A következő napokat a forróság fogja uralni, pár helyen lehet csak ideig-óráig némi enyhülést hozó zivatarokra számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn kezdetben derült idő várható, majd a déli óráktól kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja a napsütést. Főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél. Zivatarok mentén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű. Késő este 19 és 26 fok között alakul a hőmérséklet.

36 fok is lehet hétfőn, életbe lépett a hőségriasztás

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A hőség miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Vas és Zala megyékre. Minden más megyére narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki, ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű.

Az országos tisztifőorvos hétfő 0 órától életbe léptette a harmadfokú hőségriasztást, a témáról bővebben ebben a cikkben lehet olvasni.

Hétfő éjjelre a Dunántúl fölé vastagabb felhők sodródhatnak be, amelyekből ott helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Másutt gyengén felhős vagy derült lesz az ég. A légmozgás jobbára mérsékelt marad, de zivatarok mentán átmeneti szélerősödés előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 22 fok között valószínű. A hidegre hajlamos részeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Kedden sok napsütés várható, de a nyugati és északi tájakon időszakosan több lehet a felhő, és azokon a tájakon zápor, zivatar előfordulására is van esély. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de szélerősödés, esetleg viharos széllökés átmenetileg a Dunántúlon, valamint zivatarok környezetében is lehet. Délután 32 és 37 fok között valószínű.

Keddre zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékre. Ezekben a megyékben – Zalával kiegészítve – a hőség miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést is kiadtak, az ország többi megyéjére pedig másodfokú figyelmeztető előrejelzést léptetett érvénybe az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.