.

A népszámlálások között nem mindig pontosan tíz év telik el. Most a rendkívüli helyzet miatt egy évvel hosszabb ez az idő, ezt figyelembe kell majd venni az összehasonlításkor.

Forrás: 24.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Nessy: Nessykem, ez az egesz ugy remalom, ahogy van! Stand up ovation - felallva tapsolok ennyi balfeknek! En ugy vettem ki a cikkbol, hogy eppen az a lenyege, hogy MINDENKI digitalisan adja le az adatait - akkor pedig nincsen semmifele szavazobiztos, hiszen az internetbanking-hez sem all mellettem a bankpenztaros, sot. Csinaltam mar tranzakciot a furdokadbol is, mert surgos volt. Tenyleg csak gratulalni tudok ahhoz, hogy az a kerdes fel sem merul az agyukban, hogy az orszag elmaradottabb reszeben, a melyszegenysegben, ahol meg a csirke farhat is vagyalom, es mar villanyt se tudnak fizetni, mert nincs ra penz, akkor a Pista bacsinak meg a 80 eves Juli neninek is laptopjanak kell lenni, amit ugy hasznal, mint Bill Gates? Hol a gyaszba elnek ezek? Az meg csak hab a tortan, hogy a STATISZTIKAI hivatal BUNTETNI FOG??? Tenyleg? Milyen jogon? Mert szerintem ok kurvara nem hatosag! Ahogy az A'SZ is buntetett boldog-boldogtalant HOGYAN? Egyebkent meg emlitettetek, hogy nincs ra torveny - hat majd csinalnak! tomjenzsoti besompolyog ejjel egykor a Parlamentbe, reggel 9-re meg majd el is fogadjak! Es ki lenne mas az erdekelt, mint meszi lolo, aki a valasztasokat is digitalisan bonyolitotta, ugyebar. (Aki meg a nevet se tudja leirni). A Lipotmezon egy Gulacsy is ertelmesebb, okosabb volt, mint most az egesz kormany otthon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Elfogadja vajon, ha beirom, hogy "piréz" vagyok?
Nessy
@karma1: Engem is a fiam tanított, még régen, Commodoron! Azután mikor a patika kapott PC-t elkunyeráltam a diritől a commodor 64-t, és a fiam megcsinálta programot. Fuvarigény, és üzemanyag elszámolás. Az első komolyabb masinán még könyvből tanult Lotusz programmal csináltam statisztikát. Pár év múlva már a teljes intézmény statisztikáit, majd a Járóbeteg finanszírozását. És mindezt a fiam buzgalmának köszönhettem, hogy megszeretette velem a számítógépet.
karma1
@Nessy: Ha nalunk valami problema felmerul, akkor hivom a lanyomat - eleg ritkan - ilyenkor a kis szemtelen meg szokta kerdezni, hogy "anyu, bedugtad a konnektorba es bekapcsoltad a gepet?" Es ezen mindig jot rohogunk!
En mindent teljesen magamtol tanultam meg, de mara mar minden megy. Az okostelot nem szeretem, mert nekem kicsi a felulet, szeretek kenyelmesen szorfolni mindenfele, es egyszerre tobb ablakot is kinyitni. (Sokszor kell is a munkamhoz, anelkul nem is menne a szerkesztes).
A baratnomnek van egy kisfia, aki ket es feleves koraban nezegetett egy kepes meseskonyvet, es mi figyeltuk, hogy mit csinal, hat tunderi volt: az egyik kep nagyon megtetszett neki, es a ket kis ujjacskajat ratette a kepre, es probalta jobban megnyitni, megnagyobbitani. Egy mostani gyerek szinte elobb tanulja meg a tablet meg a telefon kezeleset, mint ahogy egy konyvet elovenne es olvasni tanulna. Az iconokon szepen eligazodik, mar tudja, hogy melyikre kattintva mi nyilik meg - szoval nekik mar sokkal egyszerubb lesz az eletuk.
De nekem mar az autok luxusdolgai is nagyon ujak... Masfel ev kulonbseg volt a ket autom kozott, mindketto ugyanaz a Ford Escape modell, es a masfel evvel ezelotti modellen meg kulon fel kellett kapcsolni a tompitott varosi fenyt, mig az uj kiadas, ami tavaly karacsonyra erkezett meg, azon mar semmit sem kell bekapcsolnom, az auto azonnal magatol felkapcsolja a megfelelo erossegu lampat, mert erzekeli a sotetedest. Nagyon csipem, es meg mindig egy csomo ujdonsagot fedezek fel rajta. Ha meg elek addig, mint az Anyukam elt, akkor van meg 25 evem, es el sem tudom kepzelni, hogy hol fog tartani a technika, ha mar most masfel ev alatt ennyit fejlodik? Es nekunk ezzel haladnunk kell, mert olyan helyen lakunk, ahol MUSZAJ vezetni, ha ki akarunk jutni a hazbol. (A lanyom 40 kilometerre lakik tolem). Erdekes dolgok ezek,
Nessy
@karma1: Nekem szerencsém van, a fiam a szemben lévő lakásban lakik. Aztán, ha valamit elszúrok, vagy nagyon új, akkor ő segít. Jó tanácsa: Anyu, nőj j föl a feladathoz! De így 80 fölött már nehezebb
karma1
@Nessy: De aranyos!...:) Amikor en kezdek el valamin problemazni, akkor jon a lanyom, es mondja, hogy "anyukam, az akadalyokat onnan kell venni, ahol kepzodnek". . Szerencsere ezzel egyutt meg en is tudok Neki ujat mondani - ha nem is a szamitogepek vilagaban...:)
tothjani
Azért örüljünk hogy nem az "ellenzék" nyert a választáson mert akkor 400 ezer forint lenne a birság. :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.