Zajlik a katás adózás eltörlése elleni, a futárok által szervezett tüntetés a Margit hídnál.

Lezárták a Margit hidat a tüntetők – élő videó

8:59 – Többgyermekes keresztény családban is azt érzik, hogy a kormány a gazdagokat támogatja

Egy felszólaló édesanya arról beszélt, hogy ötgyermekes keresztény anyaként ő úgy érzi, a gazdagokat és azok gyerekeit támogatja a kormány, az elesetteket nem – olvasható a Telex tudósításának egyik bejegyzésében.

Egy másik felszólaló édesanya elmondta, ő katás vállalkozó és civil, így elmondta, hogy milyen sérelmek érték őt ilyen minőségében a hatalom felől, majd arra is kitért, hogy a kormány bekebelezte a meddőségi klinikákat. 

Civil vagyok, katás vagyok, lombikos anyuka vagyok

– mondta és az oktatás, valamint a nyugdíjasok helyzetéről is beszélt a Telex tudósítása szerint.

Átengedték a mentőt a Margit hídon

A Telex tudósítása szerint egy szirénázó mentőautót érkezett  a Margit hídra, a tüntetők a villamossínekről levonulva adtak neki utat. 

8:47 – Polgárháború lehet, ha megjönnek az emelt rezsicsekkek

Az egyik felszólaló a hvg.hu tudósítása szerint arról beszélt, hogy hogy "ha megjönnek a csekkek, polgárháború lesz", erre pedig valaki a tömegben az Andrássy út "felgyújtását" is felvetette.

8:46 – Nincs baj a rendőrök fizetésemelésével, de érdekes egybeesés, hogy pont most emelték

A 444 tudósítása szerint fél 9 körül a hídon az egyik szervezője a tüntetésnek arról beszélt, hogy annyian kellene lenniük, hogy a rendőrök átálljanak. Hozzátette, szerinte "semmi baj a rendőrök fizetésemelésével, de érdekes egybeesés, hogy épp most tették meg".

8:38 – Családbarát kormány?

Egy fiatal arról beszélt a Telex tudósítása szerint, hogy nagyon szeretne itthon élni, ám a kormány mindig tesz valami olyat, ami után el kell gondolkodnia, hogy miből fog élni.

Lezárták a Margit hidat a tüntetők – élő videó

Fotó: Propeller.hu

Ez a családbarát kormány, aki elüldöz innen mindenkit? Ez? Miért kell nekem a nyugdíjasnak magyarázkodnom, hogy én nem veszem el a nyugdíját? Miért? (…) Hazudnak reggel, hazudnak délben, hazudnak este, ehhez értenek.

Én nem akarok rettegésben élni, ti rettegésben akartok élni? Én nem akarok

– mondta a fiatal férfi, aki azt kérte, hogy mindenki álljon ki a saját szabadságáért és mindneki hívja el az ismerőseit is.

Egy fiatal lány a tudósítás szerint azt kiabálta a megafonba, hogy hogy azért vannak ott a hídon, mert szeretnének egy egységet alkotni. Hozzátette, a kormány a társadalmi rétegek közötti széthúzásra játszik, majd azt kiabálta, hogy "Egységet!"amihez a tömeg is csatlakozott.

Egy Woltos futár pedig arról beszélt, hogy nem elég csak Budapesten tüntetni, vidéken is el kell indulnia a tiltakozásoknak, és hogy nem fognak kussolni – olvasható a Telex tudósításában.

A körúton belül nem lehet forradalmat csinálni. Menjetek haza, és beszéljétek meg a többiekkel, hogy hogy lehet tüntetést csinálni, mert mi már tudjuk. Legyetek kedvesek szervezni otthonra egy megyei jogú, kisvárosi tüntetést. Ha legközelebb találkozunk, mondok megint egy verset

- mondta el a futár.

