Az elhunyt oltatlan fertőzötteknek a járvány negyedik és ötödik hullámában nagyobb esélyeik lettek volna, ha akkor már mindhárom oltásukat felvették volna.

6097 koronavírusos halálesetet lehetett volna megelőzni a járvány tavaly őszi negyedik (delta-variáns) hullámában és az ötödik (omikron-variáns) januári felfutó szakaszában, ha az elhunyt oltatlan fertőzöttek teljesen be lettek volna oltva (vagyis két oltás, plusz a harmadik emlékeztető oltás) – írta meg a Portfolio.hu egy tanulmányt ismertetve. 

Tanulmány: hatezernél több koronavírusos haláleset megelőzhető lett volna az országban, ha a betegek teljesen be lettek volna oltva

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"A védőoltások jelentősége a 18 éven felüli népesség COVID-19-cel összefüggő megbetegedési és halálozási kockázatának csökkentésében Magyarországon, 2021. augusztus 16. és 2022. február 6. között" című tanulmány (amely a Népegészségügy 2022/1. számában jelent meg) szerint a 365 670 regisztrált fertőzött adatainak vizsgálata alapján jutottak arra a szakértők, hogy 

"a koronavírussal összefüggő halálozás kockázatát a teljes oltottság a delta-hullám idején 90–95%-kal, az omikron-hullám során pedig 80% körül csökkentette."

Emiatt a hét szerző (Oroszi Beatrix, Ferenczi Annamária, Juhász Attila, Nagy Csilla, Ferenci Tamás, Túri Gergő és Horváth Judit Krisztina) által jegyzett tanulmány többek között azt sürgeti, hogy a valószínűsíthető 2022-es őszi járványhullám előtt neki kell látni a teljes immunizáltság eléréséhez, vagyis a még hiányzó oltások kiosztásához a lakosság körében. Emellett pedig az idősek, illetve veszélyeztetettek esetében szükséges lehet negyedik védőoltás beadása is a harmadik után 4-6 hónappal – érvelnek a szerzők.

A tanulmány szerint 2021. május végéig a felnőtt lakosság közel 60 százaléka kapott legalább egy védőoltást, 2022. február 6-ig pedig a felnőtt lakosság 72 százaléka adatott be legalább egy adagnyi védőoltást, 45 százalékuk pedig emlékeztető oltással is rendelkezett. Korcsoportoknként viszont már eltérőek voltak az arányok, a 18-24 év közöttieknél olyan 25 százalék, a 70-79 évesek közt körülbelül 75 százalék volt az arány.

Az elemzésbe 365 670 fertőzöttet vontak be, 51 százalékuk a negyedik, 49 százalékuk az ötödik hullám idején fertőzödött meg laboratóriumi módszerrel megerősített módon. A vizsgált fertőzöttek közül 8089 fő (2,2 %) hunyt el a 2021. július 26. és 2022. február 6. közötti vizsgálati szakaszban.

A teljesen oltottak között ezen intervallum alatt 111 756 megbetegedés és 1251 haláleset történt, az oltatlanok körében 253 914 megbetegedést és 6838 halálesetet jegyeztek fel.

A tanulmány szerint a negyedik hullámban 16-szor nagyobb valószínűséggel betegedtek meg a 18-69 éves oltatlanok, mint a teljesen oltottak (a 70 éven felüliek esetében a kockázat 8–14-szeres volt), és 32-szer nagyobb eséllyel hunytak le a 18-79 év közötti oltatlanok, mint a teljesen oltottak. (A 80 felettiek esetében a kockázat 17-szeres volt.)

Az ötödik hullám ideje alatt a csökkent a különbség a megbetegedési kockázatokat tekintve a negyedik hullámhoz képest, de minden korcsoportban igazolható volt a védőoltással összefüggő kockázatcsökkenés. 

"A teljesen oltottak relatív halálozási kockázata az oltatlanokhoz viszonyítva 2021. november elejétől 2022. január közepéig nem érte el a 10%-ot, az időszak nagy részében 5% körül mozgott. Ezt követően is csupán 20–24%-a volt ez az arány. Amennyiben az oltatlanokat teljesen beoltották volna a vizsgált időszakban, és az életkoron túl más eltérés nem lett volna a jellemzőikben, akkor 6626 haláleset helyett csupán 529 haláleset fordult volna elő körükben"

– olvasható a cikkben.

Forrás: portfolio.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Sóder az egész! Maga a vakcina küldte halálba a (rejtett) krónikus betegeket
Pálinkás Pál
ez netto hazugság...oltásbuzik által megrendelt tanulmány...nagy összegbe le merném fogadni,sokkal több oltott mint oltatlan halt meg,mióta létezik a vakcina..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.