Az éttermek nagyon nehezen birkóznak meg az áremelkedéssel, főleg, hogy az árak naponta változnak, erről beszélt az mfor.hu-nak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Nem extraprofitra törekszenek, hanem arra, hogy megmaradjon a vállalkozásuk, mondja a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Kovács László úgy fogalmazott, a vendéglátó vállalkozások 90 százaléka kkv, a kkv-k pedig nincsenek arra felkészülve, hogy ezt az árváltozást folyamatosan kövessék, mert erre egyszerűen nincs adminisztrációs háttér.
Egyelőre jönnek a számlák – áram, hús, zöldség –, kifizetik, csakhogy nem tudják rögtön az összes árban érvényesíteni, főleg, hogy mindenki fél az emeléstől
– mutatott rá.
Fotó: 123RF.com
Hozzátette, hogy bizonyos élelmiszerek már a duplájába kerülni a tavalyi év végéhez képest, ilyen az olaj és a csirkemell, amit a vendéglátók nem hatósági áron vesznek, és ha ezeket követni szeretnék, indokolt volna egy akár 50 százalékos áremelés is. Csakhogy tudják, ezzel a vendégek tűréshatárát is átlépnék.
Éppen ezért mindenki óvatos, mert attól tart, hogy elveszíti a vendégeit, bár a csökkenés így is meg fog történni, hiszen az emberek már most féket húztak költéseikben az infláció és a bizonytalan jövő miatt, és elsőként általában a luxuskiadásokban csökkentenek.
egyvilag.hu/index.shtml#PT112_inflacioesrezsicsokkentes