Öt százalékkal, de legalább 53 ezer forinttal emelkedik január elsejétől a MÁV-Volán csoportnál dolgozók alapbére – közölte a pénteki, délutánba nyúló egyeztetés végén a Vasutasok Szakszervezete.

Lázár János intézett egy kis béremelést a MÁV dolgozóinak
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mint írták: a munkáltatóval folytatott több, korábbi sikertelen tárgyalást követően a VSZ Lázár János miniszter segítségét kérte a megállapodáshoz.

Az ismert gazdasági helyzet miatt kevesellték, ezért újratárgyalták a MÁV-Volán csoportnál a 2021-ben megkötött hároméves bérmegállapodás 2023-ra vonatkozó részét, a cég minden munkavállalójára kötelezően és egyformán érvényes 5 százalékos mértéket. A munkáltató többször is tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel, ám nem sikerült egyezségre jutni.

Miután a munkavállalók képviselői nem fogadták el a cégvezetés 36 400, majd később 41 ezer forintra módosított ajánlatát sem, és a tárgyalások megrekedtek, a Vasutasok Szakszervezete az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető Lázár János segítségét kérte a holtpontról való elmozduláshoz.

A miniszternél folytatott megbeszélést követően a mai (február 17-ei) újabb cégen belüli egyeztetésen végül megállapodtak a felek: jóváhagyták ugyan a korábbi 5 százalékot, ám azzal a kitétellel, hogy a január elsejétől érvényes béremelés nem lehet 53 ezer forintnál kevesebb.

Vagyis ennyit kell kapnia annak is, akinek az 5 százalék nem érné el a havi 53 ezer forint pluszt

– magyarázta Meleg János szakszervezeti elnök.

Arról, hogy hogyan vélekednek a szakszervezetben az emelésről, a 24.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: 24.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Mert ha Brüsszel küldte volna a "felzárkóztatási támogatásokat", ez több is lehetne...! :)
Eladott Ország
Melós szabály... Tehát megint kiderül, hogy az elmúlt 100 év legjobb 10 évében, mennyien dolgoznak szaré húgyé..
uploads.disquscdn.com/images/c34fd06233c01a8212a87b3ee8aa2fdb413a76827b109c4cbfb00e9437ecbb6e.jpg
Soha nincs végiggondolva semmi, véletlenül sem csinálnak hatástanulmányt, vagy hogy a 2.000 milliárd ráöntése a népre mit fog dobni az infláción.
Azért egy MÁV vagy taxis sztrájk nagyobb érvágást tud okozni, mint mondjuk, egy pedagógus sztrájk.
namihami
@verőce21: 17.09:. Mi köze van Brüsszelnek a vasutasok (tanárok, rendőrök, stb) fizetéséhez? Ez --felzárkóztatási!!!-- (nem béremelési) pénz. Ezt gazdaságfejlesztésre adják, nem szociális célokra! Ez a szabály!!
verőce21
@namihami: Ezt írtam én is, felzárkóztatás az európai bérekhez...!
namihami
@verőce21: 18.52:. Az lehet, hogy ezt írtad vagy ezt hiszed, de ettől ez még nem igaz! A ""felzárkóztatás"" névvel utalt pénz ugyanis nem béremelésre cimkézett. A bérkifizetések összege és emelése ugyanis, EU szabályozás szerint, a tagállamok belső(!!) ügye! Nem külső forrás feladata!
Annyira odavagytok az ország gazdasági függetlenségének hangoztatásában, akkor most ahhoz kéne tartani magatokat. Persze, nem te mert gondolom, nem te osztod a pénzt, de a te/ti oldalatok hangoztatja a belenempofázás-elvét! Amit aztán éppen az Orbáni vezetés szeg meg állandóan!
ómió
Pedig efftársiasan ilyenkor "bérlenyulni" szoktak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.