Hiába nőttek a bérek, nem érnek többet.

A magyar dolgozók fele nem keres többet, mint a betanított munkásokMTI/Mónus Márton

Júliusban a nettó kereset mediánértéke 279 400 forint volt Magyarországon. Ez 16,6 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest, ami alapvetően jó hír lenne, ám ennek nagy részét elvitte a mostanra 20 százalék fölé gyorsult infláció – mutat rá a telex.hu.

Ez a 279 400 forint alapesetben 400 ezer forintos bruttónak feleltethető meg (kedvezmények nélkül) – derül ki a G7 elemzéséből. Ha jobban megnézzük az álláshirdetéseket, kiderül: ez a gyárakban két műszakban dolgozó, betanított munkás jellemző bére.

Vagyis az összes magyarországi munkavállaló fele legfeljebb annyit keres, mint amennyit egy akár már nyolc általános iskolai végzettséggel is betölthető állásra felvett szakképzetlen munkás visz haza.

Ez azért probléma, mert azt jelzi, hogy a medián értékét a náluk képzettebb munkavállalók nem mozdítják el felfelé: vagy nincsenek sokan, vagy nem keresnek jobban. 

Hogy mennyire nem versenyképesek a magyar fizetések a nyugat-európaiakkal – főleg ami a szakmával rendelkezőket, a jól képzetteket illeti –, arról még árulkodóbb, ha a magyar béreket uniós viszonylatban vizsgáljuk. Nyár közepén a magyar mediánbér értéke az év eleji 730-740 eurós szintről már 700 euró alá esett. Vagyis, ezt már mi tesszük hozzá, a magyar munkavállalók fele alig több mint felét kapja annak a pénznek, mint ami Ausztriában a minimálbére lenne (1200 euró).

Forrás: telex.hu, G7

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Karvaly
bizony igaz ott fen a talpasok ennek a dupláját kapták meg a nyáron a pocaktól a ksh meg mehet a ...
balos
Központi Svindli Hivatal!Persze minden rendszar kitermeli a statisztáit,csak meg kell találni a megfelelő állítmányt (faszt) hozzá!
jesz
a banki szféra pultnál ülő érettségizett ügyintézőinek vajon mennyi a havi nettója? Vagy a jobb, gazdagabb biztosítóknál? (egyik sem diplomás, csak érettségizett, gyorstalpalós pénzügyi ügyintéző, esetleg befektetési tanácsadó)
ómió
Minden év "bérmögállapodással" indul, efftársak! Kár, hogy nem szóltok előre, hogy mit fogtok "felszankcionálni", hány %-os inflációra!
Málna
@Gazella: Bruttó 500 ezret. Az nem azt jelenti, hogy annyit viszel haza. Ugye érted?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.