8:31 – Minden nap kimegy tüntetni, ha kell

Egy rutinos nyugdíjas tüntető is felszólalt a Telex frissülő cikkének bejegyzése szerint, ő arról beszélt, 2018 óta minden tüntetésen kint van. Mint mondta, négy unokája van, szeretné, ha Magyarországon nőhetnének fel, tanulhatnának, és ha kell, akkor emiatt minden nap kimegy tüntetni, akár kint is alszik, és a 2023-as Pride-ra is kimegy majd.

Lezárták a Margit hidat a tüntetők – élő videó

Fotó: Propeller.hu

Egy nő arról beszélt a Telex bejegyzése szerint, hogy egy barátnője, aki három gyereket nevel, miután férje elhagyta és eltűnt az életükből, emiatt az építőiparban dolgozik kőművesként (korábban trafikban dolgozott), hogy ne haljanak éhen. Egy OKJ-s vizsgát is letett azért, hogy legálisan tudjon dolgozni, most viszont a katás adószabályok megváltoztatása miatt ott tart, hogy amennyiben ennél több adót kell fizetnie, akkor bajban lesznek.

8:22 – "Kaviárra telik, kenyérre nem?" 

A Telex percről-percre cikkének egyik bejegyzése szerint a hídon az első felszólaló a demonstráció egyik szervezője volt, aki többek közt arról beszélt, hogy ez a szerveződést "a néptől jön a népnek", aki azt a reményét is kifejezte, hogy az előző demonstrációkkal szemben ennek lesz most valami eredménye is.

Lezárták a Margit hidat a tüntetők – élő videó

Fotó: Propeller.hu

Nem arról van szó, hogy nem akarunk adózni, meg lehetett volna ezt oldani normálisan, de velünk nem konzultáltak

– mondta, majd kitért a rezsicsökkentésre is, amelynek megtartásával a választás előtt kampányolt a Fidesz, ám most mégis hozzányúlnak.

Mi lenne, ha a népet inkább támogatnák, nem pedig elvennének tőlük? Közben meg megy a habzsidőzsi a kormányban, fizetésemelések, milliárdos költségek, Európa legnagyobb tűzijátéka lesz, mi a tökömnek? Kaviárra telik, kenyérre nem?

– magyarázta a szervező.

Utána egy fiatal nő lépett az alkalmi szószékre a Telex frissülő cikkének bejegyzése szerint, ő arról beszélt, hogy nem katás adózó, de fontosnak érezte, hogy szolidaritásból részt vegyen a hétfő reggeli tüntetésen. A főnökének ezt meg is mondta, aki elengedte és arra kérte, hogy az ő nevében is "küldjem el őket az anyjukba".

8:00 – Véleménynyilvánítás a hídon

Lezárták a Margit hidat a tüntetők – élő videó

Fotó: Propeller.hu/élő videó-részlet

7:52 – BKK: a 4-es és 6-os villamosjáratok nem közlekednek a Mechwart liget és az Oktogon között

A BKK a Facebook-oldalán jelezte, hogy a demonstráció miatt a nagykörúti villamosok (4-es és 6-os) a Mechwart liget és az Oktogon között nem közlekednek, helyettük az M1-es és az M2-es metrót ajánlják.

A 9-es autóbusz terelve közlekedik az Árpád hídon keresztül, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat.

A 26-os a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között nem jár.

7:43 – Teljes szélességben lezárták a Margithidat a tüntetők

A pesti hídfőtől nem messze a Margit-sziget irányában a tüntetők teljes szélességében elfoglalták a hidat. Egy villamost még elengednek, de aztán valószínűleg le fog állni a forgalom.

7:40 – Új élő videót indítottunk

Az előző valamiért föladta a harcot, az újat itt és Facebook-oldalunkon lehet követni:

7:29: Több autós is dudálással fejezi ki támogatását a tüntetőknek

Egyelőre még mindig csak a Buda irányába tartó külső sávot vették birtokba a tüntetők, de a pesti hídfő külső sávjában is megjelentek a futárok, ahogy ez élő bejelentkezésünkben látható.

