A következő években is fontos lesz az energiabiztonság fenntartása, amit a magyar állam igyekszik még szilárdabb alapokra helyezni, ezért is lépett be tulajdonosként a hazai barnakőszén-ellátásba – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Ormosszén Zrt. felsőnyárádi bányatelkén tartott bejáráson, kedden.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, egész Európa lassan egy éve azzal foglalkozik, hogyan tudja biztosítani az energiaellátását. Magyarország számára is még fontosabbá vált, hogy energiaforrásokat tudjon biztosítani a lakosság, az intézmények és az ipar számára – hangoztatta az államtitkár.

A magyar állam már a barnakőszén-ellátásban is érdekelt, hatszorosára emelkedett a szánbányák kitermelése

A kép illusztráció – Fotó: 123rf.com

Hozzátette, a kormány – a földgáz mellett – elkezdte fokozni a kőszén kitermelését is, mert már tavaly nyáron megduplázódott az igény iránta. A kapacitás a hatszorosára emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, a hazai szénbányákét évi 500 ezer tonnára növelték – közölte Rétvári Bence.

Kiemelte, a következő években is fontos az energiabiztonság fenntartása, amit igyekeznek "még szilárdabb alapokra helyezni", ezért is lépett be az állam tulajdonosként a hazai barnakőszén-ellátásba, növelve a kapacitásokat és a technológiai színvonalat.

"Bízunk abban, hogy ezzel hozzájárulhatunk ahhoz", hogy a következő években is minden magyar háztartásban meleg legyen, nem függve más országoktól, és mindez hazai alapokon, megfizethető áron történjen – húzta alá az államtitkár.

Riz Gábor térségi fideszes országgyűlési képviselő, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, Magyarország energia-ellátásának biztosítása szempontjából a szén az egyik tartalék, mintegy 200 évre biztonságot jelenthet az ország számára.

Hozzátette, a hagyományos fűtésrendszerrel rendelkező közintézmények a magasabb gázárak mellett jóval hatékonyabban és takarékosabban tudják használni a rendelkezésre álló szénvagyont.

Arra is rámutatott a miniszteri biztos, hogy ha a zöld- és megújuló energiák újra megfizethetők lesznek, ellátásuk pedig kiegyensúlyozott lesz, akkor a szén ismét stratégiai tartalékká válik. Most azonban krízishelyzet van Európában, ezért a szén elsőrendű energiahordozóvá és fűtési alapanyaggá lépett elő – mondta Riz Gábor.

Az Ormosszén bánya tulajdonjogát tavaly novemberben vette át az állam. Az önkormányzatok és intézmények számára a bánya ömlesztett formában biztosítják a szenet, a lakosság pedig zsákokban kaphatja meg.

A bánya működését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felügyeli, a barnakőszén zsákolásában fogvatartottak is segítenek.

Forrás: MTI,

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@justhpeter: Csak ki ne engedjék!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Maccska: neked kéne nyitott szemmel járnod és nem a fidesz szemellenzövel, te
buta @Maccska: !
drrotf
Nem is mondták Orbánék hogy új jelszó van":Vissza a Jövőbe!", mert Magyarország előre megy nem hátra.Kiderült hogy a jelszavakat a körülmények határozzák meg igazán, de ehhez szokva voltunk!Sokszor azt vettük észre hogy pont az ellenkezője történik amit Ó.V mondott.Az iskoláknak , intézményeknek vissza a vaskályhákat, füst csöveket, kéményeket, de az is lehet hogy a mai széntüzelésnek ezekre a régi-új eszközökre már nem lesz szükség!De se baj újra, fellendül a kazán királyok kora, ismét lesz Petőfi kutatónk, és több ezer embernek újra lesz régi szakmája és ez a fontos és biztos jövő, nem a ciánkáli!
lusta
@csak úgy...: A nemzethy matyar ló legnemesebb részét.
ómió
Miért? Efftársilag nincs energiakrízis? Sikerült lehazudni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok