Szijjártó Péter azt nyilatkozta, hogy ők már jeleztük Washingtonnak, hogy újra tárgyalnának a globális minimumadóról, ám ők nem állnak készen erre.

Szijjártó szerint Washington még nem áll készen arra, amire Magyarország már igenSzijjártó Péter/Facebook

A kormány megegyezésre jutott az OECD-vel a globális minimumadó Magyarország számára is elfogadható módozatáról – tudatta Szijjártó Péter ma az AmCham üzleti fórumon kérdésekre válaszolva. Az atv.hu szemléje szerint elmondta: ezt ő “határozottan jelezte” az amerikai kormányzatnak, és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló – Washington által felmondott – egyezmény “újranyitásáról” tárgyalást kért a magyar pénzügyminiszter is. Hozzátette:

De az amerikai adminisztráció erre nem áll készen.

Jelenleg a gazdasági együttműködés az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat legjobban működő pillére, a kormány számít a hazánkban jelen lévő amerikai cégekre a viszony életben tartása érdekében – hangoztatta Szijjártó Péter az Amerikai Kereskedelmi Kamara “Business Forum” rendezvényén angol nyelven elmondott beszédében. A külgazdasági és külügyminiszter azzal kezdte a beszédét, hogy “őszinte lesz”, és azt hangoztatta: naiv illúziónak bizonyult a tavalyi év elején az a remény, hogy nyugodtabb idők jönnek a koronavírus-járvány után, ugyanis kitört az ukrajnai háború, és ennek nyomán példátlan módon, rövid időn belül kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság.

Az MTI által szemlézett

beszédében a súlyos kihívásokat emlegette, és aláhúzta, hogy ugyan regionális fegyveres konfliktusról van szó, annak az árát egész Európa fizeti az egekbe szökő infláció, a magas élelmiszer- és energiaárak, illetve a kontinens versenyképességének romlása miatt.

Nagy hibának nevezte, hogy Európa versenybe bocsátkozott a világ vezető katonai hatalmának számító Egyesült Államokkal az Ukrajnának nyújtott védelmi segítségnyújtás terén. Rámutatott, hogy a háború Európában zajlik, s bár a negatív következmények globálisak, legsúlyosabban mégis a szomszédságban érezhetők, nem az országtól több ezer kilométerre.

Kitért a gazdasági nehézségekre válaszként hozott amerikai inflációcsökkentési törvényre is, kiemelve, hogy a jogszabály Európa számára hátrányos, az Egyesült Államok szempontjából azonban hazafias és érthető. Ezzel szemben, szavai szerint, az európai uniós válaszlépések, azon belül is főként a szankciók negatív hatással vannak a helyi gazdaságra, amely szenved a korlátozásoktól, miközben nincs közelebb a háború vége.

Szijjártó Péter közölte, hogy az ukrajnai eszkaláció kockázata ráadásul magasabb, mint eddig bármikor, részben a fokozott fegyverszállítások, részben a nukleáris fenyegetőzés miatt.

Úgy vélekedett, hogy Magyarország a diplomáciai rendezést képviselő álláspontjával kisebbségben van a transzatlanti szövetségben, de a világ nem csak ezen országokból áll, és a "buborékból kitekintve" jól látható, hogy a kormány a globális többséghez tartozik ez ügyben.

Kiemelte, hogy a háború egyik legkárosabb következménye a blokkosodás újraindulása, ami különösen rossz hír Közép-Európa számára, hiszen a régió mindig rajtavesztett Kelet és Nyugat konfliktusán. Ezért ehelyett konnektivitásra és kölcsönös tiszteletre alapozott együttműködésre lenne szükség – mondta.

Hozzátette, hogy az európai gazdasági fejlődés alapját a fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető, olcsó orosz energiahordozók kombinációja jelentette eddig, a kötelékek azonban elvágásra kerülnek, de a helyzet tovább is romolhat, mert egyesek az európai-kínai együttműködést is fel akarnák számolni, ami "kiütné" az európai gazdaságot.

A miniszter arról számolt be, hogy Magyarország nem diszkriminálja egyetlen állam vállalatait sem, így a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontjává vált az autóiparban, ami garancia a hosszú távú gazdasági növekedésre és védettséget jelent a bizonytalanságokkal szemben.

Emlékeztetett, hogy hazánkban mindhárom német prémium autómárkának gyára van, s a világ hét legnagyobb elektromos akkumulátorgyártójából már ma is jelen van három, miközben a szektorban a nyugati vállalatok teljesen függővé váltak a keleti partnerektől, így az európai-kínai kapcsolatok elvágása rendkívül súlyos sebeket ejtene a gazdaságon.

Végül pedig közölte, hogy az amerikai cégek alkotják Magyarországon a második legnagyobb beruházói közösséget,

1700 vállalat mintegy 107 ezer embert foglalkoztat, és 2022-ben – 16 százalékkal – megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja.

Tájékoztatása szerint a kormány az utóbbi nyolc évben 103 amerikai beruházást támogatott nagyjából kétmilliárd dollárral, és jelenleg is nyolc társasággal folynak ilyen tárgyalások.

Hangsúlyozta, hogy ma a gazdasági együttműködés az amerikai-magyar kapcsolat legjobban működő pillére, ami gyakori, amikor Budapesten jobboldali, Washingtonban pedig demokrata párti vezetés van, s a kormány számít az amerikai cégekre a viszony életben tartása érdekében.

Érintette a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződés felmondását is, üdvözölve, hogy az amerikai republikánus párti vezetők ígéretet tettek annak újrakötésére kormányváltás esetén.

Forrás: atv.hu, MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
O hogy rohadnál meg szemét kétlábon járó fostalicska a tolvaj-feljelentő családoddal együtt!CSAK HOGY ÖRÜLJ A TÖRŐDÉSNEK!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
mióta dzsudzsi kiszívta a nyakát, pötyi teljesen megváltoszott...
Terminátor
"A külgazdasági és külügyminiszter azzal kezdte a beszédét, hogy “őszinte lesz”
S ezzel el is qu...ta!
Ez az eset a fityisz kormànynál csak viccnek nevezhető!
Eladott Ország
Te magadtól vagy ilyen hülye vagy a román cigányod szavait öklendezed vissza papagáj Petya.
uploads.disquscdn.com/images/961198955506fa8eec08549cfce88eca2f61b77ba94c108812fd3edafd9a9864.gif?w=800&h=443
kép2
uploads.disquscdn.com/images/13d07b53ef3aba508be20e8ce608f3c5eb0aa2ff43abdb1cf1365e2b31bf8127.gif?w=800&h=200
Ennyire szar, prosztó, külügyminisztere még nem volt ennek az országnak. Diplomata baz+! Szijártó: "Minket nem érdekel, hogy az oroszok mit gondolnak arról, amit mi mondunk, az sem érdekel, hogy mit gondolnak itt erről Brüsszelben." Sikrerült elb@sznotok a kettős adóztatás elkerülését is, amit még a Kádár rendszer kötött meg az USA-val
balos
@fideszes gyökér: miért itt hinted a családodra a spermát?
balos
@Maccska: nedveske!Azért,mert a családod,minden rendszer besúgója volt,ne akard a sarad rám kenni!Minden párt vallás ami az egyént hülyiti kihagytam eddig!Viszont utálom a nagymagyar turulbaszókat így dúgd fel a műpéniszt,ha már a szájerét nem kéred!
ómió
Szenilék csak a "csesztetésünkre" készek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.