Az Eurostat kiszámolta a 2020-as adatok alapján az országonkénti jövedelmek mediánértékét, ez alapján Magyarország az EU-s államok összevetésében igencsak a lista végén áll.

Az Eurostat nemrég tette közzé országonként bontva a rendelkezésre álló jövedelem-statisztikákat – írja a hvg.hu, amely szerint a közzétett adatok alapján a magyar szint az egyik legrosszabb, annál csak a bolgár és román mutató gyengébb az Európai Unióban.

Jövedelmi szempontból az uniós országok közül Magyarország a lista végén kullog

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A jövedelmi adatok 2020-ból származnak, ami gazdasági szempontból sem volt a legjobbnak mondható év az unióban. 

A cikk szerint három fontos dolgot érdemes tisztázni ezekkel a statisztikákkal kapcsolatban. Az első: a statisztikusok a mediánértéket mérték, vagyis azt a középső értéket adták meg, amelynél a háztartások egyik felének több, a másiknak kevesebb van. 

A második: a rendelkezésre álló jövedelemmel számoltak, vagyis nem csak a fizetéssel, hanem azzal az összeggel, amit ténylegesen elkölthetnek az emberek.

A harmadik: a statisztikusok nem euróban, hanem vásárlóerő-egységben számoltak és adták meg az értéket, ami az egyes országok árszintjei közötti különbségeket egyenlíti ki.

Ezek alapján Luxemburg lett a leggazdagabb 28 675 vásárlóerő-egység), Németország a második (24 212 vásárlóerő-egység). A lista harmadik helyére Ausztria került (23 334 vásárlóerő-egység), az ottani mediánérték a magyar szint 240 százaléka a cikk szerint. Az uniós mediánérték 17 781 vásárlóerő-egység.

A lista végén Románia áll 7724 vásárlóerő-egységgel, utána Bulgária jön 8647 vásárlóerő-egységgel, alulról a harmadik pedig Magyarország (9699 vásárlóerő-egység). 2018-ban és 2019-ben is ugyanez volt a lista végi felosztás. 

"Azt is kiszámolta az Eurostat, hogy az EU mediánértéke mennyi, ez alapján elmondhatjuk, hogy a fiktív „középső magyar” annak a pénznek az 54 százalékát költheti el havonta, mint amennyit a középső EU-polgár. Az egykori keleti blokk legfejlettebbje Szlovénia, ahol már az EU-medián 95,5 százalékát elérték"

- olvasható a cikkben, melyben megtalálható az Eurostat adatai által összeállított grafikon is.

Forrás: hvg.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Ó, igeeen!!! A "kiszámolt mediánérték", az már igen!!! Azon legutóbb még Böszméék fizu- meg nyugdíjlenyulása "lendített igazán"!
drrotf
Csak annyit kellene megjegyezni az egészből, hogy az Eurostat nyilvántartásai szerint hátulról a harmadik legszegényebb ország Magyarország, és mind ezt 12 év év hosszú kétharmados uralkodás után" értük el."E helyett vannak akik azzal foglalkoznak hogy melyik újság tette ezt kézzé!Micsoda alattvalói gondolkodás!Nem az fáj hogy az utolsók közzé kerültünk, hanem az hogy nem a Magyar Nemzet tette ezt közzé!Orbán Viktor mostanában azt mondogatja, mantrázza, hogy magyarok biztonsága ,jóléte a fontos számára, ezért megvédi a rizsa csökkentést.Mi lenne ha nem ez lenne a cél, akkor hányadikok lennénk a listán , utolsó?Milyen szerencse hogy ilyen előrelátó és gondoskodó doktorminiszterelnökünk van!Ugye?
ESCOBAR
Igen! A fizetés olyan, mint a menzi: havonta csak egyszer jön és 4-5 napig tart!
kisfalud
@drrotf: Ha lenne kedve a számok láttán az embernek, humorosra vehetné a történetet, és nézné a jó oldalát. Azaz osztrákok biztos nem számolnak vele, hogy mi onnan hátulról úgy elhúzunk mellettük, hogy csak messziről bámulhatnák a néha felvillanó féklámpánkat, ahogy a kormány propagandistái vizionálják.
Béla333
"Jövedelmi szempontból az uniós országok közül Magyarország a lista végén kullog"

Nem baj! A hülyemagyar maffiahívőt mindez nem érdekli! A lényeg neki az, hogy a maffia vidáman éljen, lopja csak a nekünk szánt Uniós pénzeket.
Honnan tudná a hülyemagyar, hogy mások hogy élnek, ha arra sincs pénze, hogy kimenjen az országhatáron kívülre, itthon meg a Kossuth rádió és az M1 nem azt mondja, ami van, hanem amit Rogán féle minisztérium a szájukba ad.!
Nessy
Alapjaiban véve, a mezei számtani átlag, amennyiben nagy a különbség a jövedelmek között ( milliős jövedelmek szemben a közmunkabér,) egy irreális szám!Egy adat, nem adat!! Régen is számoltak mediánt, és az volt a mérvadó. Akkoriban nem nyílt ilyen szélesre az olló az alsó, felső decilis között. Tisztelt hívek! Az Eurostat azokkal az adatokkal számol, amit az országok jelentenek, küldenek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.