A minisztérium szerint a nemztközi hitelminősítő továbbra is befektetésre ajánlja az országot, és "csak a veszélyes nemzetközi környezet" miatt változtatták stabilról negatívra az adósbesoroláshoz tartozó kilátást.

Megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását a Fitch Ratings hitelminősítő, a veszélyes nemzetközi környezet miatt ugyanakkor stabilról negatívra változtatta az adósbesoroláshoz tartozó kilátást. A hitelminősítő pozitívan értékeli, hogy a kormány jelentősen csökkenti az államadósságot és az államháztartási hiányt, emellett kiemelik, hogy a magyar gazdaság az év egészét tekintve elkerülheti a recessziót. Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában szerepel mindhárom nagy hitelminősítőnél – áll a Pénzügyminisztérium (PM) által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Pénzügyminisztérium szerint minden tuti, hiába minősítette le a Fitch Ratings Magyarországot

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Fitch Ratings hitelminősítő péntek éjjel jelentette be, hogy a kedvezőtlen külső hatások ellenére megerősítette Magyarország "BBB" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, míg a minősítői kilátást negatívra módosította a nemzetközi helyzet romlása miatt – emlékeztetnek.

Mint írják, a hitelminősítő kiemeli a magyar kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét és tovább javuló államadósságszinttel számol.

"A Fitch úgy látja, hogy Magyarország elkerüli a recessziót: 2022-ben 4,7 százalékos, az idei évben pedig 0,4 százalékos GDP-növekedésre számít. Hozzáteszik: a magyar bankrendszer stabilitása szintén hozzájárult az adósbesorolás megerősítéséhez."

A hitelminősítő az elmúlt évek során pozitívan nyilatkozott Magyarország gazdasági alapjainak erősségéről és ellenállóképességéről, elismerve a koronavírus-válság utáni gyors gazdasági újraindítás eredményeit – hangsúlyozzák.

A mostani kilátásmódosítás azt mutatja, hogy az Európai Bizottság által keltett politikai viták, a háború és a szankciós energiaválság okozta bizonytalanságok a hitelminősítői értékelésekben is megjelennek, kiemelten a régiós országokban – olvasható a PM közleményében.

A Fitch Ratings Csehország és Szlovákia esetében is stabilról negatívra rontotta minősítésük kilátásait, nagyrészt a régiós energiapiaci bizonytalanságok miatt, illetve az alternatív gázforrásokhoz való hozzáférés alapján – fűzik hozzá.

"Magyarország a baloldali kormányzás gazdasági kudarca miatt befektetésre nem ajánlott kategóriába került több hitelminősítőnél is, majd a polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2016/2017-től kezdődően több felminősítés is történt. Az elmúlt évtized munkájának köszönhető, hogy a világjárvány után és a háború idején is mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot" – zárul a PM közleménye.

Forrás: mti.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
fideszéknél a rakás szar is sikernek számít! :) az szerencséjük,hogy nagyon buták és hiszékenyek a híveik!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gina
Fidesz mocskok és a sok elmebeteg agytalan hivök hiszik is ezt a sok hazug szöveget, minden jó minden szép csak megdöglik a nép a terhekbe, mikor lesz elegük az embereknek ebböl a szemét kormányból és élösködő OV diktátorból??? Gyurcsány hazug szövegét elitélték ,de hogy OV és bandája 12 éve csak hazudik az nem számit, ez az OV szekte jó munkát végzett, a gyülölet minden napi ...
gina
@Maccska: Elmebeteg egy szektahivö, ilyen agyi nullák kellenek ennek a szemét kormánynak, vak és süketek IDIÓTA... látszik mindenben OV és bandája igaza te vak görény !!!
amortizáltok
@Alfa: mert pénz beszél akkor a kivülállóknak mi maradt?
100 tévácsatornából 99 az ő kezükbe van
100 hírből 99 hazugság
100 vádaskodásukból 99 nem állja meg a valóságo
t, Nézd meg Hadházitól meg a Gyurcsány puszta nevétől már előre félnek. ez élteti csak őket.pénzt vagyont annyit halmoztak maguknak mint annó a legnagyobb Perzsa király. akkor mikor rughatunk labdába? Na ?
verőce21
@csak úgy...: te olyan okos vagy, hogy a fejedet tálcán kellene mutogatni...!
drrotf
Ha minden tuti a minisztérium szerint , akkor ezt a leminősítést is mi akartuk, és a fideszes észjárást követve ez a leminősítés a magyar gazdaság dicséretét jelenti, csak hát a magyarok nagy része még mindig azt szeretné hogy régi módon dicsérjék azt a teljesítményt amivel kullogunk az EU-ban!Ha a GDP 4,7%-os emelkedést mutatott 2022-ben, akkor a kormány tartozik a nyugdíjasainak 10 ezer forinttal mert a szabály az hogy ahány százalékkal haladja meg az évi GDP a 3,5%-ot, annyiszor 20 ezer forint nyugdíjprémiumot fizet a "jól megbecsült " nyugdíjasainak,Ennek ellenére a kormány csak 10 ezer forintot fizetett nyugdíjprémiumként ami azt jelenti, hogy csak fél százalékkal haladta meg a gazdaság teljesítménye a 3,5%-ot!Számoljon el a kormány a nyugdíjasaival, és fizessen annyit amennyit a törvényben lefektetett!Senki nem szegheti meg a törvényt következmények nélkül!
verőce21
Amióta megérkezett a "ficcs" elmarasztaló gazdasági kilátás jelentése, 396-ról 391-re erősödött a forint az euróval szemben...!
Soha rosszabb kilátásokat...! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.