Már csak néhány nap maradt hátra a nyári szünetből, de az iskolák a hagyományoknak megfelelően már augusztus közepén megkezdték a felkészülést a 2022–2023-as tanévre. 

Teljes a káosz! Kétségbeesve keresnek tanárokat az iskolák a szeptemberi sulikezdésre

Tájékoztató a diákoknak a középszintű történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában 2022. május 4-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az igazgatók nincsenek könnyű helyzetben, a tanári pályát ugyanis ismét sokan otthagyták, utánpótlás pedig alig van, a nettó 207-210 ezer forintos kezdő fizetés ugyanis kevés fiatalt vonz – írta meg az Index.hu.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az Index megkeresésére elárulta: a tanárokat kereső álláshirdetésekben gyakran feltűnik az a varázsmondat is, hogy „bármely szakos pedagógus jelentkezését várjuk”, ami szerinte sok mindent elárul.

„Jól látszik, hogy itt már nem apróbb lyukak feltöltéséről van szó. A cél, hogy valaki vigyázzon a gyerekekre, legyen az bárki” – mondta a lapnak Nagy Erzsébet.

A legnagyobb baj talán az óvodákban van, már a Szeged és Miskolc méretű nagyvárosokban is alig találnak pedagógust, de ezeken a helyeken még mindig könnyebben megoldják a humánerőforrás-krízist, mint a kisebb településeken, ahol eleve kevesen laknak, az ott élők pedig kevésbé mobilisak.

Hasonló problémákról számolt be lapunk megkeresésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke is. Elmondása szerint rengeteg intézményvezető van a kétségbeesés határán, sokfelé még most sem tudják, miként oldják meg szeptembertől a tantárgyfelosztást.

"A legutóbbi sztrájktárgyalás után nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy a köznevelésben veszélyhelyzet van. Ennek megfelelően ideje lenne felállítani még egy operatív törzset, és ahogy a koronavírus-járvány idején, úgy most is átvezénylésekre lenne szükség. Követeljük, hogy a pedagógusvégzettségű parlamenti képviselőket, minisztériumi alkalmazottakat és az Oktatási Hivatal munkavállalóit vezényeljék ki az iskolákba annak érdekében, hogy a tanév zökkenőmentesen elkezdődhessen"

– írta Totyik Tamás korábban a témában.

Egyelőre továbbra sem történt érdemi előrelépés a bérek ügyében, a szakszervezeteknek azt azonban sikerült kiharcolni, hogy az új tanév kezdete előtt legyen még egy tárgyalás, ezt augusztus 30-ára tűzték ki.

A lap megkereste a Belügyminisztériumot, szerették volna megtudni, hogy készülnek-e valamilyen ígérettel az augusztus végi egyeztetésre a sztrájk elkerülésének érdekében. A tárca azt írta, hogy a mostani nehéz háborús helyzetben is szeretnék folytatni a pedagógusok béremelését, ezért tárgyal a kormány a jövőben is az Európai Bizottsággal.

„A cél az, hogy az uniós költségvetési ciklus, azaz 2027 végére a pedagógusbérek a diplomás átlagbér 80 százalékára emelkedjenek. Ez egy újabb jelentős pedagógusbér-emelési programot jelent. Az ehhez szükséges forrásokat az uniónak és a magyar költségvetésnek közösen kell biztosítani. Erről a szakszervezetekkel is tovább folytatjuk az egyeztetéseket”

– válaszolt a Belügyminisztérium.

Forrás: Index.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Milyen káosz meg kétségbeesés ? A közjószágokat majd őrzi estig az iskolarendőr aztán mehetnek tovább fázni haza.
Nem érdekelte ezt a tolvaj pénzpocsékló fidesz rablóbandát eddig se az oktatás. SE.
Meg megmondta a fityma savazó jóvanezígy meg És és meg legyen tánc meg zene meg...
Akkor ? Legyen jó ha már ezt kérték.
Pedák ti meg hagyjátok a faxba mit erőlködtök itt tanítással.
Minek ? Úgy is csak az az érdekes , hogy unokapöcs legyen valaki ha sportdiplomata (IS) akar lenni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro2
@sgl: Milyen 60? Kishitű vagy . Ennyit nem is érdemes hazudniuk. ha már lúd...
Maccska
Nem az iskolák,hanem az iskolák egy része.
lusta
@Nessy: Tessen mondani, a pedagógusok bére 2027 végére, tehát majd 5, azaz öt év málva a diplomás átlagbér 80 százalékára emelkedik? Tessen mondani, a pedagógusok véletlenül nem diplomások?
Nessy
@lusta: De azok! Csak ez nem lényeges pàrtunk és kormányunk számára!
ómió
Ilyen nehéz felkutatni a Böszméék által kirúgott tizennégyezret?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.