A Győri Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a cselekménye minősítésének a megváltoztatását, és a büntetése súlyosítását indítványozza annak a 17 éves fiúnak, aki késsel megszurkálta, s majdnem megölte a tanárnőjét.

A hármas osztályzata miatt a tanárjára támadt a diák

Fotó: pixabay.com

A tényállás szerint a diák egy győri középiskola tanulója volt. Magatartásával sosem volt probléma, mindig kiemelkedő tanulmányi eredménye volt. Ezt azonban egyre nehezebben tudta elérni, ami nála már testi és lelki problémákat is okozott.2019. december 5-én matematika dolgozatára hármas osztályzatot kapott, amit igazságtalannak érzett, valamint komoly terhet jelentett számára az is, hogy a rossz érdemjegyet el kell mondani a szüleinek. Magában elégedetlenkedni kezdett, a tanóra végén elővette a zsebkését és a padtársa előtt kijelentette, hogy meg fogja szúrni a tanárnőt – írják az ügyészség honlapján.

A nap folyamán a tanárnő fizika órát is tartott az osztálynak. A fiú a tanári asztalhoz ment, azzal az indokkal, hogy valamit szeretne megmutatni a füzetében. Miután a tanárnő olvasni kezdett, a diák a háta mögé került, s közepes erővel megszúrta a tanárnő hátát, aki a fájdalomtól hanyatt fekvő helyzetbe rogyott a földre. Ezt követően a diák a tanár mellé guggolt, majd két alkalommal a nyaka és a mellkasa irányába szúrt, amit a nő karjaival hárított. A fiú osztálytársai megrémültek, azonban néhányan a tanárnő segítségére siettek, s megakadályozták a további bántalmazását. A tanárnő súlyos, közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett el.

A Győri Törvényszék a fiút közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év szabadságvesztésre, amit fiatalkorúak börtönében kell végrehajtani, és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a fiú és a védője enyhébb minősítésű bűncselekmény – életveszélyt okozó testi sértés bűntette – megállapítása, és a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a diák cselekménye súlyosabb, mivel előre kiterveltként és aljas indokból elkövetettként is minősül. A pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekmények egyre gyakoribbak, s erre is figyelemmel, a többszörösen súlyosabban minősülő élet elleni bűncselekmény miatt hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása indokolt.

Forrás: Ügyeszség

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Az, hogy bicskával járt iskolába, előrevetítette a történteket. Csak az alkalom kellett, hogy használja.
A szülők vajon feltesznek maguknak kérdéseket?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@justhpeter: Az elrettentésre hajtanak. Pedig gyógyítani kellene. Mindig a humánus megoldás felé hajlok, de az az igazság, hogy vannak olyan öngyűlölettel terhes esetek, amikor szinte reménytelen a rehabilitáció. Nézd meg Orbánt! Valójában nem az apjának vagy az anyjának nem tud megbocsátani, hanem saját magát , a külsejére kiülő cigány-létét nem tudja elfogadni.
Ezen akar mindenáron úrrá lenni, de ez lehetetlen. Ezt csak elfogadni lehet.
sokanvagyunk
@justhpeter: Egy év múlva nagykorú a "fiú", tehát magasabb fokozatba léphet egy "továbbképzési" intézetbe.
Pálinkás Pál
@Nyírfa: a szülők nem kérdeznek, ők bodzáznak,vagy várják a választási krumplit...
Nyírfa
@Pálinkás Pál: Vagy dolgoznak, hogy mindenük meglegyen, és a gyereküktől csak azt várják, hogy jól tanuljon , jól viselkedjen, vigye valamire, hogy büszkék lehessenek rá, vagy inkább általa, magukra.
Hogy közben a fiú félt tőlük, és semmi nem kellett volna a szeretetükön kívül...ezt nem akarják a szülők megérteni, hogy a gyerek attól lesz boldog, kiegyensúlyozott, önérvényesíteni és önmegvalósítani képes, ha szeretik. Egyszerűen, csak szeretik.
justhpeter
@Nyírfa: Szerintem ontosabb, hogy a valódi okokat tárja fel a nyomozás, mert az elrettentés nem helyettesítheti a változásra törekvést. Ebben az esetben nem visszaeső elkövetőről van szó, mert akkor már helyes lenne @Emmersson71: által említett minősített esetek figyelembe vétele.
Megjegyzem a kormány a magánnyugdíjpénztári pénzek elvételekor is aljas indokból előre megfontolt szándékból és bűnszövetségben merítette ki a csalás törvényi tényállását.
Nyírfa
@justhpeter: A valódi ok feltárása: egyet értek.

Orbánéknál gusztustalanabb, gátlástalanabb, gonoszabb bűnözőket nem teremtett ez az ország az utóbbi 70 évben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.