280 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Külügyminisztérium háttérintézményétől Benkő Szilárd, Szijjártó Péter külügyminiszter korábbi kabinetfőnökének és futsalos csapattársának építőipari cége.

Szijjártó volt futsalos csapattársának cége százmilliókat kapott a külügyminiszériumtól

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTVA/MTI

A Direkt36 írta meg leleplező cikkében, hogy Benkő Szilárd cégének beruházást és négy munkahely megőrzését kellett vállalni a támogatásért cserébe.

A cikkből kiderült az is, hogy az EUTEK Építő Kft.-ről van szó: a cég 280 millió forint értékű, vissza nem térítendő állami forráshoz jutott Szijjártó minisztériumának egyik háttérintézményétől két évvel ezelőtt.

A többi nyertes pályázó között volt olyan cég, amely hasonló összegű támogatásért 286 munkahely megtartását vállalta, de a többiek is jellemzően az EUTEK vállalásának többszörösével pályáztak. 

Az EUTEK bevételei a koronavírus időszakában nem estek vissza. 2021-ben 490 millió forint volt a nyereségük, ezután 750 millió forint osztalék kifizetéséről határozott a cégvezetés, aminek nagyjából a fele kerülhetett tulajdonrész alapján Benkő Szilárdhoz. Szijjártó egykori futsalos csapattársa 2022 legeleje óta kizárólagos tulajdonosa a cégnek.

Benkő Szilárdról azt lehet tudni, hogy 

- már a kétezres évek elején Szijjártó Péter sajtótitkára volt,

- 2011-től szintén Szijjártóval dolgozott a Miniszterelnökségen, ahol 885 ezer forintos fizetésért volt a szervezési stáb vezető munkatársa,

- ugyanebben az évben lett a Dunakeszi Kinizsi játékosaként Szijjártó futsallos csapattársa 31-es mezszámmal 

- 2012-ben Szijjártóból külügyi államtitkár lett a Miniszterelnökségen, Benkő Szilárd pedig a kabinetfőnöki feladatokat látta el,

- mikor 2014-ben Szijjártóból külügyminiszter lett, Benkő maradt a kabinetfőnöke, annak ellenére, hogy a pozíció betöltéséhez nem volt megfelelő végzettsége, és így is közel 900 ezres fizetést kapott havonta, a szolgálati autója pedig egy Mercedes terepjáró volt.

Benkő Szilárd a HVG korábbi információi szerint érintett volt az amerikai kitiltási botrányban is, 2015 tavaszán hagyta ott az államigazgatást, a külügyminisztérium akkori közleménye szerint azért, hogy a magánszektorban folytassa a karrierjét.

A Direkt 36 oknyomozása alapján kiderült az is, hogy Benkő az elmúlt években valóban az üzleti életben tevékenykedett, de így sem szakadt meg a kapcsolata az állammal, azon belül a Szijjártó által vezetett külüggyel sem.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.