Több ötlet is felmerült már, hogy a kormány hogyan nyúljon hozzá a katás adózáshoz, melyet ma Magyarországon közel félmillió munkavállaló használ. A kormány célja a visszaélések megszüntetése, legalábbis ezt hangoztatják. Egy másik, a kis- és középvállalkozásokat érintő adózás már biztos, hogy év végével változni fog.

A Világgazdaságnak nyilatkozó adószakértő szerint akár az ekho mintájára is átalakíthatja a kormány a katás adózást (kisadózó vállalkozások tételes adója). Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje úgy vélekedett, a jogalkotó a minimálbér összegéig alkalmazza a főszabály szerinti munkabér adózását, és csak az afeletti részre engedélyezi a vállalkozói jövedelemre vonatkozó tételes adókat. 

Közel félmillióan használják, hozzányúlhat a kormány a katás adózáshoz

Fotó: Illusztráció/pixxabaycom CC0

A cikk szerint a katás adózás megváltoztatását már miniszterjelölti meghallgatásán belengette Varga Mihály pénzügyminiszter, a költségvetés benyújtásakor pedig arról beszélt, hogy a cél a visszaélésekre lehetőséget adó kiskapuk bezárása ennél az adózásánál, ami a költségvetés és a vállalkozások érdeke is.

A Magyar Kereksedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László a Világgazdaság megkeresésére kijelentette, az új katát január elsejétől kellene bevezetni, és amennyiben megmarad az adónem, akkor a 12-ről 18 millió forintra emelkedhet az éves bevételi plafon, a tételes adó mértékét viszont ki kellene igazítani, mert tíz éve változatlan.

A cikk szerint a Pénzügyminsztérium már elkezdte a szakmai egyeztetéseket, és várható, hogy óvatosan fogják a törvényt módosítani, mert Magyarországon jelenleg körülbelül 455 ezren adóznak így.

Czoboly Gergely a lapnak megerősítette, a kata szerint adózó vállalkozások terhei valamennyi lehetőség esetében kedvezőbben a munkaviszonyban alkalmazottak adóterheihez képest, így jelentős ösztönzést jelent a trükközésre. 

"A katánál főszabályként 12 millió forintos értékhatárig havi 50 ezer forint adót kell fizetni, a legtöbb esetben további évi 50 ezer forintos helyi iparűzési adó (hipa) mellett, ami minden más adózási megoldással szemben kimagaslóan kedvezőbb eredményre vezet. A szakember megjegyezte, bár a jogalkotó szigorított, 12 millió forintos bevétel és hárommillió forintos kifizetés felett 40 százalékos pluszadót vezetett be, bár ez csupán csökkentette a különbséget, de nem oldotta meg a problémát, mert még így is megmaradt a kata előnye"

- olvasható a cikkben.

Czoboly szerint 

annak ellenére ugyanis, hogy a kormány jelentős eredményeket ért el az elmúlt években az adóék csökkentésében, a munkabér a legmagasabb adómértékkel terhelt jövedelem Magyarországon, 13 százalékos szociális hozzájárulási adót, 15 százalékos személyi jövedelemadót és 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot vonnak le belőle.

Az adószakértő hozzátette, az ekho-féle irány mellett azt is lehetségesnek tartja, hogy a katát választók körét azokra a szakmákra szűkíti a kormány, amelyekre a jogalkotó eredetileg is gondolt a kedvezményes adózás kapcsán, de lehetséges, hogy megfordítják, és azokat a munkaköröket nevesítik, ahol jellemző a rejtett munkavállalás.

Az adószakértp a 40 százalékos különadó kiterjesztését vagy a hárommilliós értékhatár változtatását nem tartaná eredményesnek, de az kézenfekvő lehet, hogy a NAV felhasználja a rendelkezésére álló adatbázist és célzott vizsgálatokkal lépjen fel a bújtatott munkavállalókkal és az őket foglalkoztató cégekkel szemben.

A cikk szerint Varga Mihály miniszter még csak feltételes módban beszlt egy másik fontos adóváltoztatásról, azonban Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár viszont már tényként közölte, hogy az év végével megszűnik a kis- és középvállalkozások iparűzésiadó-kedvezménye, így 1 helyett ismét 2 százalékot kell befizetniük az adózóknak. 

"Ezzel a rezsivédelemből kikerülő önkormányzatok pótolni tudják a megnövekedett költségeiket, és bár mindössze 1 százalékról van szó, Czoboly Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégek egy részénél ez eléri vagy akár meg is haladja a 9 százalékos társasági adó összegét. A széles adóalapja miatt ugyanis azoknál a vállalkozásoknál, amelyek nagy árbevétellel és kis profitabilitással működnek, ez egy igen nagy adóterhet jelent, viszont a kedvezmény kivezetése értelemszerűen nem tekinthető adóemelésnek"

- olvasható a cikkben.

Forrás: vg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
Ha hozzányúl, akkor ezzel is emelkedik termékek és szolgáltatások ára...
Persze agytekervény nélkül élő honfitársaink soha nem veszik észre itt sem az ok és okozat összefüggését!
Néro2
Ötszáz,(ezer) bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
És mind azt mondja
Hogy: éljen Eduárd. -
Nem is tudom ebben így azért kicsit bizonytalan vagyok.
Clavigo
Biztos,,hogy mindenki jól fog járni ...( irónia )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.