Őket is sújtja az infláció nyomán kialakult drágulás, de azt már most látják, hogy a 30 százalékos áremelést az önkormányzatok döntő többsége nem tudná kigazdálkodni. 

A közétkeztetésben résztvevő cégek ősztől 20-30 százalékos áremelést szeretnének elérni, írta meg a Világgazdaság a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos szövetségére hivatkozva hétfői lapszámában, melyet az MTI szemlézett, amit a Telex tett közzé.

20-30 százalékos áremelést szeretnének a közétkeztetési cégek ősztől, drágulás jöhet a menzákon

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint ősztől így egy iskolai ebéd teljes áron 8-900 forintba kerülhet, becslések szerint így a szülőknek az eddigi 4-500 forint helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetniük. 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának elnöke, Sáfár Ferenc a lapnak elmondta, az idei, jellemzően 6-12 százalékos áremelések hatása már február végére elolvadt a közétkeztetési piacon. Egy szakmai felmérés szerint már tavaly év végén 17 százalékos költségnövekedést érzékeltek a piaci szereplők. Sáfár úgy látja, már tavasszal 30 százalék körüli áremelésre lett volna szükség az élelmiszer- és energiapiaci változások hatására, ráadásul májusban az infláció is átlépte a 10 százalékos lélektani határt. 

A közösségi étkeztetési szekcióelnök kitért arra is, hogy a drágulás együttes hatása jelentősen meghaladja a közétkeztetők által érvényesíteni kívánt áremelés mértékét. Ez ősztől optimálisan 30 százalék lenne, de ezt az önkormányzatok többsége nehezen, vagy egyáltalán nem tudná kigazdálkodni. Emiatt egyelőre az átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége körvonalazódik, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régióktól és önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással – olvasható a cikkben.

Forrás: Világgazdaság via mti.hu, telex.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Jogos a kérés!
25%-kal megy fel az élelmiszerek ára átlagosan, július 1-től négyszeresére drágul az áramdíj, szvsz annyival a gáz, még ez az igény is kevés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.