Megkezdi a 2023-as költségvetés módosításának tárgyalását szerdán az Országgyűlés, amely megvitatja a finn és a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását is. A két észak-európai ország az orosz-ukrán háború tavalyi kitörése után, májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A NATO-csatlakozásról szóló javaslatot tavaly július 14-én továbbította a külügyminisztérium az Országgyűlésnek. Tehát 7 hónap után derült ki, hogy a Fidesz–KDNP-ben vita van a kérdésről.

Napirend előtt a képviselők megemlékeznek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok ünnepnapjáról, a nemzetbiztonsági szolgálatok megalakulásának napjáról.

Elkezdődik a 2023-as központi költségvetéséről szóló törvény módosítását kezdeményező javaslat vitája.

A kormány tavaly decemberben rendeletben módosította a jogszabályt, majd a Költségvetési Tanács egyetértő véleményének birtokában januárban benyújtotta az Országgyűlésnek.

A főbb változások között szerepel a rezsivédelmi alap forrásainak közel négyszeresére, a tervezett 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelése. Módosulnának a főösszegek is: az államháztartás központi alrendszerének kiadása 33 ezer 426 milliárd forintról 39 ezer 759 milliárd forintra, míg bevétele 31 ezer 074 milliárd forintról 36 ezer 358 milliárd forintra nőne. A hiány is változik: 2352 milliárd forint helyett 3400 milliárd forintban állapítanák meg.

Az államadósságot az év végére a GDP 69,7 százalékára vinnék le az eredeti törvényben szereplő 73,8 százalék helyett.

Hét hónap után derült ki, hogy a Fidesz–KDNP-ben vita van a kérdésről – Ma kezdenek tárgyalni a svéd–finn NATO-csatlakozásról a parlamentben

Fotó: Pixabay cco

Együttes általános vita lesz Finnország és Svédország az Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) való csatlakozásának kihirdetéséről

Aligha volt olyan javaslat az utóbbi időben az Országgyűlésben, aminek elfogadásához hét hónap sem volt elég – írja a Telex a mai vita kapcsán. Hosszú halasztás után a parlamentben szerdán kezdik a vitát a svéd–finn NATO-csatlakozásról, de az még kérdés, hogy a zárószavazás mikor jöhet. Mint múlt héten kiderült, a Fidesz–KNDP-frakción belül ugyanis több képviselőben „kérdések merültek fel” az esetleges eszkaláció veszélye és Magyarország „sértegetése” miatt. Ezért a parlament most úgy kezdi el tárgyalni a kérdést, hogy heteken belül még magyar tárgyalódelegációkat is akarunk küldeni Finnországba és Svédországba a problémás ügyek rendezésére. A következő hetekben így utolsó előttiként Magyarország is rábólinthat majd a NATO bővítésére.

Forrás: MTI, Telex

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Olcsó bohóckodás... Illetve nem olcsó, nekünk ez sokba kerül...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Olcsó bohóckodás... Illetve nem olcsó, nekünk ez sokba kerül...
jáger laszló
A finnek éls a svédek +izgulnak miközben minket magyar embereket nem igazán izgat a kérdés!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
verőce21
Amiről amúgy lipsik nem tudnak semmit. De azt jól tudják...!
csak úgy....
magyarország úgy fog járni mint putyin volt kegyeltje, aki véletlenül kiesett az ablakon!
Nessy
Érdekes, ehhez a témához hét hónap kellett, hogy foglalkozzon vele a parlament, a MOK ellehetetlenítéséhez elég volt egy nap! Ez aztán a "demokrácia, jogállam"!
Clavigo
Assszitttem,,rendeleti qrmányzás van..( egyszemélyi )..
ómió
Ez, ám, az efftársi "meglepi"! Ők végig dícsérték, ahogy vikingék bennünket mocskolnak!
justhpeter
@Nessy: Neked nem szóltak ? 2010 óta ez egy egyszemélyes jogállam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.