Másfél évnyi pereskedés után a közszolgálati Duna Médiaszolgáltatónak ki kell adnia azokat a megrendelőlapokat, amik alapján az MTVA elkészítette a Híradót és más műsorokat.

A Szabad Európa cikke szerint jogerőre emelkedett az a bírósági döntés, amely szerint a közszolgálati médiának ki kell adnia azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderülhet, hogy ki viseli a felelősséget például a köztévé Híradójában elhangzottakért.

Nem titkolhatja tovább a közmédia, hogy ki dönt arról, mi megy le a Híradóban

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC BY-SA 3.0/VinceB

A Szabad Európa online lap még 2021. március 2-án nyújtott be adatigénylést a Duna Médiaszolgáltató Zrt-hez azzal a céllal, hogy kiderüljön végre, kin múlik, ki dönt arról, hogy a köztévében olyan hírműsorok kerülhetnek adásba, amelyek sérthetik a köztévé számára törvényben is előírt kiegyensúlyozottságát. 

Közszolgáati médiaszolgáltatónak a Duna Médiaszolgáltató számít, ám a közmédia műsorait nem ez a cég, hanem az MTVA gyártja le, ráadásul a közmédia Híradójának munkatársai is az MTVA, és nem a Duna Médiaszolgáltató alkalmazottai. A lap adatigénylésen célja pont az volt, hogy a két szervezet közötti viszont tisztázni lehessen, a kért adatok átadását a Duna Médiaszolgáltató megtagadta, így a Szabad Európa bírósághoz fordult. 

Az elsőfokú bírósági ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jóváhagyta, így az jogerőre emelkedett, a törvényszék döntése értelmében a Duna Médiaszolgáltatónak ki kell adnia az egyes műsorok egrendelőlapjait, amelyekből kiderülhet, hogy a közszolgálati Duna Médiaszolgáltató mit várt el egy M1-en futó hírműsortól vagy a Krónika című msortól. 

"A másodfokú tárgyaláson egyébként a Duna ügyvédje azzal is érvelni próbált a dokumentumok kiadása ellen, hogy ha azokat kiadnák, az a Szabad Európa mint „versenytárs birtokába jutnának”, és ez sértené a közmédia érdekeit és „befolyásmentes működéshez fűződő jogát”.

A bíróság ezt az érvelést sem fogadta el, hiszen a közérdekű adatok nyilvánosságához azok szabad terjesztése is társul"

 – olvasható a cikkben, amely szerint a Szabad Európa képviseletét a bíróságon a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) látta el.

Forrás: szabadeuropa.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Baker
@ómió: Te NER-csicska, abban az akkori ellenzék is bőven szót kapott!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Az igazi döntés hozó nem adja írásban a megrendelését. Csak telefonon üzen valamelyik beosztottal! Verba volant, scripta manent!
Baker
@ómió: Te NER-csicska, abban az akkori ellenzék is bőven szót kapott!
ómió
@Baker: Figyu, bolSSicsicska! Egyebek közt máig is a "bojkottotokról" vagytok híresek!
Baker
@ómió: hazudsz, de fidesznyik vagy, tehát ez természetes :)
icegygenabro
@Maccska: Miért te gyökér az is az adónkból működik?
ómió
@Baker: Már megint a tetübolsi fajtádat, azt a "reggel, éjjel meg este" hazudozót hazudnád másra!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.