Szerintük sem ez a jó irány.

Könyvelők is elmondták a véleményüket a kata megszüntetésérőlPixabay

Négyszázezernél is több egyéni vállalkozó katázik, az ő megélhetésüket nagyban átalakítaná az adózási forma megszüntetése. A kata azonban megérett a felülvizsgálatra

– írja a hrportal.hu a Minősített Könyvelők Egyesületének közleménye alapján.

„A kata legnagyobb előnye és érdeme a mai napig az egyszerűsége. 2013-as bevezetése óta azonban nem változott az adó mértéke, főállású egyéni vállalkozó esetében ez továbbra is havi 50 ezer forint. Ezalatt a minimálbér összege több, mint a duplájára emelkedett, az átlagbér 2,3-szorosára növekedett” – mutat rá a talán legfontosabb problémára Harkai István, az egyesület elnöke.

Ez egyébként nemcsak a költségvetésben jelenthet ez hiányzó bevételt, de a vállalkozóknak sem előnyös.

Ennek oka, hogy a befizetett adó utáni ellátási alap – például táppénz vagy a nyugdíj – alig haladja meg a minimálbér felét. Így félő hogy a katások alig 30 ezer forint körüli nyugdíjra számíthatnak csak, ami nem biztosíthatja az időskori megélhetést. Ez ma több százezer vállalkozót érint.

A kata szabályai 2021-ben jelentősen változtak: ekkortól legfeljebb 3 millió forintnyi bevétele lehet egy egyéni vállalkozónak egy kifizetőtől, az e feletti összegek után a belföldi kifizetőnek 40 százalékos adót kell megfizetnie. Ezek után már nem éri meg a munkajövedelmet katásként fizetni.

Emellett számos egyéni vállalkozó nincsen tisztában azzal, hogy kata mellett milyen pénzbeli egészségügyi szolgáltatások járnak számukra, illetve milyen bevallási kötelezettségeik vannak. A katás egyéni vállalkozók is mehetnek táppénzre betegség idején, de a könyvelői segítséget igénybe nem vevők közül kevesen élnek vele. A táppénz, csed és gyed számításakor is szembesülniük kell azonban azzal, hogy immár a minimálbér felét sem éri le az 50 ezer forintos kata alapján számított járulékalap. Már csak ezért is előnyösebb lenne a vállalkozóknak és az államnak is, ha a kata havi összegét emelnék meg, és nem az egyszerű adózási formát szüntetnék meg

– közölte a Minősített Könyvelők Egyesülete.

Forrás: hrportal.hu
Fotó: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
...

Könyvelők: nem ez a jó irány.
Fidesz: de..KUSS!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.