Több autós dudálással jelezte a demonstrálóknak a támogatását.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is jelezte a Facebook-oldalán a demonstráció miatti sávszűkülést, de azt írják, a közösségi közlekedésben nincs fennakadás.

Lezárták a Margit hidat a tüntetők – élő videó

Fotó: Propeller.hu/élő videó-részlet

7:10: A tüntetők elfoglalták a Margit híd budai irányba tartó külső sávját

Lezárták a Margit hidat a tüntetők – élő videó

Fotó: Propeller.hu/élő videó-részlet

Kollégánk helyszíni bejelentkezéséről jól látni, ugyan csak a külső sávot foglalták be a tüntetők, de páran már a belső sávba és a villamossínekre is átcsellengtek, Őket a szervezők megkérték, hogy menjenek vissza a külső sávba. 

A forgalom Buda irányába egyelőre még zajlik, bár akadozva.

A Propeller élő bejelentkezését a helyszínről itt lehet követni:

Korábban írtuk:

Hétfő reggel hét órára szervezte meg a Futárok a KATA-ért a katás adózás eltörlése elleni, és a reális rezsi melletti demonstrációk újabb felvonását a Margit híd pesti hídfőjéhez. 

Lezárták a Margit hidat a tüntetők – élő videó

Fotó: részlet a Propeller.hu élő Facebook-videójából

Mint reggeli cikkünkben is írtuk, a rendezvényen a szervezők ígérete szerint nem lesznek politikusi beszédek, hanem egy megafonon keresztül mindenki elmondhatja a sérelmét. 

A szervezők szerint a tüntetés be van jelentve a rendőrségen, és mindenkit arra kértek, hogy kultúráltan és a törvényeket betartva vegyen részt a rendezvényen, amelyen a korábbi demonstrációk alatt megbírságolt futárok számára is gyűjtést indítanak. 

A szervezőség arra kért mindenkit, hogy tekintettel a hétfőre jósolt 30 °C körüli időre, mindenki hozzon magával elegendő folyadékot és néhány szendvicset, a napsütés ellen pedig napolajat, sapkát, vagy esernyőt használjanak, ha pedig valaki rosszul lesz a tömegben, akkor értesítsék a legközelebbi szervezőt. 

Forrás: propeller.hu, telex.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Legalabb egy hetes, orszagos teljes leallas kellene ahhoz, hogy meghatraljon ez a kormany - de addigra ki is derulne, hogy orbannak muszaj lenne mennie.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@pőce21: Annyira jártas vagy a jogban?Netán a folt péter pöcsén véded a fideSSes tömeggyilkosokat?
csak úgy....
@Csizmás Kond: 08:22 te csak simán hülye , vagy rémeket is látsz?
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...persze én csak sima hülye vagyok és rémeket látok...pl anyukádat piros bugyugóban...lefetyelő takonypóc...
karma1
@Maccska: Bocs, teves lajk. Dehogynem okoz, te nagyokos! Nem 450 000 emberrol beszelunk, hanem 450 000 vallalkozasrol, adozorol, akiknek csaladjuk van, es altalaban kozepkoruak, egy-ket kiskoru gyerekkel a haztartasban. Ez a vallalkozasok nagyobb resze. Minimum 1.5 millio embert erint a dolog szarul, jobban mondva vegzetesen. Ez a magyarok 15%-a - ami nem keves, mert ok most az adozo-termelo szferabol fognak kiesni, akik megkeresik a mostani nyugdijakat. De mondd csak a magadet, majd odafigyel rad valaki. Talan az apolo'd
Dr. Proktor
@verőce21: 2006-ban is ilyen határozott voltál?
Dr. Proktor
Ma beszéltem egy katással, azt mondta hogy ha csak a nyugdíjalapról lett volna szó, akkor bevezethettek volna egy nyugdíj járulékot - elfogadták volna.
Most pedig kereshetnek könyvelőt is - jó pénzért...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.