Tojástól sörig rekorderek vagyunk. Nagyot futott december végén a Világbank statisztikája, miszerint a magyar élelmiszer-infláció a tizedik legmagasabb a világon. Nincs több európai ország a top tízben – hacsak nem soroljuk ide Törökországot –, így nem meglepő, hogy az EU-ban is messze a magyar adat a legrosszabb. Az Eurostat alapján novemberben 49 százalék volt a harmonizált fogyasztóiár-index (HICP), egy év alatt ennyivel drágultak az élelmiszerek. (A HICP nem sokan különbözik a magyar statisztikai hivatal által közölt inflációs adattól, előnye, hogy összehasonlítható más országokkal.) Ahogy mindenhol, nálunk is 2021-ben indult a drágulás, köszönhetően a járvány okozta válságnak és a globális ellátási láncok problémáinak. A nemzetközi hatások mellett a jegybank a költségvetési hiányt okolta akkoriban. Magyarországon már ekkor jelentős mértékben drágultak az élelmiszerek, fokozatosan megelőzve a térségbeli országokat. Kivételt jelentett Litvánia, ahol egészen 2022...

Forrás: 444.hu
Feltöltő: Jozefina
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nem csoda, ha csökken a kormánypártok támogatottsága!!
Hozzá nem értők, vagy igen kapzsi emberek teszik próbára a magyar ember türőképességét!!!
Elhibázott gazdaságpolitika, horror ÁFA, áruhiányok, és mások terhelik a magyar embereket!!!
paperboy
Tovább nőtt az Európa-bajnok magyar infláció, már 24,5 százalékos

"Az élelmiszerek közel 45, a háztartási energia 55 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban.

Amíg Európa szinte minden más országában már csökkenni kezdett az infláció, nálunk tovább emelkedett: decemberben 24,5 százalékosra nőtt az áremelkedés tempója"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.