Egyre többen költenének energiahatékonysági korszerűsítésre otthonukban.

Már csak a magyarok negyede képes kijönni havi bevételéből

A magyar lakosság anyagi várakozásai borús képet mutatnak. Forrás: Pixabay

A magyar háztartások 40 százaléka tervez energiatakarékossági beruházásokat; tavaly július óta 10 százalékkal nőtt a számuk – írja a 24.hu

A Cofidis Hitel Monitor negyedévi reprezentatív kutatása szerint a magyarok 84 százaléka kihívásokkal teli időszakokra számít, bár tavaly év végéhez képest kevésbé pesszimista képet fest a mínusz 23 ponton álló családi kassza hangulatindex. A mutató 14 pontos javulása ellenére a járvány első időszakához hasonlóak az eredmények.

A Az infláció nyomán megnövekedett kiadások blokkolják a tervek megvalósítását.

A magyarok közel negyede jön ki kényelmesen a jövedelméből, a válaszadók háromnegyedének viszont hiányos a családi kasszája – a többségnek havi szinten mintegy 200 ezer forint hiányzik.

Az élelmiszerárak emelkedése miatt tavaly júliushoz képest 35 ezer forinttal többet költenek erre a célra havonta.

A magyarok 59 százaléka szerint érdemes várni a tervezett hitelekkel. Ugyanakkor egyötödük szerint megéri hitelből intézni az adott beruházást, ha olyasmire megy a pénz, ami visszahozza az árát. Akik az elmúlt három évben belevágtak valamiféle megtérülő befektetésbe, azok fűtéskorszerűsítésbe (45 százalék), szigetelésbe (34 százalék), illetve napelem rendszer telepítésébe (28 százalék) kezdtek.

Az energiatakarékossági beruházásokat nem a környezettudatosság, hanem a minél nagyobb megtakarítás ösztönzi. 13 százalékuknak csak ez számít, 40 százalékuk pedig, bár figyelembe veszi a fenntarthatósági megfontolásokat, lényegesebbnek tartja, hogy a korszerűsítéseknek köszönhetően kevesebbet költsön.

A kutatás szerint a magyarok 9 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. Az átlagos tervezett hitelösszeg 1,169 millió forint, a leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (33 százalék) és a lakásfelújítás (30 százalék), harmadik helyen az autóvásárlás áll 22 százalékkal.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...szóval egyre többen költenének energiahatékony izére...vazzzeee..há költsön arra ne a zenergiára ...
go on
@KisTehen: @Csizmás Kond: Szánalmasak vagytok. Nincs mit monadanok az embereknek, így csak kenitek a szart.
go on
Nemeskára repúl az autó, de ti még igavonó ősparasztokként gondolgoztok- buta fideszes csürhe banda!
Törölt Nick
@KisTehen: Te @NagyBarom: Németországban 500 eurós béremelésért sztrájkolnak, Magyarországon meg sokaknak a fizetésük sincs ennyi, nemhogy a béremelésük.
jáger laszló
Megigérem
Hitelt pedig nem veszek fel!!
Maradjon pénz a bank széfjében!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@KisTehen: Nem a bérekről, és azok vásárló értékéről írtam, hanem az infláció mértékéről! A németek az alacsonyabb infláció ellen is tiltakoznak,sztrájkolnak. Aki itthon erre vetemedik, az kirúgják, egy éjszaka rendelet születik a sztrájk jog gyakorlása ellen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.