A Dunai Finomítóban legkorábban ekkor állhat vissza a teljes kapacitás.

A Világgazdaság cikke szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem olajból van kevés itthon, hanem finomítói kapacitásból, de ez is csak átmeneti állapot. 

Kiderült! Ekkortól enyhülhet az üzemanyaghiány az országban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) adataiból az derül ki, hogy a MOL Nyrt. jelentős mennyiségű készletein felül a biztonsági kőolaj- és kőolajtermék-készletek 74 napnyi nettó importnak felelnek meg. Ez a mennyiség pedig a hazai fogyasztásra vetítve is hosszabb időre tudja biztosítani a folyamatos ellátást.

A stratégiai kőolaj-készletek idén november 15-ei, 677 ktonnás mennyisége a hazai finomító megközelítőleg 40 napnyi folyamatos működtetésére elegendő a cikk szerint, a 302 millió liter gázolaj, a 265 millió liter benzin biztonsági készlet, illetve a stratégiai kőolaj feldolgozásából létrejövő üzemanyag-mennyiség körülbelül 60 napnyi hazai üzemanyag-fogyasztást biztosít. 

A cikk szerint az elmúlt napokban újra felszínre tört a készletek leürülésétől való félelem, miután a MOL arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a november 28-án  kezdődő héten nem tud dízelt és motorbenzint biztosítani számos olyan kútnak, amelyik nem hálózaton belül, hanem függetlenül működnek. Ez az átmeneti intézkedés azon kutakat érinti, amelyek felé a MOL-nak nincs kiszolgálási kötelezettsége.

November közepén hozott már egy hasonló rendelkezést, akkor 194 viszonteladó esett ki az ellátási láncból, amik a belföldi töltőállomások 10 százalékát érintik. 

"Ezek a szereplők szeptemberben a Moltól a viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének 2,5 százalékát vásárolták meg. A társaság úgy kommentálta a lépést, hogy Magyarország működését és ellátását tekintik a legfontosabbnak. Ugyanakkor emlékeztettek rá, hogy a szerződéseiket mindig teljesítik, az ellátási stratégiájukat pedig hetente felülvizsgálják"

– olvasható a cikkben.

A lap szerint jelenleg a százhalombattai finomítóban, a Dunai Finomítóban (DuFi) jelenleg még zajlanak a karbantartások, és december másodikától állhat vissza legkorábban a teljes kapacitás , vagyis a jövő hét végétől enyhülhet az országban az üzemanyaghiány. 

A kormányzat a napokban jelezte egy sajtómegkeresésre, hogy az üzemanyagra kivetett ársapkánál két feltételnek kell teljesülnie: az egyik, hogy zavartalanul érkezzen az orosz kőolaj a Barátság vezetéken, a másik pedig az, hogy a DuFi folyamatosan működjön.

Forrás: vg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.