Ha nagy a család, és a katás jól keres az év végéig, egész tekintélyes összegű „szja-visszatérítésre” tehet szert. 

Volt katások, figyelem! Akár 800 ezer forint pluszt is lehet keresni az új adózással

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Érdekes körülményre hívta fel a 24.hu figyelmét a kata változása kapcsán Angyal József okleveles adószakértő: ha nagy a család, és van legalább három gyerek, akkor jelentős összeget lehet visszaigényelni adóbevalláskor.

A cikk emlékeztet rá, hogy az átalányadózást idén évi 24 millió forint jövedelemig lehet választani, de ha év közben választjuk, arányosítani kell. Tehát szeptember és az év vége között maximum 8 millió forint árbevétel szerezhető, amiből 40 százalékos költséghányad mellett 2 millió forint adómentes (de a főállású vállalkozónak ebben az esetben is meg kell fizetnie a minimálbér után az adót és járulékot), a költséghányad figyelembevételével megállapított jövedelem után pedig fizetni kell az szja-t, a tb-járulékot (és a szochót). Tehát van miből érvényesíteni a családi adó- és járulékkedvezményt.

Három gyereknél akár 800 ezer forint is lehet, ami visszajárhat adóbevalláskor. Ez valahol az idei maximális szja-visszatérítés (809 ezer forint) nagyságrendjéhez mérhető.

Az új kata törvény részleteiről itt lehet olvasni még

Forrás: 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Tessék "tiltakozni", efftársak! Jöhet a "soros" drogbuli!
RuszinZsolt
Nem, kedves Jóska, nem lesz jövő évi SZJA visszatérítés, hiszen egy jó könyvelő már 2022 során az ÖSSZES járulék- és adókedvezményét érvényesíteni fogja a kedves átalányadó ügyfélnek, sőt - ha marad még SZJA - egészségpénztári visszatérítést is fog neki intézni. A könyvelő által fullba kihasznált kedvezmények után lenullázott SZJA-ból és járulékok láttán állambácsinak nem lesz miből visszatérítenie. Ez főleg a kisbevételűeknek fog fájni, de már megszokták: egy csomó kedvezményt katásként is benn hagytak a rendszerben. Persze Jóska azokra gondolhatott, akik rendre az ő ügyfelei: ők a könyvelőt mellőző vállalkozók, akik 2023. május 20 körül jönnek rá, hogy mennyit inflálódott az a pénz, amit már 2022 során - egy jó könyvelővel - a zsebükben maradhatott volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.