Jövő év elejére összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután három nap alatt mintegy 8 ezer orvos reagált a gyors felmérésükre – mondta a Népszavának Álmos Péter, a köztestület alelnöke.

4500 orvos meglebegtette a felmondását, ha elfogadják az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomagot

Fotó: pixabay.com

Ezen a fórumon születhet döntés arról, hogy milyen tiltakozó akciót támogat az orvostársadalom válaszul arra, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe észrevételeiket.

– A válaszadók 96,6 százaléka érezte úgy, hogy a jelen helyzetben szükség van a küldöttgyűlés összehívására – részletezte a kérdőívre érkezett reakciókat Álmos Péter, aki elmondta azt is, hogy 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, és 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. A válaszolók mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik.

– Egyelőre még nem gyűjtjük a felmondásokat, a cél pusztán a szándék felmérése volt – közölte Álmos Péter, aki hozzátette:

„ha azt nézzük, hogy most Szlovákiában 2100 orvos a letétbe helyezett felmondásával megfelelő körülményeket tudott kiharcolni, akkor a hazai 4500 orvos szándéka is – úgy gondoljuk – erős érv.”

– Mindvégig, ahol lehetett, próbáltuk véleménynyilvánítással, tárgyalással elérni azt, hogy egy olyan javaslat menjen át, amit a szakma, az orvostársadalom is tud támogatni, életképesnek tart – mondta Álmos Péter. Hozzátette:

„a legnagyobb probléma, hogy az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot. Például, ha egy orvost a törvényben leírt módon elvezényelhetnek, mi lesz azokkal a betegekkel, akiket addig ő gondozott? A kamara szerint ez nem oldja meg a szakemberhiányt, hiszen ma már szinte minden szakma hiányszakma. Mi azt is szeretnénk, hogy ahol nem biztosítható a minőségi ellátás, azokat a szolgáltatási helyeket ne tartsuk fenn tovább. Problémát láttunk abban is, hogy úgy vezetnék be az orvosi munka minőségértékelését, hogy az ahhoz kötődő premizálásra nincs a rendszerben plusz forrás.”

Forrás: Népszava

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Már az egészségügyi dolgozóknak sincs hova hátrálniuk, egyetértek velük.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Dr. Proktor: És gyakorlati megnyilvánulás...
ómió
@Aki Én: Tükörbéli "benyomásaidat" rendre másra hazudod? Úgy az efftársi?!
ómió
@Dr. Proktor: Rólatok, a bolsi aljahülyeségről, mi más juthatna bárkinek eszébe, ha nem az aljahülyeségetek!?
ómió
@surdilloFUJT: Neked, mint idióta 1 bites szellemi toprongynak (így írtál alá!) megnyugtatásul csak a Böszmeánuszt javasolhatom! Mihelyt megdugtad a kurva anyádat, oda mindjárt vissza is vonulhatsz! Garantáltan neked való efftárskonform mililő!
leszholnapis
@Horizont: én nem is csodálkozom ha visszatartsák a 20 milliárdot...Brüsszel ily modon probál nyomást gyakorolni érthetöen hogy a lakosság váltsa le a jelenlegit...elvégre nem mondhatja hogy "Orbán takarodj" ..Navracsics meg hiába eröködik ...kevés! Egy megállapodás még nem pénz! Csak esély.
Németh István
Az orvos a gyógyítással foglakozzon! A feltételek adottságai mellett! - különben ez vonatkozik minden szakterületre!!! - aztán tegyen azért mindenki a maga szorgalmával és ösztönözze társait, hogy minnél jobb körülmények és adottságok legyenek biztosítva! Ha nem tetszik az ami a saját nemzete adta és vezette országában vanm szíveskedjék elmenni a kurva anyjába! Ő és ŐK nem lesznek diszidensek, mint akik '56-ban kénytelenek voltak (legalább 80-90%-ban) elmenni, más országba megélhetőséget találni, hanem ők moslék kivándorlók haszonlesők valójában önmagukért és a családjukért az országért nem tenni hanem élősködni akarók! Takarodjanak a picsába és fizessék ki a diplomájukat! A bekerülési összeg kamataival együtt! Nem gond kiszámolni! ÉS!!! > Rohadjanak meg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.